Sila log masuk terlebih dahulu.

'Ada 8 syor BN boleh tawarkan'

27 September 2022 08:40am | Masa membaca: 4 minit
Lapan manifesto bersifat realistik yang perlu ditawarkan oleh BN dalam PRU15.
Lapan manifesto bersifat realistik yang perlu ditawarkan oleh BN dalam PRU15.
A
A
A

SHAH ALAM - Veteran UMNO mencadangkan lapan manifesto bersifat realistik yang perlu ditawarkan oleh BN dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustapha Yaakub berkata, lapan perkara itu ialah membetulkan semula ekonomi negara; peluang pekerjaan yang lebih banyak untuk golongan muda; menyediakan perumahan mampu milik yang sesuai dengan kemampuan rakyat dan menyediakan bantuan secara tetap kepada petani, nelayan serta penoreh getah.

Selain itu, menyelesaikan masalah peneroka yang masih belum memiliki geran tanah; menyediakan bantuan khusus kepada warga emas yang dijangka akan terus meningkat; menyediakan platform yang mencukupi sistem pendidikan agama dan mewujudkan undang-undang khusus bagi membendung pelampau agama atau individu yang menghina agama.

MUSTAPHA
MUSTAPHA

“Manifesto merupakan perkara terpenting yang perlu diberi perhatian oleh BN sekiranya ingin memenangi semula PRU15 ini dan fokusnya adalah tentang isu anak muda.

“Kita sedia maklum, pilihan raya kali ini disifatkan mencabar kerana data menunjukkan ramai pengundi muda pada pilihan raya kali ini dan jika kita (BN), gagal sediakan apa yang rakyat khususnya golongan muda mahukan, dibimbangi gagal tarik sokongan mereka.

“Namun, apa yang paling utama adalah kita kena pastikan setiap janji atau manifesto yang ingin ditawarkan nanti adalah bersifat realistik atau dalam erti kata lain apa yang kita ingin laksanakan nanti boleh diterima rakyat secara keseluruhannya,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai mengenai syor manifesto yang perlu ditawarkan BN dalam PRU15 akan datang.

Mustapha turut menegaskan, BN perlu elak daripada menawarkan sebarang manifesto bersifat populis semata-mata ingin membeli jiwa rakyat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Jangan kita (BN) sesekali tawarkan manifesto bersifat ‘bulan dan bintang’ yang sememangnya diketahui sukar untuk dilaksana tetapi kita lakukan juga hanya kerana ingin rakyat menyokong kita,” katanya.

Isu mengenai manifesto merupakan antara perkara yang hangat diperkatakan ketika ini susulan ramai pihak menggambarkan PRU15 akan dilaksanakan dalam masa terdekat.

8 syor Veteran UMNO kepada BN

- Memperbetulkan semula ekonomi negara

- Peluang pekerjaan buat golongan muda

- Rumah mampu milik

- Bantuan tetap petani, nelayan dan penoreh getah

- Tamatkan isu pemilikan geran peneroka

- Bantuan khusus warga emas

- Undang-undang khas pelampau agama

- Tambah platform pendidikan agama

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menangani gejala murtad
  2. Tioman kayu ukur penting
  3. Kabinet Anwar punya banyak kelebihan: Penganalisis
  4. Saya tak jangka tewas seperti ini
  5. Bagaimana hebat perancangan manusia, hebat lagi perancangan Tuhan...