Sila log masuk terlebih dahulu.

PRU15: Pengundi bukan Melayu kurang teruja, ambil sikap tunggu dan lihat

Ini kerana majoriti pengundi bukan Melayu masih terkesan dengan implikasi krisis ketidakstabilan politik yang timbul pasca PRU14, kata Dr Chang Yun Fah.

14 November 2022 03:19pm | Masa membaca: 4 minit
Jumlah pengundi pada PRU13, PRU14 dan PRU15.
Jumlah pengundi pada PRU13, PRU14 dan PRU15.
A
A
A

SHAH ALAM - Keterujaan pengundi bukan Melayu terutama pengundi Cina untuk keluar mengundi pada 19 November ini dilihat tidak begitu ketara berbanding fenomena gelombang segmen itu berpartisipasi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), 9 Mei 2018.

Pengarah Akademik Huayan Centre for Malaysian Chinese Studies, Profesor Madya Dr Chang Yun Fah berkata, meskipun kaji selidik pihaknya mendapati 80 peratus pengundi Cina dijangka akan keluar mengundi pada PRU15, pusingan pertama kempen pilihan raya yang bermula sejak 5 November lalu lebih menunjukkan indikasi segmen itu mengambil sikap tunggu dan lihat.

Jelas beliau, hal ini kerana majoriti pengundi bukan Melayu masih terkesan dengan implikasi krisis ketidakstabilan politik yang timbul pasca PRU14, meskipun kelompok itu sudah memberikan komitmen sepenuhnya untuk menukar kerajaan dengan menyokong Pakatan Harapan (PH).

"Sejujurnya, keseluruhan momentum kempen PRU15 termasuk keterujaan pengundi bukan Melayu untuk balik mengundi masih 'sejuk' dengan mereka masih mengambil sikap tunggu dan lihat, terutama segmen pengundi tinggal di luar negara dan luar daerah mengundi.

YUN FAH
YUN FAH

"Mereka masih menilai sama ada berbaloi untuk mereka menghabiskan wang dan mengorbankan waktu cuti semata-mata untuk pulang mengundi kerana kelompok ini bimbang insiden wakil rakyat lompat parti dan pertukaran kerajaan selepas PRU masih berlaku.

"Senario itu berbeza dengan suasana PRU14 di mana indikasi keterujaan pengundi bukan Melayu untuk balik mengundi sudah jelas kelihatan sebelum Parlimen terbubar lagi," ujarnya kepada Sinar Premium.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai kemungkinan berulangnya tsunami pengundi yang tinggal di luar negara dan daerah mengundi, berpusu-pusu komited untuk pulang mengundi pada PRU15 sebagaimana berlaku pada PRU14.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Keterujaan pengundi bukan Melayu terutama pengundi Cina untuk pulang mengundi pada PRU15 dilihat masih kurang memberangsangkan berbanding PRU14.
Keterujaan pengundi bukan Melayu terutama pengundi Cina untuk pulang mengundi pada PRU15 dilihat masih kurang memberangsangkan berbanding PRU14.

Pada PRU14, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan kadar peratusan keluar mengundi mencecah 83 peratus, antara tertinggi dalam sejarah pelaksanaan pilihan raya dan menyaksikan kejatuhan kerajaan Barisan Nasional (BN) buat kali pertama.

Berdasarkan data SPR, jumlah keseluruhan pengundi berdaftar adalah 21.17 juta dengan komposisi pengundi mengikut kaum adalah Melayu (62.7 peratus), Cina (28.4 peratus), India (8.6 peratus) dan lain-lain (0.16 peratus).

Dari sudut keterujaan pengundi membuat tempahan tiket pengangkutan awam lebih awal untuk pulang mengundi, Yun Fah mengakui pihaknya belum mendengar desas-desus pengundi bukan Melayu yang bekerja di luar negeri dan daerah mengundi, bersemangat membuat tempahan tiket lebih awal semata-mata untuk tujuan mengundi.

Dedahnya, berbeza dengan fenomena PRU14, tiada tanda-tanda pengundi Cina yang sudah mengambil inisiatif menyewa puluhan bas untuk pulang mengundi dari negara jiran seperti Singapura.

Jumlah calon PRU15 mengikut jantina.
Jumlah calon PRU15 mengikut jantina.

"Satu lagi faktor keinginan mereka untuk pulang mengundi tidak tinggi disebabkan ketiadaan pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) di negeri-negeri dikuasai pembangkang menyebabkan keputusan itu dipersoalkan.

"Mereka berasa beban untuk mengundi dua kali di peringkat penentuan kerajaan Pusat dan negeri secara berasingan dalam tempoh waktu terdekat.

"Bagaimanapun, keadaan mungkin berubah pada pusingan kedua kempen minggu ini," kata Yun Fah.

Berikutan itu, Yun Fah menegaskan semakin banyak badan bukan kerajaan (NGO) dan parti-parti politik sendiri yang menggalakkan kempen memujuk pengundi PRU15 untuk keluar mengundi pada 19 November ini.

"Bagi saya, paling penting untuk memujuk pengundi bukan Melayu atas pagar yang dianggarkan meliputi 11 peratus agar keluar mengundi kerana kelompok ini mungkin mengambil tindakan drastik untuk tidak mengundi.

"Selain itu, parti-parti politik perlu mengambil inisiatif menyediakan kemudahan logistik terhadap keseluruhan pengundi kawasan daerah mengundi masing-masing dan tidak terlalu tertumpu kepada pengundi tegar semata-mata," tegasnya lagi.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ada cubaan laga-lagakan penyokong Zahid, Bossku: MKT UMNO
  2. Formula 'segar' untuk UMNO
  3. Rahsia teknologi dalam ibadah puasa
  4. Menangani isu-isu dana politik
  5. Muda tidak cukup bagus buat PH?