Sila log masuk terlebih dahulu.

Syed Saddiq serah kepada pengundi Muar untuk menilai

29 Oktober 2022 08:20am | Masa membaca: 4 minit
Syed Saddiq pada sidang akhbar selepas keluar dari Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada Jumaat.
Syed Saddiq pada sidang akhbar selepas keluar dari Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada Jumaat.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Susulan keputusan Mahkamah Tinggi di sini yang memerintahkan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman membela diri atas empat pertuduhan subahat pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram, apakah peluang yang ada untuk penyandang kerusi Parlimen Muar dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kelak.

Pada sidang akhbar di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Syed Saddiq yang juga Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) itu menjelaskan bahawa perkara itu bergantung kepada pucuk pimpinan parti.

Pastinya barisan kepimpinan Muda akan mengadakan perbincangan secepat mungkin memandangkan PRU15 akan diadakan kurang daripada 22 hari sahaja lagi.

Apatah lagi hari penamaan calon bakal diadakan pada 5 November depan.

Ketika ditanya sama ada keputusan mahkamah akan memberi kesan kepada kempennya dalam PRU kelak, Syed Saddiq yang hadir di mahkamah dengan memakai sut biru gelap berkata, ia bergantung kepada rakyat Muar untuk menilai.

Beliau yang kelihatan tenang selepas keputusan diketahui menyatakan bahawa, biarpun ketetapan mahkamah tidak memihak kepadanya, ia tidak melemahkan prinsip yang digengam, untuk terus berjuang membela rakyat.

Perlu diingat, keputusan di akhir kes pendakwaan, tidak menunjukkan bahawa mahkamah menjatuhi hukuman terhadap pemimpin Muda ini.

Sebaliknya, mahkamah berpendapat pendakwaan berjaya menimbulkan prima facie atas empat pertuduhan yang mula dihadapkan ke mahkamah pada 22 Julai 2021 lalu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Untuk rekod, prima facie merupakan perkataan Latin yang digunakan dalam terma undang-undang, merujuk kepada bukti yang cukup bagi menunjukkan kebenaran suatu saranan atau fakta kes, sebelum keputusan akhir dijatuhkan.

Perkara sama berlaku kepada penyandang kerusi Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang mana Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah itu juga masih berpeluang untuk menjadi calon meskipun diperintahkan untuk membela diri atas tiga pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta berhubung pelaburan unit amanah Public Mutual Berhad.

Sedangkan Datuk Seri Najib Tun Razak yang kini menjalani hukuman 12 tahun di Penjara Kajang dan didenda RM210 juta atas tiga tuduhan jenayah membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta dikatakan mempunyai peluang, selepas UMNO Bahagian Pekan kekal menamakan bekas Perdana Menteri itu, antara lima calon bagi kerusi tersebut.

Inikan pula Syed Saddiq yang juga bekas Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) belum pun dijatuhi hukuman.

Meski terikat dengan jadual perbicaraan yang dijadualkan bermula 22 Februari tahun depan, beliau mungkin boleh menjadi calon dan bertanding untuk Muda.

Dikuatkan lagi dengan kenyataan Syed Saddiq bahawa, beliau memasuki politik kerana mahu membersihkan arena itu.

Sekarang ini, segalanya terpulang kepada pucuk pimpinan parti itu sama ada mahu meletakkan beliau atau tidak, di mana-mana kerusi.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Langkah positif lonjakkan semula CPI Malaysia
  2. Malaysia wajar contohi mekanisme Indonesia
  3. Kerajaan Perpaduan akan laksana reformasi institusi
  4. Antara reformasi dan nepotisme
  5. Azam Baki kurang setuju, tapi terbuka cadangan reformasi SPRM