Sila log masuk terlebih dahulu.

Penuhi tuntutan rakyat

Untuk memastikan masa depan Malaysia yang lebih baik selepas PRU15

02 Oktober 2022 08:40am | Masa membaca: 4 minit
Rakyat mengharapkan pemimpin yang menduduki kerusi Parlimen amanah dalam melaksanakan tanggungjawab termasuk menolak rasuah. (Gambar kecil: Kartini)
Rakyat mengharapkan pemimpin yang menduduki kerusi Parlimen amanah dalam melaksanakan tanggungjawab termasuk menolak rasuah. (Gambar kecil: Kartini)
A
A
A

SHAH ALAM - Penganalisis politik menyenaraikan beberapa tuntutan mengenai apa yang rakyat mahukan dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) untuk masa depan Malaysia yang lebih baik.

Timbalan Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Kartini Aboo Talib @ Khalid berkata, dalam konteks politik, kecenderungan utama kemahuan rakyat adalah sebuah kerajaan yang stabil.

Menurutnya, mengambil kira pengajaran daripada PRU14, rakyat pastinya sudah serik dengan ‘drama’ dan pergolakan politik negara sehingga berlakunya pertukaran tiga Perdana Menteri.

“Rakyat juga mahukan sebuah kerajaan yang boleh menggalas tanggungjawab menjaga kebajikan serta yang dekat dan cakna segala keperluan mereka.

“Saya juga melihat keperluan sebuah kerajaan yang berintegriti dan menggunakan cukai rakyat untuk kesejahteraan rakyat.

“Pada masa sama, mereka mahukan pemerintah yang boleh menjamin kemakmuran ekonomi dan mengurus inflasi dengan efektif serta yang boleh mengurus defisit sosial, iaitu setuju untuk bersetuju dan setuju untuk tidak bersetuju dengan pendekatan aman,” katanya kepada Sinar Harian.

Selain itu, beliau melihat rakyat mahukan kerajaan kepimpinan Melayu yang dapat memimpin pelbagai kaum secara perkongsian kuasa serta pemerintah yang memelihara Raja Berperlembagaan.

"Selain daripada itu, masalah korupsi yang semakin banyak dikaitkan dengan pemimpin-pemimpin politik juga menyebabkan majoriti rakyat berkehendakkan pemimpin yang dipilih lebih bersih, cekap dan amanah,'' tegas beliau lagi.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menangani gejala murtad
  2. Tioman kayu ukur penting
  3. Kabinet Anwar punya banyak kelebihan: Penganalisis
  4. Saya tak jangka tewas seperti ini
  5. Bagaimana hebat perancangan manusia, hebat lagi perancangan Tuhan...