Sila log masuk terlebih dahulu.

Pengasingan fungsi boleh kurangkan pemusatan kuasa individu

05 Disember 2022 08:00am | Masa membaca: 4 minit
Muhammad Fathi
Muhammad Fathi
A
A
A

SHAH ALAM - Pakar Perlembagaan berpandangan pengasingan fungsi antara peguam negara dan pendakwa raya perlu untuk mengurangkan pemusatan kuasa kepada seorang individu.

Pensyarah dan Penyelidik di Pusat Polisi Perdana, Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, Universiti Teknologi Malaysia Kampus Kuala Lumpur, Profesor Madya Dr Muhammad Fathi Yusof berkata, langkah itu turut membolehkan proses perundangan dapat dilaksanakan dengan lebih telus.

Menurut beliau, peranan pendakwaan adalah satu bidang yang penting kerana meliputi kuasa untuk menilai laporan siasatan dikemukakan oleh pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam menentukan sama ada seseorang yang disiasat itu layak atau tidak didakwa di mahkamah.

“Kuasa yang ada pada seseorang Peguam Negara adalah besar sebagaimana yang terdapat dalam perlembagaan iaitu meliputi untuk menasihati kerajaan dalam isu perundangan dan juga peranan bagi mewakili kerajaan dalam kes mahkamah.

“Oleh itu, elemen paling penting adalah kebebasan peguam negara atau pendakwa raya itu sendiri supaya kedua-kedua institusi ini tidak terikat dengan pengaruh politik.

“Ini bermaksud walaupun mereka berada dalam agensi kerajaan, mereka sewajarnya diberi peluang untuk membuat keputusan tanpa pengaruh daripada menteri sama ada Menteri Undang-Undang atau Perdana Menteri itu sendiri,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Pada Sabtu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Urusan Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said menegaskan, fokus utamanya adalah untuk menyemak semula undang-undang 'lapuk' dan membuat pindaan diperlukan agar relevan pada masa kini.

Sebagai contoh, kata Ahli Parlimen Pengerang itu, termasuklah usaha pengasingan kuasa antara peguam negara dan pendakwa raya untuk memelihara kebebasan budi bicara pendakwa raya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam pada itu, Muhammad Fathi berkata, kebaikan pengasingan kuasa itu dapat mengurangkan penumpuan kuasa kerana peranan itu dipisahkan daripada peguam negara yang mempunyai fungsi sangat besar dalam urusan perundangan.

“Keduanya, kedudukan sebagai seorang peguam negara ini mempunyai hubungan rapat dengan Perdana Menteri atau menteri. Mereka selalu berurusan bagi isu-isu berkaitan penasihatan perundangan negara.

“Jadi dikhuatiri hubungan yang rapat itu mempengaruhi penilaian seseorang peguam negara dalam menentukan pendakwaan terutamanya jika melibatkan individu yang mempunyai hubungan rapat dengan Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri,” jelasnya.

Menurut beliau, melihat pada situasi sekarang ini menjadi lebih kritikal kerana Timbalan Perdana Menteri yang ada dalam barisan kabinet baharu itu sedang menghadapi perbicaraan kes di mahkamah.

“Jadi isu-isu berkaitan integriti ini merupakan satu perkara yang sangat sensitif dan perlu diberi perhatian serius oleh kerajaan sekarang,” ujarnya.

Muhammad Fathi berharap sekiranya pemisahan kuasa antara peguam negara dan pendakwa raya sebagai satu jawatan berasingan berlaku maka ia perlu melalui satu proses pelantikan yang bebas.

“Ini bermaksud Perdana Menteri walaupun berperanan sebagai penasihat Yang di Pertuan Agong tetapi sepatutnya peranan itu perlu melalui proses semakan terutamanya kuasa Parlimen sebagai satu badan legislatif untuk mempersoalkan pelantikan peguam negara atau pendakwa raya yang akan diwujudkan nanti.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Menanam tebu di tepi bibir'
  2. Mencari keberanian penjawat awam
  3. Ulama rasai denyut nadi masyarakat
  4. Menyusun semula Malaysia
  5. Antara fenomena Menu Rahmah dan mercun 'ramah'