Sila log masuk terlebih dahulu.

Wujud keperluan semasa - ProGuam

05 Disember 2022 08:20am | Masa membaca: 4 minit
ZULQARNAIN
ZULQARNAIN
A
A
A

SHAH ALAM - Pemisahan kuasa Peguam Negara dan pendakwa raya perlu dilaksanakan ekoran banyak kes pendakwaan berprofil tinggi yang dituduh di mahkamah, termasuk melibatkan anggota pentadbiran kerajaan.

Ahli Jawatankuasa Pertubuhan Pengamal Undang-Undang Hak Asasi Manusia Malaysia (ProGuam), Dr Zulqarnain Lukman berkata, berdasarkan Perkara 145(2) Perlembagaan Persekutuan, Peguam Negara ditugaskan menasihati Yang di-Pertuan Agong dan Jemaah Menteri berkaitan hal undang-undang.

Menurutnya, Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan pula menyatakan Peguam Negara mempunyai kuasa yang boleh dijalankan menurut budi bicaranya, untuk memulakan, menjalankan atau memberhentikan apa-apa prosiding bagi sesuatu kesalahan, selain prosiding di hadapan Mahkamah Syariah, mahkamah anak negeri atau mahkamah tentera.

“Dalam hal ini, perlembagaan menetapkan Peguam Negara mempunyai dua fungsi iaitu sebagai penasihat undang-undang bagi Jemaah Menteri dan juga sebagai pendakwa raya.

“Kadangkala, berlaku konflik kepentingan apabila Peguam Negara akan memberikan nasihat perundangan kepada anggota kabinet yang dituduh di mahkamah dan pada masa sama, mereka juga yang buat pertuduhan.“Rasional reformasi ini untuk mengukuhkan institusi perundangan negara kelak, kuasa di bawah Perkara 145(2) dan Perkara 145(3) akan dipisahkan,” katanya kepada Sinar Harian.Zulqarnain berkata lagi, keadaan itu akan menimbulkan persepsi negatif kepada pelabur asing yang melihat institusi Peguam Negara tidak bebas dalam membuat keputusan.

“Misalnya dalam kes kapal tempur pesisir (LCS), pastinya Peguam Negara ketika itu yang akan mendraf dan meluluskan perjanjian pihak Kementerian Pertahanan, namun jika berlaku salah laku, Peguam Negara yang sama akan membuat pertuduhan,” jelasnya.

Kata beliau, menteri seharusnya membuat kajian mendalam tentang hal berkenaan kerana ia melibatkan isu perjawatan kerajaan, kakitangan dan pejabat.

Tambahnya, ia juga memerlukan pindaan Perlembagaan yang memerlukan kelulusan dua per tiga majoriti Ahli Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik