Sila log masuk terlebih dahulu.

Australia berdepan detik berbahaya

Hadapi impak fenomena La Nina sejak akhir 2019

19 Oktober 2022 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Jambatan Windsor merentasi Sungai Hawkesbury di barat laut Sydney yang ditenggelami banjir.
Jambatan Windsor merentasi Sungai Hawkesbury di barat laut Sydney yang ditenggelami banjir.
A
A
A

CANBERRA - Banjir merentasi tenggara Australia membawa kepada usaha pemindahan berskala besar selain meningkat kebimbangan terhadap bekalan makanan ketika negara itu sedang berdepan impak dahsyat fenomena La Nina untuk tempoh tiga tahun berturut-turut.

Ketika ini, pihak berkuasa telah memberi amaran kepada 34,000 kediaman di negeri Victoria yang berisiko tenggelam kerana hujan lebat berterusan pada Isnin.

Banjir turut melanda New South Wales (NSW) dan Tasmania selepas negeri tenggara tersebut berdepan purata taburan hujan yang luar biasa sehingga mengakibatkan paras sungai melimpah mendadak.

Perdana Menteri, Anthony Albanese yang mengadakan lawatan ke kawasan terjejas di NSW menyifatkan Australia kini sedang berdepan 'detik berbahaya' kerana banjir tersebut telah menyebabkan kemusnahan besar harta benda.

"Kita perlu sentiasa berwaspada untuk tempoh beberapa minggu akan datang. Banjir ini mungkin akan menjadi lebih buruk jika hujan berterusan," ujarnya.

Di Victoria, cuaca buruk itu telah menyebabkan kerugian mencecah ratusan juta dolar melibatkan kediaman penduduk, kawasan pertanian dan premis perniagaan selain beberapa bandar di negeri itu kini terkandas setelah sebahagian besar kawasan di ibu kota Melbourne tenggelam.

Komuniti setempat bersama pihak berkuasa kini berhempas-pulas mendirikan benteng menggunakan beg pasir berikutan paras air sungai pedalaman mencecah rekod tertinggi.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pihak berkuasa sedang berhempas-pulas mendirikan benteng menggunakan beg pasir di Echuca, Victoria.
Pihak berkuasa sedang berhempas-pulas mendirikan benteng menggunakan beg pasir di Echuca, Victoria.

Bot dan kayak telah menjadi pengangkutan utama kebanyakan penduduk sejak beberapa hari lalu untuk meredah laluan utama di beberapa bandar yang ditenggelami banjir.

Bagi mengurangkan beban penduduk, Ketua Menteri Victoria, Daniel Andrews mengumumkan pakej bantuan berjumlah A$351 juta (RM1.04 bilion) untuk menyokong bantuan kecemasan dan kerja-kerja pembersihan termasuk A$165 juta (RM491 juta) bagi membaiki jalan yang rosak dan membina semula jambatan."Usaha pemulihan bagi membantu komuniti terjejas perlu dipercepatkan," katanya.

Tetapi ancaman cuaca buruk itu masih belum reda walaupun bantuan segera sudah disalurkan.

Biro Meteorologi meramalkan hujan lebat dan ribut petir dijangka melanda di sebahagian besar kawasan timur dan tenggara Canberra pada minggu ini.

"Ancaman itu masih tinggi di NSW dan Victoria. Sukar untuk menjangkakan bila ia akan berakhir," lapor ABC News memetik kenyataan ahli metereologi kanan, Dean Narramore.

Banjir tersebut turut mengakibatkan kawasan pertanian musnah sekali gus menyebabkan kerugian besar membabitkan haiwan ternakan dan hasil tanaman seperti gandum, barli, buah-buahan serta sayur-sayuran.

Susulan itu, pemerintah memberi amaran harga barangan runcit dan makanan ruji seperti susu yang kini sudah tinggi akibat inflasi mungkin akan meningkat lagi.

"Kita perlu bersiap sedia menghadapi impak bencana alam ini terhadap kos sara hidup," jelas bendahari kerajaan, Jim Chalmers.

Sementara itu, pakar meramalkan fenomena La Nina keempat mungkin berlaku pada tahun depan.

"Perkara itu tidak mustahil memandangkan keadaan cuaca yang tidak menentu sejak akhir-akhir ini," menurut penyelidik iklim, Agus Santoso dari Universiti New South Wales. - Agensi


INFO


- Australia jarang berdepan fenomena La Nina untuk tempoh tiga tahun berturut-turut.

- Keadaan sama dikatakan pernah berlaku pada 1954-57, 1973-76 dan 1998-2001. Di Canberra, fenomena La Nina meningkatkan purata taburan hujan pada musim bunga dan musim panas.

- Sydney telah merekodkan tahun paling lembap mengatasi rekod 2.19 meter pada 1950.

- Pakar percaya fenomena La Nina boleh mencapai kemuncak pada November dan berakhir pada awal 2023. Tetapi, hujan lebat dijangka lebih buruk di timur Australia yang pernah ditenggelami banjir pada tahun lalu dan mempunyai kapasiti yang terhad untuk menyerap lebih banyak air.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ada cubaan laga-lagakan penyokong Zahid, Bossku: MKT UMNO
  2. Formula 'segar' untuk UMNO
  3. Rahsia teknologi dalam ibadah puasa
  4. Menangani isu-isu dana politik
  5. Muda tidak cukup bagus buat PH?