Sila log masuk terlebih dahulu.

PH buat pusingan U, adakan PRN serentak PRU15?

Terdapat ura-ura Majlis Presiden PH yang bermesyuarat pada malam ini akan memilih untuk mengenepikan pendirian asal menangguhkan pelaksanaan PRN di Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang serentak dengan PRU15.

12 Oktober 2022 08:10pm | Masa membaca: 4 minit
Keputusan enam negeri dipimpin PH dan Pas menangguhkan pembubaran DUN dan PRN mendapat reaksi berbeza daripada pemimpin-pemimpin dalam PH sendiri.
Keputusan enam negeri dipimpin PH dan Pas menangguhkan pembubaran DUN dan PRN mendapat reaksi berbeza daripada pemimpin-pemimpin dalam PH sendiri.
A
A
A

SHAH ALAM - Pakatan Harapan (PH) berkemungkinan besar membuat pusingan U dalam mempertimbangkan keputusan menangguhkan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) di tiga negeri ditadbir koalisi berkenaan pada tahun ini.

Sumber terdekat DAP Pusat berkata, terdapat ura-ura Majlis Presiden PH yang bermesyuarat pada malam ini akan memilih untuk mengenepikan pendirian asal menangguhkan pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) di negeri Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang berserentak Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Jelas sumber itu, perwakilan Parti Keadilan Rakyat (PKR) diketuai Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan wakil Parti Amanah Negara (Amanah) secara konsisten bersetuju mengekalkan pendirian asal PH, namun DAP pula mahu keputusan sebaliknya.

"Majoriti pemimpin PH mahu keputusan pembubaran DUN di tiga negeri ditadbir kami ditangguhkan kerana bimbang dengan ancaman banjir yang dijangkakan berlaku pada hujung tahun ini.

"Tetapi wakil DAP dalam Majlis Pimpinan PH tidak bersetuju dan mencadangkan PRN di Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang diadakan berserentak dengan PRU15.

"Anwar, pemimpin PKR dan Amanah setuju DUN tidak dibubar tahun ini, jadi kami bimbang tekanan DAP akan menyebabkan Majlis Pimpinan PH membuat keputusan pusingan U malam ini (Rabu)," kata sumber kepada Sinar Premium pada Rabu.

Pada Selasa, Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook mendedahkan mesyuarat Majlis Presiden PH pada petang Rabu akan membincangkan cadangan agar DUN Pulau Pinang turut dibubarkan dalam tempoh terdekat bagi membolehkan PRN negeri itu diadakan serentak dengan PRU15.

Terdapat kemungkinan besar PH akan membuat pusingan U dalam menyatakan pendirian untuk tidak membubarkan DUN di tiga negeri dikuasai mereka dalam masa terdekat susulan mesyuarat Majlis Presiden PH diadakan pada malam Rabu.
Terdapat kemungkinan besar PH akan membuat pusingan U dalam menyatakan pendirian untuk tidak membubarkan DUN di tiga negeri dikuasai mereka dalam masa terdekat susulan mesyuarat Majlis Presiden PH diadakan pada malam Rabu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Anthony Loke berkata, DAP Pulau Pinang sebelum ini menghantar cadangan supaya pertimbangan semula dibuat selepas menerima pandangan orang ramai.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun turut menjelaskan kerajaan negeri itu sedang menunggu keputusan pendirian rasmi PH yang bakal dimuktamadkan dalam mesyuarat Majlis Presiden PH pada malam Rabu.

Bagaimanapun, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amiruddin Shaari memaklumkan beliau sudah menghadap Sultan Selangor dengan baginda memperkenankan permohonan kerajaan negeri untuk meneruskan pentadbiran sehingga tahun hadapan.

Pada 5 Oktober lalu, kerajaan PH di Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang mengumumkan tidak akan membubarkan DUN seiring pembubaran Parlimen kerana bimbang ancaman banjir hujung tahun ini.

Pendirian itu disusuli kerajaan negeri Pas di Kedah, Kelantan dan Terengganu yang membuat keputusan mahu fokus dahulu usaha kebajikan rakyat termasuk membuat persiapan menghadapi banjir.

Bagaimanapun, seorang pemimpin PH yang enggan dikenali menolak dakwaan Majlis Presiden PH akan membuat keputusan pusingan U, sebaliknya koalisi itu mungkin hanya mempertimbangkan kebenaran kerajaan negeri Pulau Pinang sahaja untuk mengadakan PRN berserentak dengan PRU15.

"Terdapat beberapa alasan kukuh dikemukakan DAP negeri yang menyebabkan Majlis Presiden PH perlu membenarkan kerajaan negeri Pulau Pinang tidak perlu menangguhkan pembubaran DUN.

"Alasan itu tidak boleh dinyatakan atas faktor strategi parti. Tetapi saya fikir keputusan pusingan U tidak akan melibatkan dua negeri pimpinan PH lain," jelas pemimpin muda PKR berkenaan.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Prinsip ABCD dalam membangunkan Pontian
  2. 'Tindakan UMNO memalukan'
  3. 'Pemimpin dipecat boleh tentukan kesahihan tindakan di mahkamah'
  4. Pecat, gantung pemimpin tidak selesaikan masalah - Syed Hamid
  5. 'Ramai pemimpin bakal ikut saya masuk PKR'