Sila log masuk terlebih dahulu.

Parti politik tidak abai pelajar IPT

Kebanyakan tawaran manifesto tepati kemahuan mahasiswa

12 November 2022 08:15am | Masa membaca: 4 minit
Peruntukan inisiatif Bajet 2023 juga perlu merangkumi aspek peluang pekerjaan kepada golongan belia terutama yang baru menamatkan pengajian di universiti. - (Gambar kecil: Muhammad Iman Khidir Tarmidzi)
Peruntukan inisiatif Bajet 2023 juga perlu merangkumi aspek peluang pekerjaan kepada golongan belia terutama yang baru menamatkan pengajian di universiti. - (Gambar kecil: Muhammad Iman Khidir Tarmidzi)
A
A
A

SHAH ALAM - Walaupun masih tidak mencukupi dan perlu penambahbaikan, tawaran parti-parti politik dalam manifesto Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) menepati kemahuan mahasiswa di negara ini.

Timbalan Setiausaha Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Cawangan Khas Universiti Malaya, Muhammad Iman Khidir Tarmidzi berpandangan, kandungan manifesto setiap parti politik berkaitan mahasiswa membantu meringankan beban golongan kurang berkemampuan dalam mendapatkan kualiti pendidikan lebih baik.

“Secara keseluruhan manifesto yang ditawarkan setiap parti politik memberi impak positif selain mengambil kira apa yang diperlukan pelajar, antaranya pendidikan percuma kepada golongan B40 dan meningkatkan kualiti perkhidmatan internet berkelajuan tinggi dalam kampus secara percuma.

“Perkara-perkara ini dapat meningkatkan mutu kualiti pendidikan pelajar selain memberi semangat kepada mahasiswa untuk bersungguh-sungguh dalam pembelajaran supaya tidak ketinggalan dalam pelajaran, sekali gus mengangkat sektor pendidikan menjadi lebih baik pada masa akan datang,” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat.

Beliau sehubungan itu menyambut baik janji berkaitan pendidikan yang ditawarkan dalam manifesto parti-parti politik bertanding.

“Kita melihat tiga parti utama iaitu Barisan Nasional (BN), Pakatan harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) menawarkan sesuatu yang sangat baik. Sebagai contoh, BN menawarkan pendidikan percuma kepada golongan B40 dan sistem pengajian anjal iaitu 50 peratus pengajian di kampus dan 50 peratus secara dalam talian, sekali gus mengurangkan sehingga separuh kos pengajian.

“PH menyatakan pengampunan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bersasar kepada pelajar B40 dan PN pula ingin meningkatkan kualiti perkhidmatan internet berkelajuan tinggi dalam kampus institusi pengajian tinggi awam (IPTA) secara percuma seluruh negara,” ujarnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:
Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI