Sila log masuk terlebih dahulu.

'Kaji mengapa sekolah vernakular lebih menjadi pilihan'

28 September 2022 03:35pm | Masa membaca: 4 minit
Hannah ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.Foto Sinar Harian/Asril Aswandi Shukor
Hannah ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.Foto Sinar Harian/Asril Aswandi Shukor
A
A
A

SHAH ALAM - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) disaran untuk melihat dan mengkaji semula kualiti sistem pendidikan di sekolah kebangsaan (SK).

Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh berkata, ia kerana peratusan kanak-kanak dalam kalangan kaum Melayu dan India yang dihantar ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dilihat semakin meningkat ketika ini.

Menurutnya, situasi tersebut menunjukkan bahawa keyakinan ibu bapa terhadap sekolah vernakular lebih tinggi berbanding sekolah kebangsaan.

“Diversiti itu baik, tetapi kesamaan juga baik. Saya lihat sekarang lebih ramai individu memilih (untuk hantar anak) ke SJKC.

“Mungkin mereka melihat disiplin (di sekolah tersebut) yang tinggi atau kaedah pembelajaran guru yang berbeza.

“Ini adalah tugas Menteri Kanan Pendidikan (Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin) untuk lihat dan kaji mengapa SJKC popular dalam kalangan bukan kaum tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar yang berlangsung di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.

Program Bersama Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar menampilkan Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh. Foto Sinar Harian/Asril Aswandi Shukor
Program Bersama Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar menampilkan Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh. Foto Sinar Harian/Asril Aswandi Shukor

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Hannah yang juga bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menegaskan, sekiranya kerajaan mempunyai kefahaman dan tekad untuk membaiki kelemahan yang wujud di sekolah kebangsaan, beliau percaya lebih ramai ibu bapa akan memilih sekolah tersebut berbanding sekolah vernakular.

Jelasnya, situasi berbeza pada tahun 1990-an yang mana sekolah kebangsaan menjadi pilihan ramai, tetapi sekarang kaum Melayu pun mula mengeluarkan anak mereka daripada sekolah kebangsaan.

“Sekolah vernakular menggunakan medium bahasa yang berbeza, tetapi mereka juga belajar bahasa Melayu.

“Jadi daripada kita selalu kata nak tutup sekolah vernakular, baik kita pergi tengok apa yang sedang berlaku? Kenapa (ramai) orang pilih (sekolah tersebut)?

“Jika kita ada ketakutan yang tidak berasas, kita tidak akan perbaiki diri. Jadi ini (menunjukkan) kualiti telah jatuh. Menteri pendidikan harus baiki sekolah kebangsaan,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Azhar, Hasnon calon Speaker Dewan Rakyat untuk PN Artikel percuma
  2. Kembalikan kebebasan Parlimen jika terpilih Speaker: Johari
  3. Mengurus sumber air secara lestari
  4. 'Rompakan terhormat'
  5. PRN dalam masa terdekat beri kelebihan kepada PN