Sila log masuk terlebih dahulu.

Isu UMNO bergerak solo sepatutnya tidak wujud

26 September 2022 09:15pm | Masa membaca: 4 minit
Howard Lee Chuan How - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID
Howard Lee Chuan How - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID
A
A
A

SHAH ALAM – [DIKEMAS KINI] Isu UMNO bergerak solo atau tidak sebenarnya tidak wujud kerana parti itu bergabung dengan parti lain.

Jawatankuasa Tertinggi Pusat DAP, Howard Lee Chuan How berkata, soal sama ada UMNO atau DAP mahu bergerak solo atau bergabung, isu itu sudah selesai.

“UMNO sebenarnya bergabung cuma bukan dengan Pas dan Bersatu, bukan dalam konteks Muafakat Nasional yang dahulunyag hangat diperbincangkan kehebatannya,” katanya.

Beliau berkataemikian pada program Berani Semuka ‘Solo atau Gabung Parti: Rakyat Dapat Apa?’ yang disiarkan secara langsung di semua platform Sinar Harian pada Isnin.

Program turut menampilkan panelis Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Razlan Rafii manakala Ahmad Fahmi Mohd Samsudin bertindak selaku moderator.

Dalam pada itu, Chuan How berkata, PH menyokong pendekatan bergabung kerana DAP berada dalam gabungan Pakatan Harapan yang mengandungi empat parti iaitu DAP, PKR, Amanah dan UPKO.

“Untuk UMNO bergerak solo, sudah tentu ia berita baik sebab kami (DAP) nak mereka bergerak solo,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Mengulas lanjut mengenai negara-negara dunia yang mempunyai gabungan parti politik yang matang beliau berkata, parti politik di Malaysia harus mencontohi beberapa negara Eropah termasuk Asia seperti Korea yang mempunyai gabungan parti yang boleh merentasi ideologi politik masing-masing.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menangani gejala murtad
  2. Tioman kayu ukur penting
  3. Kabinet Anwar punya banyak kelebihan: Penganalisis
  4. Saya tak jangka tewas seperti ini
  5. Bagaimana hebat perancangan manusia, hebat lagi perancangan Tuhan...