Sila log masuk terlebih dahulu.

Tangani ‘Napoleon Kecil‘ agensi kerajaan

14 Oktober 2022 08:00am | Masa membaca: 4 minit
Hasan
Hasan
A
A
A

SETIAUSAHA Agung Majlis Perundingan Melayu (MPM), Datuk Dr Hasan Mad meluahkan kekhuatiran tentang ketiadaan penyelarasan pelaksanaan dasar dan aktiviti antara kementerian dan agensi kerajaan di negara ini yang menyebabkan hasrat sebenar kerajaan tidak mampu dicapai.

Hasan berkata, penyelarasan lebih sukar dibuat sekarang apabila semakin banyak kementerian dan agensi ditubuhkan berbanding zaman sebelum ini.

Tegasnya, kementerian dan agensi itu juga masing-masing mahu menjadi ‘Little Napoleon’ atau ‘Napoleon Kecil’ iaitu sikap mirip Napoleon Bonaparte, si penakhluk yang bongkak kerana kuasa yang dia miliki.

“Hari ini hasil daripada begitu banyak blueprint, jurnal, acara dan program, (ia tetap) tidak berkesan kerana tidak ada penyelarasan pelaksanaan.

“Kerajaan belanja habis banyak, program buat banyak tapi kerana tak buat penyelarasan malah sesama agensi pun berlaga angin, jadi golongan sasar di bawah keliru dan mereka akhirnya tidak benar-benar ditumpukan,” katanya pada program Bersama Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.

Ikuti wawancara penuh Johan bersama Hasan yang menyentuh pelbagai perkara menarik termasuk tujuan penubuhan MPM, Dasar Ekonomi Baharu (DEB) dan rasuah.

JOHAN: Kita tahu pada 10 Oktober lalu Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah membuat pengumuman membubarkan Parlimen. Apa pandangan Datuk secara keseluruhan mengenai tindakan itu?

HASAN: Pembentangan Bajet 2023 pada 7 Oktober. Apa yang mengejutkan ialah tiga hari selepas itu Perdana Menteri mengumumkan pembubaran Parlimen.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Saya melihat, pertamanya beliau sempat membentangkan bajet dahulu, jadi terpulanglah kepada siapa kerajaan selepas ini sama ada nak gunakan bajet itu atau nak rombak. Tapi dari segi masa tak sempat.

Pembentangan bajet itu bertujuan supaya tahun depan kita ada peruntukan untuk sesiapa yang bentuk kerajaan berbelanja. Yang terkilan ialah beliau nampak macam terpaksa membuat keputusan membubarkan Parlimen sebelum rakyat sempat hadam kandungan bajet tersebut.

Bajet itu pun baik untuk rakyat?

Dari segi corak pengagihan peruntukan, nampak begitulah Tan Sri.

JOHAN: Nampaknya pengumuman pilihan raya yang akan diadakan pada musim monsun telah membangkitkan banyak pandangan rakyat terutama dalam kalangan netizen yang mempersenda dan sebagainya. Apa pandangan Datuk?

HASAN: Risikonya terlampau tinggi untuk pihak yang merasakan mereka boleh menang dalam keadaan sebegini, kerana tak ada seorang pun yang dapat membaca dengan tepat pemikiran pengundi muda atau pengundi 18 tahun.

Kalau silap kira kemungkinan mereka yang mendesak supaya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dicepatkan ini akan mendapat balasan daripada pengundi-pengundi yang marah.

JOHAN: Ramai tahu apa itu MPM tetapi untuk makluman pembaca, mereka juga ingin tahu apa sebenarnya MPM?

HASAN: MPM ini kami tubuhkan pada penghujung tahun 2019 selepas PRU14 apabila UMNO hilang sokongan majoriti. Kami dapati orang Melayu terutamanya agak hilang arah kepada siapa mahu ditujukan isu kepentingan Melayu.

Jadi kami tubuhkan MPM. MPM bukan super NGO (pertubuhan bukan kerajaan), MPM ialah kaukus, tak ada ahli.

JOHAN: Apa bezanya MPM dengan banyak badan pemikir yang mendakwa mereka mewakili kepentingan orang Melayu?'

HASAN: Tidak mengapa. Bagi kami, MPM jelas dengan misi kami. Misi kami ialah sebagai kaukus yang menyediakan platform untuk siapa sahaja.

Tak semestinya NGO tetapi juga platform kepada cendekiawan Melayu dan bukan Melayu. Malah agensi kerajaan sekali pun kalau mereka hendak bersama dengan MPM untuk akses kepada satu kumpulan, kami sediakan platform.

JOHAN: Kenapa gunakan perkataan perundingan?

HASAN: Sebab MPM bukan satu gerakan. MPM adalah satu kaukus yang menyediakan platform. Kita punya aktiviti pun kalau Tan Sri tengok ia bergantung kepada isu. Kami akan bawa pakar-pakar daripada kalangan yang biasa dengan MPM untuk terlibat sama. Jadi libat urus itu lebih berbentuk perundingan berbanding sebagai satu gerakan.

JOHAN: Ada yang tidak mengetahui tentang MPM menganggap MPM adalah lanjutan daripada pemikiran Melayu ultras. Apa komen Datuk?

HASAN: Tan Sri, bila ada perkataan Melayu itu, akan adalah orang nak letak macam-macam label. Macam itu jugalah NGO Cina tubuhkan contohnya Pertubuhan Cina, orang Melayu akan kata ini ekstrem. Itu reaksi yang spontan. Tidak mengapa. Kami di MPM tidak ambil kisah sangat persepsi itu.

JOHAN: Saya percaya MPM ini banyak dianggotai atau diwakili kelompok generasi yang berpandangan bahawa kita memerlukan agenda Melayu sedangkan ramai orang Melayu sekarang terutama generasi muda menganggap mereka tidak perlukan lagi apa yang disebut agenda memperkasakan bumiputera. Apa pandangan Datuk?

HASAN: Pertamanya penubuhan MPM itu adalah fokus kepada penyatuan bangsa kerana macam saya ceritakan tadi selepas pilihan raya umum kita macam hilang arah sekejap.

Bagi rakyat yang berdaya saing tinggi, dia boleh terus hidup di mana-mana sekali pun; di dalam negara, di luar negara dan sesetengahnya pergi ke negara yang tak ada Melayu langsung.

Mereka ini bukan tidak memerlukan agenda bumiputera tetapi mereka telah sampai ke tahap yang orang kata berdaya saing tinggi. Mereka ini sebenarnya produk Dasar Ekonomi Baharu (DEB).

Kalau Tan Sri ingat, DEB bukan berkaitan soal bumiputera. DEB ialah mengenai usaha mengatasi jurang, apa kekurangan bangsa Melayu untuk berdaya saing tinggi seperti bangsa-bangsa lain. Itu jurangnya.

Jadi Tun Razak melaksanakan DEB. Apabila mendiang Dr Just Faaland mengambil Dr Rais Saniman (sebagai perangka dasar DEB), ada dua formula dikemukakan. Satu untuk basmi kemiskinan dan kedua merapatkan jurang. Jadi ia bukan agenda bumiputera sebenarnya.

Di MPM, agenda kami pun adalah untuk merapatkan jurang itu iaitu formula asal DEB. Tidak perlu kolam renang khusus untuk bumiputera dan kolam renang bukan untuk bumiputera.

Bumiputera kalau nak berenang mesti berenang di kolam yang sama dengan kaum-kaum lain di dalam dan di luar negara. Jurang yang ada pada bumiputera kalau dia nak berenang dalam kolam yang sama, itulah fungsi agensi-agensi seperti Majlis Amanah Rakyat (Mara) yang ditubuhkan untuk atasi jurang itu.

JOHAN: Katakanlah impak DEB kita mewujudkan kementerian, jabatan, agensi, tabung amanah, Permodalan Nasional Berhad dan sebagainya. Secara teorinya tak patut orang Melayu susah lagi, kita sudah menangani isu kemiskinan dalam kalangan orang Melayu sejak sekian lama. Tetapi apa yang berlaku sebenarnya Datuk? Kenapa kita masih bercakap tentang majoriti orang Melayu berada dalam kategori B40?

HASAN: Sebenarnya makin banyak kementerian dan agensi, makin rumit untuk diselaraskan.

Kalau Tan Sri ingat semasa Perdana Menteri Kedua, Tun Razak hendak melaksanakan DEB, salah satu contoh agensi baharu ditubuhkan ialah Unit Implementasi dan Koordinasi (ICU). Di situ diletak pegawai kerajaan yang paling kuat dari segi keupayaan (bidang) ekonomi, Tengku Shahriman sebagai Ketua Pengarah.

Ia kerana Tun Razak tahu oleh kerana ada banyak kementerian dan agensi walau tidak sebanyak sekarang tapi beliau dah dapat rasakan, kementerian dan agensi itu akan bertambah. Jadi beliau fikir kalau tidak ada penyelarasan, pelaksanaan akan kucar-kacir.

Sekarang lagi susah, lagi banyak kementerian dan agensi, masing-masing nak jadi ‘Little Napoleon' (sifat penjawat awam yang mirip Napoleon Bonaparte yang angkuh). Kalau tak boleh koordinasi dua agensi berlainan di bawah satu kementerian, apatah lagi dua agensi di bawah kementerian berlainan.

JOHAN: Ini adalah cabaran yang kita hadapi sekarang. Hasilnya tak ada, kenapa?

HASAN: Kerana susah nak diselaraskan pelaksanaan. Kalau Tan Sri ingat pada Mac 2014, arwah Tan Sri Abdul Aziz Shamsuddin, pernah menyampaikan ucapan perdana MPM di Menara Usahawan di Putrajaya. Beliau menekankan penyelesaian pelaksanaan. Itulah masalahnya.

Hari ini ada begitu banyak blueprint, jurnal, acara dan program tetapi tidak berkesan kerana tidak ada penyelarasan. Belanja habis banyak, program buat banyak, tapi kerana tak buat penyelarasan, sesama agensi ini pun berlaga angin. Jadi golongan sasar di bawah keliru. Dan golongan sasar ini pun tidak ditumpukan.

Zaman DEB dulu, macam saya di Pertubuhan Peladang, kami diarahkan untuk sasarkan berapa petani yang nak ditarik masuk menganggotai Pertubuhan Peladang. Dia bagi sasaran. Jadi kami tahu apa nak buat. Bukan kena tunggu petani datang jumpa kami baru nak pujuk masuk persatuan dan sebagainya.

JOHAN: Dalam keadaan sekarang dengan segala macam teori pengurusan, bukankah mereka ada petunjuk prestasi utama (KPI) tetapi kenapa hal seperti ini berlaku. Apakah dulu sebab ada Unit Implementasi dan Koordinasi, maksudnya ada pihak yang membuat keputusan bahawa ini apa yang kita nakkan?

HASAN: Sepatutnya sekarang dengan kecanggihan teknologi maklumat (IT) dan sebagainya, pemegang taruh iaitu rakyat nak tengok kerajaan hari ini mesti bangunkan satu dashboard (papan pemuka) untuk pamerkan KPI mereka. Sepatutnya pada hari ini telah ada digital dashboard.

Zaman Tun Razak dulu tak ada IT tapi dia ada bilik gerakan dan itulah dashboard zaman Tun Razak dahulu. Pegawai daerah yang uruskan bilik gerakan. Sepatutnya pada zaman kecanggihan IT sekarang, gantikan bilik gerakan dalam bentuk digital dashboard supaya semua orang boleh tengok.

Hari ini Tan Sri pun tak tahu kementerian ini apa kejayaannya, agensi itu kejayaannya apa. Kita sebagai pemegang taruh, tetapi Tan Sri tak dapat, saya pun tak dapat akses. Tapi kalau ada digital dashboard itu, ia beri akses kepada semua pemegang taruh. Jadi kementerian atau agensi tidak boleh dengan mudahnya tidak dedahkan angka.

Johan (kiri) menampilkan tetamu undangan, Dr Hasan Mad dalam program Bersama Johan Jaaffar yang berlangsung di Auditorium Kumpulan Karangkraf, Shah Alam.
Johan (kiri) menampilkan tetamu undangan, Dr Hasan Mad dalam program Bersama Johan Jaaffar yang berlangsung di Auditorium Kumpulan Karangkraf, Shah Alam.

JOHAN: MPM ada bangkitkan hal ini?

HASAN: Isu dashboard ini kami dah banyak kali bincang malah semasa kongres ekonomi putra pertama yang dibuat pada 1965, diperbahurui pada 1 Oktober 2020, salah satu daripada penanda aras yang kami bangunkan ialah penyelarasan pelaksanaan. Saya ingat lagi Profesor Emeritus Datuk Dr Hassan Said yang mengetuai kumpulan ini. Kami bincang perkara ini dan kami kemukakan kepada kerajaan bahawa yang ini (penyelarasan pelaksanaan) mesti ditekankan dan mesti ada dashboard.

JOHAN: Kita ada macam-macam entiti seperti Pemandu (Unit Pengurusan Prestasi) untuk memastikan semuanya jadi kenyataan tapi nampaknya ia tidak berlaku juga?

HASAN: Kalau Tan Sri ingat pada era kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad slogannya Bersih, Cekap, Amanah. Kita tak ingat bila tiba-tiba hilang slogan itu. Bermakna kesinambungan sesuatu misi itu tak mahu diteruskan. Bila itu hilang maknanya kesungguhan kerajaan itu sendiri untuk kekal konsisten dengan misinya tak ada.

Dari situ saya nampak di peringkat pelaksanaan pihak kerajaan sendiri, sudah ada jurang. Kalau nak betulkan balik untuk pastikan rakyat betul-betul dapat manfaat sama seperti Bajet 2023 yang mahu manfaat diterjemahkan untuk kepentingan rakyat, ia berbalik kepada isu paling pokok iaitu mesti ada kesungguhan dalam pelaksanaan. Pelaksana itu juga mesti bersih, cekap dan amanah.

JOHAN: Sepanjang Malaysia merdeka, sepanjang itulah kita melaksanakan dasar pemimpinnya Melayu. Jadi kalau gagal pun kita tak boleh salahkan orang lain. Betul tak?

HASAN: Inilah isu yang saya katakan penyatuan bangsa tadi. Kita jangan tengok orang lain dulu. Kita majoriti, 62 peratus. Kalau kita tak betul macam mana kita nak jadi nakhoda kepada kaum-kaum lain.

JOHAN: Kenapa kita tak betul Datuk?

HASAN: Kalau masa kita kecil-kecil di kampung dulu budaya gotong-royong atau budaya tadbir urus sendiri ini kuat. Tetapi orang putih tak suka. Sebab apa, orang politik nakkan produk politik kebergantungan politik pada dia. Jadi dia tukarkan budaya itu dan perlahan-lahan kita bunuh budaya tadbir urus sendiri masyarakat Melayu. Ia melahirkan satu generasi Melayu yang bergantung segala-galanya kepada kepimpinan.

JOHAN: Sampai bila keadaan itu akan berterusan Datuk?

HASAN: Rakyat kena ubah macam zaman kita dulu. Mereka akan lebih berdikari dan ada budaya tadbir urus sendiri walaupun tak dibimbing oleh sesiapa. Proses itu telah melahirkan mereka yang biasa dengan tadbir urus sendiri.

Oleh itu bila golongan itu menjadi pengundi majoriti, kita akan lihat insya-ALLAH macam budaya di negara-negara Nordik di mana rakyat yang mengenal pasti pemimpin yang layak, bukan pemimpin cari rakyat.

JOHAN: Kalau kita perhatikan dalam konteks itu, Datuk sebutkan di kampung ada sistem gotong-royong dan banyak orang cakap pasal perpaduan Melayu dan sebagainya. Ada orang kata orang Melayu ini bersatu setakat pinjam mangkuk dan khairat kematian sahaja. Apa komen Datuk?

HASAN: Itu tidak betul. Zaman kita kecil-kecil kita merasalah. Sebenarnya budaya tadbir urus cukup kuat dan dikuatkan lagi dengan adanya aktiviti agama umpamanya sebulan sekali ada orang kampung hoskan ikut giliran majlis doa selamat dan sebagainya. Majlis berkhatan yang bukan besar mana pun dijadikan acara yang besar untuk mengumpulkan orang satu kampung.

Maknanya sejarah kita ini ada budaya sedemikian yang kukuh. Misalnya penghulu zaman datuk kita dahulu. Penghulu ini orang kuat istana. Sultan turun ke jajahan tak akan cari pegawai daerah atau wakil rakyat, baginda cari penghulu.

Penghulu pula beritahu orang dia ‘eh Tuanku nak singgah sini’ dan orang semua berkumpul. Maknanya di situ kepimpinan orang Melayu dulu memang kukuh. Cuma apabila masuk budaya politik yang diimport dari luar, ini yang rosak budaya asal kita.

JOHAN: Apa pandangan Datuk terhadap pendapat yang mengatakan orang Melayu ini oleh kerana sistem nilai yang berubah, sampai ke satu peringkat mereka merasakan asalkan Melayu, Islam maksudnya ambil rasuah dan salah guna kuasa pun tak apa?

HASAN: Itu sebab kalau kita tengok peribahasa lama Melayu ‘Kerana nila setitik rosak susu sebelanga’. Ia sebenarnya dua tiga titik sahaja nilanya tapi besar titiknya. Campak dalam satu belanga, habislah.

Jadi sekarang ini kita rosak kerana ibarat kata pepatah tadilah disebabkan dua tiga titik nila, satu belanga rosak padahal yang lain tak macam itu. Kita semua dapat tempias. Orang cakap, apa ini Melayu dan beragama Islam tapi (perangai) macam ini. Padahal kita tak buat pun. Tapi oleh kerana kita Melayu, kita jadi sebahagian daripada susu dalam belanga tadi, kita pun dapat tempias.

JOHAN: Dengan situasi sedemikian apa yang MPM boleh sumbangkan?

HASAN: Macam Tan Sri sendiri tahu MPM ini kaukus, tak ada ahli. Jadi kami hanya kumpulkan mereka yang ada minat atau kepentingan bersama untuk menganjurkan sesuatu aktiviti. Umpamanya pada 25 Mei lalu, kami buat sidang meja bulat penyatuan bangsa.

Kita buka kepada sesiapa sahaja nak datang. Kita sasar 50, yang datang 100 orang lebih. Maknanya MPM ini bergantung kepada isu-isu yang dibawa dan ada antara isu-isu itu menarik minat ramai untuk berbincang. Hasil daripada perbincangan itu kita kumpulkan dan jadikan macam satu prosedur serta kita kongsikan dengan banyak pihak. Kita kemukakannya juga kepada pihak berkaitan mengenai pandangan cendekiawan MPM mengenai sesuatu isu tadi.

JOHAN: Kekangan yang kita hadapi sekarang ini adalah tentang sikap dan minda masyarakat Melayu. Macam mana nak tangani perkara ini?

HASAN: Kita tak mampu nak mengubah segala-galanya tetapi setidak-tidaknya dengan menyediakan platform kaukus ini, MPM akan terus berperanan. Terpulang kepada cerdik pandai Melayu, NGO, agensi kerajaan dan sebagainya untuk bersama kami. Tengok apa isu yang perlu diangkat bersama dan apakah tindakan yang perlu diambil. Setidak-tidaknya kami menyediakan platform yang sedikit sebanyak akan memberi kesan.

JOHAN: Apa harapan Datuk kepada orang Melayu dan masa depan mereka?

HASAN: Kita kena berbalik kepada budaya tadbir urus diri, biar kita kuat budaya tadbir urus dan kurang kebergantungan kepada pihak ketiga. Kita akan jadi lebih berdikari dan pemikiran kita pun tidak akan mudah dipengaruhi. Kalau orang buat yang bukan-bukan, kita tidak mudah marah kerana budaya tadbir urus itu kuat.

Orang Melayu kena berbalik kepada budaya asal dan dikuatkan lagi kalau kita konsisten dengan mengamalkan sunah dan sifat Rasulullah SAW. Kalau kita gabungkan dengan slogan Bersih, Cekap, Amanah yang dikuatkan dengan budaya tadbir urus diri, orang Melayu insya-ALLAH boleh bersatu dan berdaya saing. Kalau mereka dicampak ke mana-mana pun mereka boleh hidup seperti nenek moyang kita dahulu.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI