Sila log masuk terlebih dahulu.

Tujuh haiwan liar popular hidangan eksotik

12 Oktober 2022 07:45am | Masa membaca: 4 minit
Daging katak yang dijadikan sebagai hidangan eksotik (gambar kiri). Daging buaya (gambar kanan).
Daging katak yang dijadikan sebagai hidangan eksotik (gambar kiri). Daging buaya (gambar kanan).
A
A
A

SHAH ALAM - Terdapat tujuh binatang liar yang popular dan mendapat permintaan untuk dihidangkan sebagai makanan eksotik di premis-premis restoran.

Ketua Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Datuk Abdul Kadir Abu Hashim berkata, binatang liar yang jadi sasaran penggemar makanan eksotik adalah babi hutan, biawak, ular sawa, landak, buaya, labi-labi dan katak.

Menurutnya, Perhilitan mengesan terdapat premis restoran yang beroperasi secara tidak sah dengan mendapatkan bekalan daripada pemburu haram.

“Premis haram ini dikesan tidak mendapatkan lesen meniaga hidupan liar daripada Perhilitan.

“Kita ada mengeluarkan lesen dan setakat ini terdapat 75 premis restoran yang memiliki lesen dari Perhilitan,” katanya kepada Sinar Harian baru-baru ini.

Tambah Abdul Kadir, berdasarkan rekod Perhilitan, harga semasa bagi tujuh hidangan eksotik binatang liar adalah RM10 bagi babi hutan, biawak (RM15), ular sawa (RM9), landak (RM24), buaya (RM25), labi-labi (RM18) dan katak (RM9).

Jelas beliau, lesen meniaga hidupan liar eksotik tersenarai dalam Jadual Pertama Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) yang mana pengeluaran lesen itu adalah tertakluk di bawah Seksyen 9 Akta 716.

Beliau berkata, Perhilitan menerusi Unit Jenayah Hidupan Liar (WCU) di negeri dan daerah sentiasa menjalankan rutin pemeriksaan berkala ke atas premis peniaga-peniaga hidupan liar eksotik yang berlesen.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Apa yang ditegaskan, peniaga hidupan liar eksotik perlu mendapatkan sumber daripada pemburu berlesen yang dikeluarkan oleh Perhilitan,” ujarnya.

Tegas Abdul Kadir, individu atau pihak yang menjalankan perniagaan binatang liar eksotik tanpa lesen daripada Perhilitan boleh didakwa di bawah Seksyen 63 (Akta 716) yang boleh didenda tidak kurang daripada RM30,000 dan tidak lebih daripada RM100,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

“Justeru Perhilitan mengingatkan semua premis perniagaan dan restoran hidupan liar eksotik untuk mendapatkan lesen meniaga yang sah daripada jabatan bagi mengelakkan tindakan tegas undang-undang diambil,” kata beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa