Sila log masuk terlebih dahulu.

Wan Junaidi nafi, Ariff belum dapat surat

05 Disember 2022 08:50am | Masa membaca: 4 minit
Mohamad Ariff dan Wan Junaidi
Mohamad Ariff dan Wan Junaidi
A
A
A

SHAH ALAM - Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan bekas Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dikaitkan dengan jawatan Yang di-Pertua Dewan Rakyat baharu.

Spekulasi menggantikan Tan Sri Azhar Azizan Harun itu tercetus sejak Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan senarai penuh kabinet Kerajaan Perpaduan, Jumaat lalu.

Wan Junaidi bagaimanapun menyangkal sambil menegaskan, sehingga kini tiada sebarang notis atau pemakluman diterima untuk mengisi kerusi berkenaan seperti yang diuar-uarkan.

“Macam mana (laporan) boleh sebut (nama saya) begitu sahaja? Macam mana notis 14 hari (hendak diberikan) kalau saya tidak ditanya.

“Maksudnya, bukanlah saya (ditawarkan Speaker Dewan Rakyat), mudah sahaja,” katanya ketika kepada Sinar Harian pada Ahad.

Mohamad Ariff yang juga bekas Hakim Mahkamah Rayuan memberitahu, sehingga petang Ahad, tiada surat tawaran rasmi daripada kerajaan pimpinan Anwar berhubungan pelantikan berkenaan sampai ke tangannya.

“Saya tidak mempunyai sebarang maklumat. Mungkin hanya spekulasi. Saya sukar untuk memberi ulasan berdasarkan spekulasi sahaja,” katanya.

Untuk rekod, Mohamad Ariff telah dilantik sebagai Speaker Dewan Rakyat kesembilan, dari 16 Julai 2018 hingga 13 Julai 2020, sebelum digantikan oleh Azhar Azizan selepas kerajaan Pakatan Harapan tumbang pada Februari 2020.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Hari ini merupakan hari terakhir bagi pemakluman atau pemberian notis berhubung pelantikan Speaker Dewan Rakyat kepada Setiausaha Dewan Rakyat sebelum persidangan Parlimen berlangsung 19 Disember ini.

Oleh itu, calon Speaker Dewan Rakyat sepatutnya sudah dihubungi bagi mendapatkan persetujuan dalam lantikan ke jawatan tersebut.

Pada Jumaat, Azhar Azizan mengesahkan akan mengosongkan kedudukannya sebagai Speaker Dewan Rakyat sebelum Parlimen bersidang pada 19 Disember ini.

Sesi itu akan dikendalikan oleh Setiausaha Dewan Rakyat.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik