Sila log masuk terlebih dahulu.

Sangat kerdil untuk bersikap sombong

15 Oktober 2022 08:30am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan - Foto123RF
Gambar hiasan - Foto123RF
A
A
A

HAKIKATNYA, fitrah kejadian manusia adalah bersifat lemah lembut. Justeru, sifat sombong adalah sangat berlawanan dengan fitrah manusia.

Sifat sombong mula bertunas daripada akar keangkuhan dan bangga diri. Akar tersebut semakin kukuh dan berserakan kerana disirami dengan baja penghinaan serta memperlekeh kekurangan orang lain. Akhirnya, mereka sudah lupa untuk pandang ke bawah.

Sebetulnya, sifat sombong, angkuh dan riak semakin utuh serta berkembang kerana dilingkungi oleh kelompok yang senada dengan mereka.

Terdapat pelbagai cabang sifat sombong, antaranya kerana banyaknya harta, tingginya kedudukan mereka, ramainya penyokong, cantik dan sempurnanya keturunan serta bijaknya mereka.

Walhal, kesemua mereka ada adalah kurniaan yang sedikit daripada ALLAH SWT dan merupakan ujian kesyukuran daripada-Nya.

Seandainya kita memahami rahsia kebesaran ALLAH SWT, tentunya kita tidak berani untuk menyombongkan diri kerana kehebatan yang kita peroleh adalah sangat kerdil berbanding dengan pelbagai mukjizat ALLAH SWT kurniakan kepada para nabi.

Antaranya, mukjizat kepada Nabi Sulaiman sebagaimana firman ALLAH SWT: “Dan kami kurniakan kepada Nabi Sulaiman kuasa menggunakan angin untuk perjalanannya; sepagi perjalanannya adalah menyamai perjalanan biasa sebulan dan sepetang perjalanannya adalah menyamai perjalanan biasa sebulan.” (Surah Saba’, 34:12).

Sewajarnya, kehebatan mukjizat tersebut memberi peringatan kepada spesies angkuh dan sombong terhadap segala kehebatan yang telah diraikan selama ini.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pun begitu, lihatlah apa yang berlaku hari ini, masih ramai sangat sombong dengan kedudukan mereka. Sifat sombong dalam berurusan dengan masyarakat masih ketara. Sama ada di pejabat-pejabat kerajaan atau swasta, kebiadaban mereka berurusan dengan pelanggan semakin terserlah.

Jika semasa pandemik Covid-19 sebelum ini, bukan main lagi merayu-rayu agar pelanggan menyokong perkhidmatan mereka, namun setelah sektor ekonomi dibuka sepenuhnya, sifat sombong dan berkomunikasi secara kasar dengan pelanggan telah menjadi kelaziman.

Harga perkhidmatan

Malah, harga pelbagai perkhidmatan telah dinaikkan dengan sewenang-wenangnya. Peliknya, apabila ramai rakyat mula beralih mencari ‘ke-bahagiaan’ dan ‘ketenangan’ di negara-negara sempadan, maka mulalah panik serta kecoh.

Akhirnya, mendesak pihak kerajaan merangka pelbagai dasar untuk menyekat kemasukan rakyat Malaysia ke negara berkenaan.

Sesungguhnya, itulah penangan bagi mereka yang sombong. Larangan agar kita menjauhi sifat sombong adalah sangat jelas menerusi firman ALLAH SWT: “Dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong kerana sesungguhnya engkau tidak akan dapat menembusi bumi dan engkau tidak akan dapat menyamai setinggi gunung-ganang.” (Surah al-Israa’, 17:37).

Pada hemat saya, kita sangat kerdil untuk bersifat sombong, Sewajarnya kita memuliakan kehidupan kita dengan sebaiknya.

Pak Hamka menerusi bukunya, Falsafah Hidup telah mengupas bahawa kemuliaan hidup adalah berkaitan dengan kemuliaan budi dalam pergaulan, pandai menghormati orang lain dan tidak canggung meletakkan dirinya dalam masyarakat.

Mereka juga boleh menyelesaikan kekusutan diadukan kepadanya dan menjadi contoh kepada orang lain tentang ketulusannya. Selain itu, mereka meninggalkan jasa yang banyak dan namanya harum sepanjang zaman.

Ingatlah, kemuliaan hidup bukannya berusaha untuk memegang jawatan tinggi, menjadi orang tersohor dan Yang Berhormat semata-mata. Sebaliknya, kemuliaan hidup adalah berusaha menjadi hamba ALLAH SWT yang taat dan bermanfaat kepada masyarakat.

Jika hanya mengulangi skrip lama untuk mencandu rakyat, mereka tidak lagi diangkat ke persada. Jadi, janganlah menyombongkan diri.

Jika kita ikhlas, amanah dan bertanggungjawab untuk membantu rakyat, tentunya rakyat akan datang kepada kita.

Janganlah nanti kita basah kuyup ‘berlakon’ menagih simpati, sedangkan sifat sombong masih kekal di hati.

*Profesor Dr Huzili Hussin ialah Profesor Psikologi Kaunseling, Fakulti Perniagaan dan Komunikasi, Universiti Malaysia Perlis

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI