Sila log masuk terlebih dahulu.

Penjara sahaja sudah cukup, tidak perlu kekerasan

03 September 2022 07:24am | Masa membaca: 4 minit
Program Di Sebalik Isu Bersama FY bertajuk 'Mansuh Hukuman Sebat, Penjenayah Hela Nafas Lega?' menampilkan Noor Aishah (tengah); Fahri (kanan) dan Mohd Nuri (secara dalam talian) yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Jumaat. - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID.
Program Di Sebalik Isu Bersama FY bertajuk 'Mansuh Hukuman Sebat, Penjenayah Hela Nafas Lega?' menampilkan Noor Aishah (tengah); Fahri (kanan) dan Mohd Nuri (secara dalam talian) yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Jumaat. - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID.
A
A
A

SHAH ALAM - Hukuman berbentuk kekerasan dan keganasan tidak sepatutnya dikenakan kepada banduan kerana hukuman penjara sahaja mencukupi bagi memberi pengajaran kepada golongan itu.

Pengurus bersama Tetuan Fahri, Azzat & Co., Fahri Azzat berpandangan, sebarang bentuk hukuman seharusnya menjadikan masyarakat lebih menghormati undang-undang dan bukan memberi kegerunan.

“Kita nak orang betul-betul hormatkan undang-undang dan bagi saya, kekerasan itu tidak semestinya cara menegakkan undang-undang.

“Kegerunan hanya satu bentuk ketakutan, namun kita tak nak orang ikut undang-undang sebab takut. Setiap orang perlu patuh undang-undang sebab hormat dan faham apa impak sekiranya langgar undang-undang itu,” katanya pada program Di Sebalik Isu bersama FY dengan tajuk 'Mansuh Hukuman Sebat, Penjenayah Hela Nafas Lega?’ yang disiarkan secara langsung di semua platform digital Sinar Harian pada Jumaat.

Turut diundang menjadi panelis ialah Pensyarah Kanan Jabatan Psikologi Pendidikan dan Kaunseling, Universiti Malaya (UM), Dr Noor Aishah Rosli dan bekas pesalah, Mohd Nuri Selajudin manakala Finaz Yusuf sebagai hos program.

Fahri
Fahri

Dalam pada itu Fahri berpandangan, kerajaan seharusnya mengambil pandangan atau maklum balas banduan dan pesalah bagi mengetahui keberkesanan hukuman terhadap mental dan fizikal mereka.

“Di Malaysia kurang ada kaji selidik terhadap banduan, adakah hukuman ini betul-betul efektif, ada atau tidak cara lain yang lebih berperikemanusiaan (kerana) sebatan adalah satu penambahan terhadap hukuman penjara.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Apabila seseorang itu dipenjarakan (dan) dikurung, masa yang ada bukan lagi milik kita (kerana) sudah tidak boleh jumpa ahli keluarga atau kawan-kawan. Tambahan pula itu sudah satu hukuman sangat berat, memang akan rasa cemas dan lemas (dalam kurungan).

“Ditambah pula dengan sebatan, ada parut di pinggul. Jadi, adakah perlu sebat bagi memberi pengajaran, perlukah kekerasan dikenakan atas pesalah? Ini yang perlu dilihat semula,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. MBS galas tanggungjawab berat PM Arab Saudi
  2. Drama tikam lidah sidang akhbar
  3. Paling murah jika genap penggal
  4. Jika salah, heret sahaja saya ke mahkamah: Siti Nur Atiqah
  5. Kenal pasti keadaan kewangan sebelum buat tabungan