Sila log masuk terlebih dahulu.

Lima strategi tawan pengundi

23 Oktober 2022 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Mujibu
Mujibu
A
A
A

SHAH ALAM - Penganalisis politik, Mujibu Abd Muis mengemukakan lima strategi yang boleh digariskan parti politik untuk menawan hati pengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Beliau berkata, antaranya termasuklah menempatkan calon yang mempunyai nama atau pengaruh besar untuk bertanding di kawasan Parlimen tertentu.

“Sebagai langkah awal, kepimpinan parti perlu memilih calon yang diyakini mampu memberikan perkhidmatan terbaik di kawasan terpilih.

“Banyak pertimbangan yang harus diambil kira, antaranya calon tersebut mestilah berkaliber, berpendidikan tinggi, berintegriti dan bebas rasuah.

“Sekiranya calon nama besar diletakkan, separuh daripada semangat pihak lawan sudah pun hilang,” katanya kepada Sinar Ahad.

Ujar beliau, parti yang bertanding juga tidak digalakkan untuk meletakkan calon yang sedang terpalit dengan rekod buruk atau kontroversi kerana kebiasaannya ia akan menjadi fokus utama dalam pilihan raya.

“Contohnya pada tahun 2018, isu rasuah, kleptokrasi dan penyelewengan menjadi isu terbesar.

“Banyak pihak menggunakan pilihan raya sebagai satu referendum untuk menghukum kerajaan pada ketika itu,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Tambah Mujibu, manifesto yang bakal dirangka juga perlu memfokuskan pada ekonomi, pekerjaan dan kesejahteraan rakyat.

Ujarnya, kesejahteraan rakyat turut melibatkan pembangunan, pendidikan, perbandaran dan perkhidmatan bagi kemudahan rakyat.

“Manifesto bukan sahaja tentang penawaran sesuatu parti, tetapi juga berkait rapat dengan kontrak atau komitmen.

“Walaupun ada segelintir yang mempersoalkannya, sekurang-kurangnya ia masih lagi antara faktor yang boleh mempengaruhi dan menarik pengundi untuk memilih calon,” katanya.

Menurut beliau, elemen sosialisasi juga antara strategi yang boleh dititikberatkan sebagai usaha memancing hati pengundi.

Jelasnya, elemen tersebut melibatkan pendekatan yang mana calon perlu turun padang, bertemu secara empat mata dengan rakyat dan menyelami masalah mereka.

“Contohnya, UMNO dilihat sering menggunakan pendekatan yang lebih peribadi dengan orang kampung. Ini terkait elemen persaudaraan yang lebih dekat dengan rakyat.

“Parti yang sudah kukuh dan besar seperti UMNO dan Pas mempunyai elemen tersebut yang mana ini juga adalah sebahagian daripada pengaruh akar umbi,” ujar beliau.

Katanya, elemen-elemen baharu yang dekat dengan hati pengundi muda juga boleh menjadi salah satu strategi untuk menarik minat golongan itu.

“Misalnya fokus pada pengembangan model ekonomi gig, kelestarian alam sekitar, kadar internet yang murah dan pantas, bantuan teknikal serta pendedahan latihan industri,” ujar beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa