Sila log masuk terlebih dahulu.

Deklarasi pengisytiharan harta boleh dipertikai: Peguam

08 November 2022 08:30am | Masa membaca: 4 minit
Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini mewajibkan calon PRU15 daripada parti itu membuat pengisytiharan harta. (Gambar kecil: Hizri)
Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini mewajibkan calon PRU15 daripada parti itu membuat pengisytiharan harta. (Gambar kecil: Hizri)
A
A
A

SHAH ALAM - Dokumen pengisytiharan harta yang dikemukakan calon Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) oleh parti tertentu masih boleh dipertikai kerana belum ada kerangka statutori atau undang-undang jelas mengenainya buat masa ini.

Peguam, Hizri Hasshan berkata, kebanyakan calon yang membuat deklarasi harta hanya memberikan jumlah anggaran nilai dengan membuat Surat Akuan Berkanun di hadapan Pesuruhjaya Sumpah mengikut Akta Akuan Berkanun 1960.

Jelas beliau, dokumen berkenaan bersifat umum dan akuan berkanun itu tidak semestinya mencerminkan kebenaran kandungan di dalam surat tersebut kerana ia masih boleh dicabar serta bukan satu bukti konklusif.

“Akuan berkanun adalah deklarasi secara unilateral oleh individu tanpa keperluan menentusahkan kandungannya oleh pihak berkuasa.

“Setakat hari ini, belum ada kerangka regulatori yang jelas mewajibkan deklarasi harta dan mekanisme terperinci untuk membuat pengiraan dan pengisytiharan harta.

“Tiada badan khusus dilantik dan diberi kuasa untuk menentusahkan kandungan akuan berkanun berhubung sumber pendapatan dan perihal aset calon,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau mengulas kesahihan deklarasi isytihar harta oleh calon PRU15.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini mewajibkan calon PRU15 daripada parti itu membuat pengisytiharan harta.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Hizri berkata, bagi menentukan deklarasi harta oleh calon pilihan raya supaya tidak diragui dan sahih, suatu kerangka statutori yang jelas perlu dibuat bagi memastikan kesahihan pengisytiharan tersebut.

Katanya lagi, ia perlu mengambil kira sama ada deklarasi tersebut boleh mendedahkan maklumat kewangan dan data peribadi calon kepada pihak tidak bertanggungjawab.

“Dari segi perundangan, ia bukanlah satu syarat kelayakan untuk menjadi calon pilihan raya kerana tidak pun termaktub dalam Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan.

“Pengisytiharan harta juga tidak diperlukan untuk tujuan penamaan calon kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR),” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa