Sila log masuk terlebih dahulu.

Kekuatan Muda masih belum terbukti

15 Oktober 2022 08:15am | Masa membaca: 4 minit
Muda ada potensi boleh dimanfaatkan PH dalam menarik minat pengundi muda. Gambar kecil: Mohd Izani
Muda ada potensi boleh dimanfaatkan PH dalam menarik minat pengundi muda. Gambar kecil: Mohd Izani
A
A
A

SHAH ALAM - Keupayaan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) untuk memberikan nilai tambah kepada Pakatan Harapan (PH) khususnya dalam mendapatkan sokongan pengundi baharu dan muda masih belum terbukti dengan jelas.

Penganalisis politik daripada Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain berkata, Muda dilihat masih memerlukan masa untuk membina kekuatan mereka sebelum benar-benar dapat memberikan kesan signifikan terhadap politik negara.

“Keupayaan sokongan tarik pengundi muda masih belum terbukti jelas. Semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor lalu, mereka menang satu kerusi sahaja.

“Jika Undi18 (pelaksanaan kelayakan pengundi bagi individu berumur 18 tahun dan ke atas) belum berkesan atau anak-anak muda tak keluar mengundi, maka kekuatan Muda pun masih samar,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Jumaat.

Pada PRN Johor lalu, Muda yang baru pertama kali bersaing dalam pilihan raya berjaya memperoleh satu kerusi daripada tujuh kerusi ditandingi melalui Timbalan Presidennya, Amira Aisya Abd Aziz yang menyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Puteri Wangsa.

Pada Ogos lalu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-Undang), Datuk Mas Ermieyati Samsuddin memaklumkan pelaksanaan Undi18 menyaksikan pertambahan ketara pemilih seramai 5.8 juta orang di mana 1.2 juta orang adalah terdiri daripada golongan anak muda berusia 18 hingga 20 tahun.

Dalam pada itu, Mohd Izani mengakui bahawa Muda sememangnya mempunyai potensi boleh dimanfaatkan PH terutamanya dalam menarik minat pengundi muda di dalam negara.

Sehubungan itu, beliau yang juga penulis buku Konflik dan Konsensus dalam Kerjasama Politik berkata, Muda seharusnya meningkatkan usaha bagi membuktikan keupayaan mereka sebelum dapat menjadi sebahagian daripada parti membentuk gabungan PH.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Mereka memang memerlukan masa sebab mereka ini parti baru. Perlu ada pengalaman menguruskan parti dan ahli.

“Mereka tak boleh menumpang kekuatan PH, walaupun tak dinafikan PH perlu berkongsi pentas dengan Muda sewaktu berkempen dan sebagainya,” ujarnya yang juga Pensyarah Kanan Fakulti Ekologi Manusia UPM.

Katanya, selain persoalan mengenai pengurusan parti, Muda juga perlu menambah baik dari segi penonjolan lebih banyak pemimpin parti dan tidak hanya bergantung kepada Presidennya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Pada Rabu, Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan gabungan itu bersetuju membentuk kerjasama politik dengan Muda bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI