Sila log masuk terlebih dahulu.

Projek perlu tender, tingkat keyakinan pelabur

30 November 2022 07:15am | Masa membaca: 4 minit
Raymon
Raymon
A
A
A

SHAH ALAM - Langkah kerajaan untuk tidak lagi melaksanakan pemberian kelulusan perolehan projek tanpa tender bakal meningkatkan lagi keyakinan masyarakat antarabangsa terutamanya pelabur dan syarikat perniagaan terhadap Malaysia.

Setiausaha Agung Transparency International Malaysia (TI-Malaysia), Raymon Ram berkata, pendirian tegas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan isu tersebut akan secara langsung mewujudkan suasana perniagaan lebih kompetitif di dalam negara.

“Langkah ini sebenarnya menggalakkan persaingan lebih kompetitif di dalam negara kerana ini bermaksud sesuatu pihak itu hanya boleh menang dengan merit. Tidak ada lagi surat sokongan dan amalan kronisme pun tidak diterima lagi.

“Jadi sekarang kita akan saksikan perdagangan yang adil, lebih banyak pelaburan asing akan datang dan perniagaan dari Malaysia pun boleh berjaya sebab kita boleh bersaing dalam pasaran yang kompetitif,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Selasa menegaskan bahawa supaya kerajaan baharu tidak boleh lagi membenarkan berlakunya kelulusan perolehan tanpa tender dalam pentadbiran.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata, Kerajaan Perpaduan pimpinannya tidak akan mengizinkan sebarang kebocoran, ketirisan dan rasuah untuk terus berleluasa.

Raymon berkata, pendirian dinyatakan Anwar itu adalah sangat tepat untuk menangani amalan kronisme yang disifatkan sebagai antara masalah utama membelenggu negara sebelum ini.

Sehubungan itu, beliau berkata, sekiranya pendirian itu dilaksanakan, ia bakal meningkatkan lagi tahap ketelusan, integriti dan akauntabiliti di sektor awam negara.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Sinar Harian sebelum ini melaporkan Malaysia dianggarkan mengalami kerugian hampir RM1 trilion dalam tempoh 25 tahun akibat amalan rasuah serta ketirisan dalam pengurusan negara.

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) EMIR Research, Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Ariff berkata, jumlah tersebut mewakili hingga empat peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sejak tahun 1997.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik