Sila log masuk terlebih dahulu.

Deposit calon PRU kita paling mahal?

10 November 2022 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Wan Ahmad
Wan Ahmad
A
A
A

SHAH ALAM - Kadar pembayaran deposit ditetapkan bagi seseorang calon yang mahu menyertai pilihan raya di Malaysia merupakan antara tertinggi di dunia.

Bekas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya SPR, Datuk Seri Wan Ahmad Wan Omar berkata, terdapat banyak negara lain terutamanya dalam kalangan negara Komanwel yang meletakkan jumlah deposit lebih rendah berbanding Malaysia.

“Sebagai contoh, di Australia, mereka menetapkan A$2,000 (RM6,119) sahaja (deposit). Malah negara seperti Kanada juga tidak mengenakan deposit,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Rabu.

SPR menetapkan bahawa setiap individu yang mahu menjadi calon menjadi calon dalam PRU perlu mengemukakan wang deposit sebanyak RM10,000 bagi Parlimen dan RM5,000 (Dewan Undangan Negeri).

PRU15 mencatat sejarah apabila merekodkan jumlah seramai 945 calon yang bertanding bagi merebut 222 kerusi Parlimen di seluruh negara, iaitu tertinggi dalam sejarah pilihan raya negara.Wan Ahmad menjelaskan, kadar deposit ditetapkan SPR itu adalah sesuai dan ia tidak sepatutnya digunakan sebagai alat untuk menghalang atau menyukarkan penglibatan mana-mana individu yang layak bagi menjadi calon dalam pilihan raya.

“Ini kerana ada juga individu yang berkebolehan untuk menjadi calon dan wakil rakyat tapi dia ada sumber kewangan yang kecil.

“Jadi secara asasnya kita perlu seimbangkan agar rakyat yang betul-betul berkualiti dapat menawarkan diri untuk menjadi calon,” ujarnya.

Dalam pada itu, Wan Ahmad berkata, jumlah penyertaan calon yang teramai pada PRU15 itu perlu dilihat dari sudut positif kerana ia juga secara langsung mencerminkan tahap kesuburan demokrasi negara.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Sementara itu, Penganalisis Pilihan Raya, Dr G Manimaran memaklumkan, kadar wang deposit yang ditetapkan SPR ketika ini mula dilaksanakan pada tahun tahun 1986.

Beliau berkata lagi, sebelum itu, setiap calon disyaratkan memberikan wang deposit berjumlah RM1,500 bagi Parlimen dan RM750 untuk Dewan Undangan Negeri.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa