Sila log masuk terlebih dahulu.

Parti boleh laksana larangan jadi calon

04 September 2022 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Cadangan melarang individu yang berdepan perbicaraan kes rasuah dan penyelewengan wang di mahkamah daripada menjadi calon pilihan raya boleh dilakukan di peringkat parti masing-masing. - Gambar hiasan (Gambar kecil: Mujibu)
Cadangan melarang individu yang berdepan perbicaraan kes rasuah dan penyelewengan wang di mahkamah daripada menjadi calon pilihan raya boleh dilakukan di peringkat parti masing-masing. - Gambar hiasan (Gambar kecil: Mujibu)
A
A
A

SHAH ALAM - Cadangan melarang individu yang berdepan perbicaraan kes rasuah dan penyelewengan wang di mahkamah daripada menjadi calon pilihan raya boleh dilakukan di peringkat parti masing-masing.

Penganalisis politik, Mujibu Abd Muis berpandangan, hal ini disebabkan untuk menggubal undang-undang atau akta di peringkat Parlimen dilihat sukar dilaksanakan kerana memerlukan persetujuan majoriti ahli Dewan Rakyat.

“Parti boleh melarang dengan meletakkan syarat kepada ahli yang ada kes mahkamah tidak boleh bertanding dalam pilihan raya.

Siapa yang sign untuk jadi calon perlu bebas kes mahkamah khususnya rasuah serta pimpinan parti juga tidak perlu menyerahkan watikah kepada individu terlibat tetapi untuk menjadikan larangan itu sebagai akta atau undang-undang agak sukar kerana ahli Dewan Rakyat mungkin tidak bersetuju,” katanya kepada Sinar Ahad.

Sebelum ini media melaporkan, Dewan Ulama Pas mencadangkan kerajaan meminda undang-undang bagi melarang individu yang berdepan perbicaraan kes mahkamah berkaitan salah laku, penyelewengan dan rasuah untuk menjadi calon pilihan raya.

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Ahmad Yahaya berkata, ini kerana pihaknya bimbang individu terlibat akan menggunakan kedudukan mereka untuk mengelak daripada dikenakan tindakan.

Dalam pada itu Mujibu berkata, sekatan tersebut juga dilihat tidak sesuai dilaksanakan kerana perbicaraan di mahkamah mengambil tempoh yang lama sebelum individu terlibat disabit kesalahan.

“Jadi dalam tempoh itu mungkin sukar untuk melarang pembabitan individu berkenaan tetapi secara literal, ia satu idea yang baik.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Kalau tengok ada masih bertanding tetapi dalam konteks ini yang menunjukkan teladan baik ialah Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli dan bekas Ahli Parlimen Batu, Tian Chua kerana dengan sukarela menarik diri dari bertanding walaupun pada ketika itu mereka masih di peringkat perbicaraan.

“Mereka berdua tidak bertanding untuk mempertahankan Parlimen Pandan dan Batu kerana tidak mahu jadi liabiliti kepada parti jika disabitkan kesalahan nanti. Namun tidak ramai yang berjiwa besar nak buat begitu,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa Haji Hadi mahu?
  2. 5 implikasi negatif projek tanpa tender
  3. Telur dan Putrajaya
  4. Projek perlu tender, tingkat keyakinan pelabur
  5. Cari penyelesaian atasi peningkatan kos sara hidup