Sila log masuk terlebih dahulu.

BN dijangka terus kuasai kerusi majoriti Melayu

29 Oktober 2022 06:30am | Masa membaca: 4 minit
Hisommudin
Hisommudin
A
A
A

SHAH ALAM - BN dijangka terus mendominasi sebahagian besar daripada 71 kerusi Parlimen yang mempunyai majoriti pengundi Melayu lebih 70 peratus ke atas di Semenanjung pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Malah, Pengarah Eksekutif, Pusat Kajian ILHAM Centre (ILHAM Centre), Hisommudin Bakar berkata, kajian mendapati BN akan menguasai kerusi majoriti pengundi Melayu jika corak sokongan dan pengundian pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka serta Johor berkekalan hingga PRU15.

Tambah Hisommudin, jika trend sokongan pengundi pada PRN Johor dan Melaka tidak berubah, besar kemungkinan Pakatan Harapan (PH) kalah kepada UMNO dan Pas di kerusi majoriti Melayu lebih 70 peratus pada PRU15.

"Ini kerana kajian ILHAM Centre menunjukkan bahawa kemenangan PH di kerusi majoriti Melayu pada PRU14 disebabkan mereka bergabung dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

"Namun, sekarang ini Bersatu sudah menubuhkan Perikatan Nasional (PN) bersama Pas dan Gerakan.

"Jadi, saya melihat PH dan Gerakan Tanah Air (GTA) kini 'struggle' atau situasi amat sukar untuk mempertahankan kerusi Langkawi, Kubang Pasu dan Jerlun, pada PRU15 nanti," katanya kepada Sinar Premium.

Hisommudin berkata demikian ketika mengulas mengenai gabungan manakah yang bakal menguasai kerusi majoriti Melayu lebih 70 peratus semasa PRU15 susulan pembubaran Parlimen pada 10 Oktober lalu.

Dalam pada itu, menurut Hisommudin, secara dasarnya terdapat dua segmen pengundi muda iaitu mereka berusia 18 hingga 25 tahun dan pengundi berusia 26 tahun ke atas.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Beliau berkata, majoriti pengundi di kawasan majoriti Melayu akan memilih calon wakil rakyat sama ada untuk mewakili mereka di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) atau Parlimen berdasarkan identiti parti, bukannya individu tersebut.

Katanya, berdasarkan kajian ILHAM Centre mendapati, kebanyakan golongan pengundi berusia 18 hingga 25 tahun yang masih tinggal bersama keluarga cenderung mengikut pilihan ibu bapa masing-masing.

"Golongan pengundi berusia 26 tahun ke atas pula akan membuat pilihan sendiri kerana kebanyakan mereka sudah berdikari, mempunyai kehidupan sendiri, matang dan tidak terikat dengan parti pilihan ibu bapa.

"Oleh kerana pengundi muda ini mewakili lebih separuh pengundi pada PRU15, maka memerlukan hanya 38 peratus sahaja jika mereka memilih untuk memberikan kemenangan kepada parti atau memilih seseorang calon menang sama ada kerusi Parlimen atau DUN nanti," katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Terap nilai budi di Parlimen: Dr Afifi al-Akiti
  2. Syafiq sentiasa perbaiki mutu karya, tidak pernah putus asa
  3. 'Jangan mudah lupa diri'
  4. Pas dan Annuar Musa
  5. Batik Air tidak gentar hadapi persaingan