Sila log masuk terlebih dahulu.

PM dijangka tidak akan kurangkan inisiatif kerajaan terdahulu

27 November 2022 07:13am | Masa membaca: 4 minit
Inisiatif Bajet 2023 yang mungkin akan dikekalkan atau ditambah baik oleh kerajaan baharu nanti ialah Kenaikan Gaji Tambahan Khas 2023 sebanyak RM100 kepada semua penjawat awam Gred 11 hingga 56.
Inisiatif Bajet 2023 yang mungkin akan dikekalkan atau ditambah baik oleh kerajaan baharu nanti ialah Kenaikan Gaji Tambahan Khas 2023 sebanyak RM100 kepada semua penjawat awam Gred 11 hingga 56.
A
A
A

SHAH ALAM - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka tidak akan mengurangkan inisiatif daripada Bajet 2023 yang telah diumumkan semasa pentadbiran Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini.

Penganalisis ekonomi dari Asia e University, Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor berkata, ini disebabkan Kerajaan Perpaduan yang diketuai Anwar turut dianggotai BN.

“Di samping itu, Perdana Menteri juga dijangka akan memperkenalkan inisiatif-inisiatif baharu berdasarkan kepada manifesto Pakatan Harapan (PH). Jadi, ini adalah gabungan yang lama dan baharu.

“Perdana Menteri tidak akan mengurangkan kebaikan yang telah dijanjikan dalam Bajet 2023 itu, sebaliknya akan menambah baik," katanya kepada Sinar Ahad.

Shazali berkata, antara inisiatif Bajet 2023 yang akan dikekalkan dan mungkin ditambah baik oleh kerajaan baharu nanti ialah Kenaikan Gaji Tambahan Khas 2023 sebanyak RM100 kepada semua penjawat awam Gred 11 hingga 56.

“Paling penting, kenaikan gaji untuk perkhidmatan awam diluluskan segera. Itu tidak boleh tunggu dan perlu dipercepatkan supaya bayaran boleh dibuat,” ujarnya.

Shazali turut meramalkan diskaun bayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) berjumlah RM150 yang diumumkan sebelum ini mungkin akan dikekalkan.

“Bantuan persekolahan itu mungkin akan kekal atau ditambah jumlahnya,” ujar beliau.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Beliau juga menjangkakan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) berjumlah RM2,500 akan mengalami penambahan selain adanya sedikit pelarasan.

“Ini akan dilihat semula agar diberikan kepada mereka yang betul-betul memerlukan,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Langkah positif lonjakkan semula CPI Malaysia
  2. Malaysia wajar contohi mekanisme Indonesia
  3. Kerajaan Perpaduan akan laksana reformasi institusi
  4. Antara reformasi dan nepotisme
  5. Azam Baki kurang setuju, tapi terbuka cadangan reformasi SPRM