Sila log masuk terlebih dahulu.

Hannah, suara wanita dan cabaran pemimpin muda

30 September 2022 07:45am | Masa membaca: 4 minit
Hannah
Hannah
A
A
A

HANNAH Yeoh mencipta nama sebagai Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor yang ke-10 pada tahun 2013. Lebih manis, beliau merupakan wanita pertama dan termuda pernah dilantik ke jawatan itu di Malaysia.

Pernah menjadi Timbalan Menteri di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sewaktu era kerajaan Pakatan Harapan (PH), Ahli Parlimen Segambut mewakili DAP itu menjadi antara suara muda dalam parti yang lantang dalam menyuarakan pandangan mengenai soal hubungan kaum, kesejahteraan dan keselamatan wanita, korupsi serta salah guna kuasa.

Hannah turut merungkaikan tentang hala tuju baharu parti, cabaran yang dihadapi wanita dalam politik dan masa depan Malaysia.

Banyak lagi yang dikongsikan beliau dalam program Bersama Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar termasuk kebimbangannya tentang isu perkauman dan keagamaan di negara ini.

JOHAN: Yang Berhormat (YB) adalah bekas Timbalan Menteri di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM). Adakah YB berpuas hati dengan hala tuju kementerian itu sekarang?

HANNAH: Semestinya tidak. Selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ada banyak isu yang dibangkitkan oleh golongan yang dijaga kementerian ini, tetapi kita lihat tiada hala tuju yang jelas untuk membantu mereka.

Adakah YB melihat masih ada ruang atau kelompangan dalam konteks pembelaan terhadap golongan wanita dan kanak-kanak. Apa lagi yang patut kita lakukan?

Isu-isu yang dijaga oleh KPWKM melibatkan banyak kesedaran dalam masyarakat. Namun kalau kita lihat dari segi hak kepada kanak-kanak dan wanita serta isu-isu melibatkan mereka, ia masih kurang.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Disebabkan itu, dari segi polisi, perundangan dan kesedaran, kementerian mempunyai tanggungjawab yang berat untuk menyampaikan perkara ini kepada masyarakat dan membantu mereka yang ‘tiada suara’.

Kalau kita perhatikan akibat daripada pandemik Covid-19, dalam masa dua tahun kita berada dalam keadaan yang tidak menentu. Paling teruk terpukul adalah wanita khususnya ibu tunggal. Apa komen YB?

Pada masa PKP, saya rasa isu yang paling berat adalah penderaan kanak-kanak kerana mereka tidak dapat dipisahkan daripada golongan yang dapat mencederakan mereka kerana semua orang lockdown dalam satu rumah yang sama.

Kanak-kanak ini juga ‘tiada suara’ untuk mendapatkan bantuan. Disebabkan itu, saya rasa kementerian kena dapatkan data berkenaan sekarang.

Apa yang penting adalah kalau kita nak jalankan intervensi atau nak bantu mereka, data itu yang penting untuk dimasukkan dahulu.

Bagaimana dengan sokongan atau bantuan kepada kaum wanita terutamanya bagi mereka yang terjejas sewaktu pandemik. Adakah YB rasa cukup sokongan atau bantuan untuk mereka?

Satu perkara yang saya cukup gembira semasa PKP adalah wanita dibenarkan bekerja dari rumah tetapi apabila PKP berakhir, semua kena keluar bekerja dan penjagaan kanak-kanak itu tiada.

Saya rasa, mereka sangat gembira semasa PKP kerana dapat bekerja dari rumah tetapi kalau kita lihat impak kewangan, mereka banyak terjejas.

Kita harus menerima hakikat bahawa tidak semua wanita mempunyai keupayaan untuk bekerja dari rumah dan menggunakan peralatan internet dan sebagainya. Banyak ‘Makcik Kiah’ yang terpaksa menjual pisang goreng tetapi dalam tempoh dua tahun ini mungkin terjejas pendapatan?

Betul, sebab itu ramai ahli politik yang keluar dan berikan gajet kepada anak-anak dan keluarga.

Saya rasa, banyak sokongan yang perlu diberikan kepada wanita yang berniaga dan kita nak lihat bagaimana mereka boleh mendigitalkan bisnes mereka untuk disampaikan kepada orang ramai.

Dewan Rakyat baharu sahaja meluluskan Rang Undang-undang Anti Gangguan Seksual 2021 (AGS 2021), apa komen YB tentang perkara ini?

Saya gembira dengan adanya RUU ini tetapi kita kena tunggu tarikh perlaksanaan. KPWKM juga perlu mewujudkan satu tribunal untuk menerima aduan.

RUU ini sangat penting kerana ramai mangsa termasuk golongan lelaki tidak berani membuat laporan polis dan mereka berasa malu kalau kes ini masuk mahkamah.

Ini isu subjektif dan banyak tuduh-menuduh dan jika ada anak, mungkin mereka risau ia akan terjejas. Jadi, sekarang ini dengan adanya tribunal dengan RUU baharu ini, pendengaran kes akan dijalankan secara tertutup dan mereka tak perlu bawa peguam.

Mereka boleh mendapatkan beberapa perintah yang saya rasa mesra untuk golongan yang nak buat aduan.

Dalam masyarakat sekarang ini, masih ada perbuatan dan tindakan yang ditafsirkan sebagai seksis. Kadangkala ia mencerminkan sifat dalam kalangan lelaki yang agak misoginis?

Dalam Parlimen pun ada, Tan Sri. Di mana batasan semasa mereka nak berucap? Apa kandungan ucapan mereka yang patut atau tidak patut digunakan, mereka kurang kesedaran. Jadi, saya rasa paling penting adalah kesedaran jantina ini kita perlu mulakan dengan wakil rakyat.

Hannah (kanan) ketika program wawancara yang dikendalikan Johan pada Rabu.
Hannah (kanan) ketika program wawancara yang dikendalikan Johan pada Rabu.

YB pernah mencadangkan penubuhan sebuah kementerian khusus untuk kanak-kanak. Ada yang berpandangan ini satu lagi tambahan kepada kementerian yang sekian banyak ada dalam kabinet di negara kita. Apa sebenarnya di belakang tujuan cadangan YB ini?

Cadangan ini datang selepas 22 bulan Pakatan Harapan (PH) di Putrajaya. Saya lihat cukup banyak kelemahan dalam struktur sedia ada kerana populasi kanak-kanak adalah 30 peratus daripada jumlah besar rakyat Malaysia tetapi tiada satu agensi khas untuk menjaga isu kanak-kanak.

Kita hanya ada satu bahagian sahaja dalam Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk jaga mereka.

Di JKM, kita ada bahagian kanak-kanak, orang kurang upaya dan warga emas, yang mana tiga golongan ini sangat penting dan menjadi aset negara.

Tetapi kita tiada agensi atau kementerian khusus untuk menjaga isu mereka yang akhirnya terbiar sahaja dan ada banyak impak sosial akan datang.

Saya kata mulakan dengan kanak-kanak dahulu. Kalau tak boleh wujudkan kementerian, wujudkan agensi dahulu. Kita ada banyak duit untuk (hal berkaitan) isu bola sepak daripada perbelanjaan untuk melindungi kanak-kanak.

Apakah yang YB rasa apabila perwakilan wanita, baik dalam politik termasuk di Dewan Rakyat yang kini sekadar 11 peratus dan sasaran untuk memastikan 30 peratus wanita dalam lembaga pengarah syarikat juga tidak boleh dicapai?

Isu peratusan kuota ini sudah lama orang bercakap tapi kalau kita tiada tekad politik untuk selesaikannya, ia tak akan berlaku. Untuk menambahkan lagi representatif ini, ketua legislatif, ketua parti dan perdana menteri kena memainkan peranan penting untuk memastikan wanita yang betul-betul boleh bekerja diangkat untuk membantu dan menjadi suara wanita.

Bukan mudah untuk wanita terlibat dalam politik dan menjadi Ahli Parlimen sebagaimana YB kerana cabarannya lebih banyak, termasuk mengimbangi tanggungjawab keluarga dan sebagainya. Bagaimana kita nak mengatasi masalah ini?

Untuk wanita yang berkahwin dan masuk politik, dia memerlukan sokongan suami. Kalau sokongan tiada, sukar untuk mereka melakukan tugasan harian kerana komitmennya bukan sekadar beberapa bulan tapi selepas menang pilihan raya, lima tahun kena berkhidmat untuk rakyat.

Hujung minggu, waktu banjir, waktu malam dan seumpamanya kita kena sepanjang masa berada di luar. Kalau tak ada sokongan daripada keluarga untuk bantu menguruskan anak, memang susah.

YB beruntung kerana ada suami yang menyokong tetapi tidak ramai suami yang nak memberikan sokongan moral. Disebabkan itu, ia menjadi masalah untuk kita menambah jumlah wanita terlibat dalam politik?

Tapi, kita ada ramai wanita yang belum berkahwin dan sesuai memegang jawatan ini. Saya rasa, selain sokongan keluarga, parti masing-masing kena bincang dengan calon mereka dan lihat sokongan apa yang boleh diberikan.

Semasa saya jadi Speaker DUN Selangor, saya ada dua anak kecil pada masa itu. Parti benarkan saya menjadi Speaker kerana hanya menjaga DUN, tidak perlu pergi merata tempat. Ia adalah sokongan parti untuk bantu saya sebagai ibu muda ketika itu.

Saya ada banyak sokongan tetapi saya faham, bukan semua wanita mendapat sokongan sama seperti itu.

Kita dapat lihat semacam ada perbalahan yang berterusan di Parlimen atas isu yang kadang-kadang agak remeh. Ia menampakkan sikap bipartisan tidak wujud, maka kita dapat lihat bahawa it is always us versus them.

Apa masalahnya dalam kalangan orang politik sehingga persepsi rakyat agak kurang baik terhadap ahli politik?

Sebenarnya, ramai yang kecewa apabila berlaku Langkah Sheraton. Tetapi apa yang saya lihat, perkara yang baik telah berlaku kerana tiada satu parti atau gabungan parti politik yang mendapat majoriti besar.

Jadi, kita memerlukan antara satu sama lain. Apabila adanya keperluan itu, kita akan duduk dan bincang sesuatu isu. Itu sebabnya kita ada perjanjian persefahaman (MoU), yang mana kita dapat lihat Perlembagaan Persekutuan dipinda untuk RUU Anti Lompat Parti.

Kita lihat sekarang, ada lebih banyak perbincangan yang melibatkan kerajaan dengan pembangkang. Saya cukup suka senario seperti ini kerana kalau kita ada majoriti besar, kita akan jadi angkuh.

Bukankah nanti orang mengatakan ini adalah punca ketidakstabilan politik kerana selama lebih 60 tahun ini, kita sudah biasa ada satu parti besar yang mempunyai kuasa 2/3?

Kestabilan politik ada harganya tersendiri, dalam 60 tahun ini kita tidak ada pun RUU Anti Lompat Parti kerana tidak ada keperluan untuknya, ia stabil.

Tetapi stabil tidak bermaksud tiada masalah, cuma ketika itu tidak ada media sosial dan kerajaan boleh kawal apa yang nak disampaikan.

Namun sekarang, dengan adanya media sosial, lebih banyak informasi, jadi rakyat tengok ada banyak masalah setiap hari. Tetapi ini bukan masalah, sebaliknya ia adalah informasi yang sampai kepada rakyat.

Indonesia memerlukan waktu yang agak panjang untuk betul-betul mencapai kestabilan. Apakah YB rasa Malaysia juga akan melalui proses itu yang menunjukkan kepada kematangan politik?

Jika kita mahukan kestabilan yang benar-benar bermakna, kebebasan institusi seperti institusi kehakiman, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sangat penting.

Sebab itu, sekarang kita ada satu gabungan tenaga kerja bersama iaitu Kumpulan Rentas Parti Parlimen Malaysia (KRPPM), integriti, tadbir urusan dan antirasuah. Kita juga mempunyai gabungan Rasuah Busters (RB).

Sudah banyak gerakan seperti ini di Malaysia yang memperjuangkan isu yang betul-betul penting.

Jadi, tidak kira kita tukar kerajaan berapa kali pun, jika kita perjuangkan isu integriti dan anti rasuah, negara tetap akan maju.

Berkenaan KRPPM, adakah YB merasakan ia merupakan langkah yang boleh dilaksanakan untuk menyelesaikan banyak masalah khususnya soal reformasi yang selama ini tidak pernah menjadi?

Ia adalah satu titik permulaan yang baik kerana ahli Parlimen berlainan parti duduk bersama masyarakat sivil di Parlimen untuk bincang bersama isu-isu yang memerlukan pembaharuan misalnya, Akta Perlindungan Pemberi Maklumat yang perlu dipinda.

Jadi, kita ada kumpulan khas untuk melihat isu yang perlu dibangkitkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) supaya beliau boleh bawa perubahan tersebut ke Parlimen.

Apakah KRPPM mempunyai perwakilan daripada semua parti?

Ya, ada semua. Pengerusi adalah daripada Pas, saya sendiri sebagai timbalan, kemudian ada juga wakil daripada Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Parti Warisan (Warisan), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Ramai orang mengatakan rasuah di negara sudah sampai pada peringkat kronik dan baru-baru ini, Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah melancarkan buku yang ditulis oleh Profesor Emeritus Tan Sri Dr Mohd Kamal Hassan. YB menyebut tentang Rasuah Busters, apakah pendirian parti terhadap usaha dan gerakan massa seperti ini?

Kita menyokong dan saya juga sering berhubung dengan gerakan RB bagaimana kita nak sampaikan mesej ini kepada pembuat dasar.

Kita adakan mesyuarat melalui aplikasi Zoom bersama ahli majlis di negeri yang ditadbir oleh Pakatan Harapan (PH) seperti Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang. Jadi, ini sangat bagus.

Apa komen YB berkenaan situasi sebenar rasuah di negara kita, adakah ia sekadar persepsi atau realiti?

Realiti betul, kerana ada banyak kajian yang dijalankan oleh universiti yang mana mereka merasakan ini (rasuah) adalah normal.

Penguatkuasaan itu sangat penting dan saya lihat baru-baru ini kes mahkamah bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, ramai rakyat yang menyatakan keyakinan mereka terhadap institusi kehakiman pulih semula.

Ini kerana mereka lihat ada aduan, tuduhan dan ada masa yang diberikan untuk kes tersebut hingga (Najib) berjaya dipenjarakan. Jadi, ada penutupan (kes). Mereka lihat ada tindakan yang dilakukan. Saya rasa ini positif.

Apa komen YB tentang isu hubungan kaum di negara ini secara keseluruhannya?

Saya khuatir apabila melihat komen-komen di media sosial apabila timbul isu perkauman atau keagamaan dibangkitkan, tuduhan segera dikeluarkan. Perkara ini berlaku kerana kurangnya interaksi antara mereka.

Berdasarkan pengalaman saya di sekolah kebangsaan dulu, kawan baik saya orang Melayu. Jadi, saya banyak meluangkan masa bersama, bermain di rumah mereka, kita faham.

Apabila wujud tuduhan atau persepsi yang tidak betul, saya tahu ini bukan fakta, sebaliknya ia adalah berita palsu. Paling penting, ibu bapa perlu pastikan anak-anak kita berkawan dengan pelbagai kaum.

Dia mesti ada masa untuk bermain atau bersukan bersama, barulah mereka akan saling memahami. Sekiranya tidak ada interaksi tersebut, mereka akan percaya apa-apa yang ditulis dalam Facebook.

YB sering memakai baju kurung. Ada satu ketika, YB masuk ke masjid dengan mengenakan selendang dan ditegur oleh ahli parti sendiri.Apa sebenarnya yang berlaku sedangkan kita tahu YB mungkin bertujuan untuk menghormati tempat ibadah orang Islam. Tetapi, mengapa timbul komen begitu dalam kalangan ahli parti sendiri?

Saya (beragama) Kristian dan ada juga gereja yang kita lihat wanita di situ menutup rambut mereka menggunakan selendang. Jadi, sebagai wakil rakyat, apabila saya pergi melawat masjid, saya mesti menutup rambut.

Ia tanda kesopanan dan menghormati penduduk saya yang beragama Islam. Apabila ada tuduhan seperti ini, mungkin pihak yang menuduh saya kurang faham interaksi di tempat masing-masing dan ini adalah cara saya menghormati umat Islam di kawasan saya.

Saya rasa tidak salah, saya tidak perlu meminta maaf dan saya dapat banyak sokongan rakyat sewaktu tuduhan dilemparkan kepada saya.

Generasi saya mungkin tidak dapat membantu untuk mencorakkan negara pada masa akan datang. Harapan kita adalah pada generasi YB dan yang lebih muda. Apakah harapan YB untuk melihat Malaysia yang lebih bersatu padu dan maju tetapi bebas rasuah serta salah guna kuasa?

Malaysia ialah negara yang kaya dengan sumber asli. Jika kita menggunakan sumber ini dengan baik, iaitu infrastruktur dibina dan tidak ada rasuah dan pembaziran wang rakyat, saya percaya rakyat akan selesa tinggal di sini dan tidak perlu fikir untuk migrasi.

Berapa ramai rakyat Malaysia yang telah berhijrah ke negara lain kerana mereka tidak mempunyai keyakinan terhadap negara ini. Saya ingin pastikan untuk masa depan anak-anak kita, (mereka) tidak rasa ada keperluan untuk tinggalkan Malaysia dan bangga mengatakan bahawa saya anak Malaysia.

Apa harapan untuk masa depan Malaysia, dalam konteks YB sebagai pemimpin muda?

Saya nak Malaysia bebas rasuah. Kalau isu rasuah kronik di Malaysia, kita ada banyak duit atau hasil pun tidak guna.

Rakyat akan merosot kerana rasuah itu membahayakan.

Misalnya jika kita gunakan duit untuk membaiki jalan, disebabkan ada unsur rasuah, mungkin kualiti jalan tersebut (akan menjadi) tidak baik hingga berlakunya kemalangan. Rasuah membawa padah.

Bagaimana YB melihat diri YB pada masa depan dalam bidang politik?

Saya mula (berpolitik) pada usia 29 tahun, sekarang saya sudah 43 tahun.

Dalam tujuh tahun akan datang, saya akan berusia 50 tahun. Masa berlalu dengan sangat cepat.

Jadi, saya berharap golongan muda akan mempunyai lebih banyak peluang untuk mentadbir dengan idea baharu.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menangani gejala murtad
  2. Tioman kayu ukur penting
  3. Kabinet Anwar punya banyak kelebihan: Penganalisis
  4. Saya tak jangka tewas seperti ini
  5. Bagaimana hebat perancangan manusia, hebat lagi perancangan Tuhan...