Sila log masuk terlebih dahulu.

Perasuah cenderung guna jalan pintas untuk berjaya

03 Oktober 2022 06:45pm | Masa membaca: 4 minit
Anne ketika program MUM bertajuk ‘Sentuhan Pembuat Kek Termahal’ yang disiarkan di semua platform Sinar Harian pada Isnin.
Anne ketika program MUM bertajuk ‘Sentuhan Pembuat Kek Termahal’ yang disiarkan di semua platform Sinar Harian pada Isnin.
A
A
A

SHAH ALAM - Segelintir individu cenderung menggunakan pendekatan jalan pintas atau jalan mudah untuk berjaya sehingga menyebabkan ramai yang terjebak dengan amalan rasuah.

Pengusaha kek, Siti Saleha Idris atau lebih dikenali sebagai Anne Idris bagaimanapun berkata, sekiranya keberkatan diletakkan sebagai tunjang utama dalam setiap pekerjaan, mereka tidak akan sesekali berani untuk mencuba ke arah itu.

“Rasuah adalah satu perbuatan dan perkataan yang sangat jijik. Kalau nak jalan pintas, mungkin cenderung ke arah rasuah.

“Kita sebagai seorang usahawan dan orang Islam, kena ingat jangan memberi atau mengambil rasuah.

“Sampai bila nak simpan? Adakah kita boleh tidur lena? Adakah (kejayaan) yang kita dapat ini satu keseronokan?” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panelis program Mak Untuk Malaysia (MUM) bertajuk ‘Sentuhan Pembuat Kek Termahal’ yang disiarkan di semua platform Sinar Harian pada Isnin.

Hazlin (kiri) bersama Anne pada program MUM yang diadakan di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam.
Hazlin (kiri) bersama Anne pada program MUM yang diadakan di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam.

Program yang bersiaran selama hampir sejam itu dikendalikan oleh Hazlin Hussain sebagai pengacara.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Tegas anak jati Taiping, Perak itu, tidak mustahil perbuatan tersebut akan menjadi darah daging sekiranya mereka berterusan mengambil rasuah.

“Saya menentang sekeras-kerasnya rasuah dalam apa sahaja bentuk walaupun ada cubaan untuk berunding atau ketika saya (dalam keadaan) susah sekalipun.

“Saya pernah melalui kesukaran yang sangat teruk. Saya pernah jalan kaki sejauh 6 kilometer (km) bersama ibu dan pernah juga ketuk rumah orang minta beras.

“Andai kata saya menggunakan jalan pintas, saya tidak akan berada pada tahap ini,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menangani gejala murtad
  2. Tioman kayu ukur penting
  3. Kabinet Anwar punya banyak kelebihan: Penganalisis
  4. Saya tak jangka tewas seperti ini
  5. Bagaimana hebat perancangan manusia, hebat lagi perancangan Tuhan...