Sila log masuk terlebih dahulu.

Data peribadi bocor, kaji semula hukuman

13 November 2022 09:00am | Masa membaca: 4 minit
Kerajaan perlu mengkaji semula Akta PDPA dan mengenakan hukuman setimpal kepada pihak bertanggungjawab.
Kerajaan perlu mengkaji semula Akta PDPA dan mengenakan hukuman setimpal kepada pihak bertanggungjawab.
A
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan perlu mengkaji semula Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA) dan mengenakan hukuman setimpal kepada pihak bertanggungjawab termasuk penjawat awam dan kontraktor kepada sektor kerajaan susulan kebocoran data peribadi membabitkan lebih 800,000 data pengguna yang didakwa diperoleh daripada sistem MySPR milik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Pakar Keselamatan Siber, Fong Choong Fook berkata, ia berikutan akta tersebut tidak mengenakan sebarang penalti hukuman atau tindakan kepada pekerja-pekerja dan kontraktor yang terlibat dengan sektor awam.

“Ini bermakna semua pekerja sektor kerajaan yang terlibat dengan kes kebocoran data peribadi, tidak akan dikenakan sebarang penalti.

“Jadi apa yang kita perlu buat adalah mengkaji semula dan memperluaskan penguatkuasaan Akta PDPA supaya dapat mengenakan hukuman berat kepada agensi-agensi yang terlibat dalam kes kebocoran data peribadi ini.

“Jika tidak, isu ini akan berterusan berlaku dan kerajaan tidak akan mengambil pendekatan serius berhubung perkara ini,” katanya kepada Sinar Harian pada Sabtu.

Pada Sabtu, media melaporkan lebih 800,000 data pengguna didakwa diperoleh daripada sistem MySPR milik SPR yang didakwa dijual pada harga RM9,401 di pangkalan data terkenal.

Berdasarkan laporan di laman web lowyat.net, difahamkan terdapat pangkalan data itu memiliki gambar swafoto dan MyKad yang menggunakan sistem elektronik Kenali-Pelanggan-Anda (e-KYC).

Dalam pada itu, Penolong Pengurus Digital Pemasaran, Miraa Azhar, 28 berkata, isu kebocoran data peribadi yang berlaku itu perlu dipandang serius oleh kerajaan kerana ia dikhuatiri boleh disalahguna oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Saya sebagai rakyat Malaysia memang bimbang kalau data saya dibocorkan dan di jual ke orang luar atau pihak tidak bertanggungjawab.

“Data-data ini boleh disalahgunakan untuk kegiatan ‘scam’, dadah dan identiti bagi rakyat asing,” ujarnya.

Selain itu, pekerja syarikat berkaitan kerajaan (GLC), Ahmad Faqif Fahmi Maula Mohd Hasni, 28 berkata, pemantauan dan kawalan dari aspek keselamatan siber perlu dipertingkatkan bagi mengelakkan data-data penting seperti itu boleh dibocorkan sama ada dari pihak dalam ataupun luar.

“Memang runsing bila fikirkan yang data peribadi kita senang-senang boleh dibocorkan begitu sahaja sebab macam-macam orang boleh buat dengan maklumat itu.

“Jadi pada saya, perlindungan keselamatan data-data itu perlu diperkemaskan lagi supaya ia tidak boleh dibocorkan begitu sahaja.

“Perkara ini kerajaan perlu beri perhatian yang sewajarnya,” ulasnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI