Sila log masuk terlebih dahulu.

Jauh perjalanan, luas pemandangan

31 Disember 2022 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Monumen indah di Samarkand dengan reka bentuk indah yang menegaskan identiti sejarah dan semasa negara itu.
Monumen indah di Samarkand dengan reka bentuk indah yang menegaskan identiti sejarah dan semasa negara itu.
A
A
A

PERJALANAN adalah halangan yang berterusan tahun ini, dengan banyak acara antarabangsa mengimbangi kekurangan perjalanan pada tahun 2020 dan 2021.

Satu pengecualian dalam tahun-tahun pandemik tersebut ialah Ekspo 2020 Dubai di mana seperti Piala Dunia FIFA yang baru berakhir di Qatar, tahap penelitian ke atas negara-negara Islam kecil dipersoalkan dengan isu pembangunan infrastruktur, hak asasi manusia dan komitmen alam sekitar mendedahkan fakta tertentu dan mencetuskan pendapat berbeza tentang cara meningkatkan rekod prestasi negara dalam bidang ini.

Semua itu juga berbeza dengan nilai yang wujud bagi acara tertentu. Dalam kes Piala Dunia bola sepak ini, laungan moral seperti menghilang ketika ketua-ketua negara asing yang sebelumnya mengadu mengenai isu-isu tersebut pergi ke Doha apabila pasukan mereka beraksi dengan baik.

Dalam mengimbas kembali perjalanan, saya memerhati beberapa perkara biasa. Di Dubai, saya melihat bagaimana Emiriah Arab Bersatu berjaya menyatukan dunia untuk satu Ekspo Dunia yang tersusun dengan baik dan memberi manfaat kepada Malaysia melalui pavilion kami (yang saya bangga menjadi duta).

Pada bulan Mei tahun ini saya telah dijemput untuk bercakap di Forum Perniagaan Sarajevo dan menulis dalam ruangan ini tentang banyak keanehan institusi negara yang ditubuhkan selepas perang yang dilambangkan oleh Perjanjian Dayton.

MENORMALKAN KEHARMONIAN

Pada September, Edinburgh’s Royal College of Surgeons menyaksikan fasa Felow Kembara Tuanku Muhriz yang seterusnya diumumkan dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan saya memerhatikan bagaimana sebuah institusi pengajian tinggi Scotland yang mempunyai duluan dalam Zaman Keemasan Islam kini meningkatkan pengetahuan dan amalan perubatan di luar bandar Malaysia.

Pada Oktober, Sidang Kemuncak Kepercayaan dan Kedermawanan di Vatican membuatkan saya menghargai masalah biasa dihadapi oleh komuniti berbeza agama dan bagaimana penyelesaian yang menekankan ajaran agama dikongsi boleh menjadi lebih berdaya tahan dan berkesan daripada pendekatan sekular semata-mata.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Sememangnya, setiap kali saya membaca kenyataan polarisasi berbaur perkauman atau agama daripada rakyat Malaysia, saya teringat kisah inspirasi kerjasama antara organisasi Islam dan Kristian daripada rakan-rakan baharu saya dari negara lain, di mana sumber dikumpulkan untuk menyediakan perkhidmatan kepada masyarakat sambil menormalkan keharmonian antara agama.

Walaupun kita sudah mempunyai Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara yang ditulis dengan teliti untuk masyarakat majmuk, kita sering merasakan perlu terus menyebarkan kandungannya hanya untuk mengekalkan keamanan.

PENGAJARAN

Tema pembangunan, pengetahuan dan penyelesaian masalah dalam konteks keagamaan yang menarik turut terdapat dalam lawatan kerja terakhir saya tahun ini, iaitu ke Uzbekistan bulan lepas.

Saya telah dijemput untuk bercakap di Persidangan Dunia UNESCO mengenai Penjagaan dan Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Tashkent, di mana saya berbangga untuk berkongsi kisah Pusat Autisme IDEAS: asal usul kami yang sederhana yang dicetuskan oleh penyelidikan mengenai penyediaan pendidikan khas untuk kanak-kanak dalam kelompok 40 peratus termiskin dan pertumbuhan kami dipacu oleh data, penglibatan ibu bapa dan kerjasama dengan penyedia penjagaan autisme di seluruh negara.

Sudah tentu, banyak pembelajaran berlaku daripada pelbagai kertas persidangan, tetapi pengajaran yang paling bertenaga dan mendalam datang daripada melawat sekolah itu sendiri.

LEGASI

Di sebuah sekolah menengah di Samarkand saya melihat bagaimana patriotisme menguatkan pengajaran matematik kerana seorang wira negara Uzbekistan, Al-Khwarizmi, adalah pengasas algebra. Begitu juga, astronomi mendapat manfaat daripada warisan Ulugh Beg, manakala Ibn Sina (Avicenna) telah mewakafkan namanya kepada sebuah institut perubatan yang paling maju.

Semua ini wujud bersama tokoh sejarah penting lain dan monumen mereka yang secara kolektif terus memberi inspirasi kepada Uzbekistan masa kini.

Di Tashkent, Bukhara dan Samarkand saya melihat monumen dan madrasah dengan reka bentuk yang indah yang menegaskan identiti sejarah dan semasa negara. Islam adalah komponen utama hal ini: berhampiran makam Imam Bukhari - penyusun hadis yang paling produktif - sebuah masjid baharu yang besar hampir siap, bersedia untuk menampung kebangkitan semula pelancongan keagamaan.

Terdapat banyak perkara yang mungkin dianggap pelik oleh pemerhati Malaysia mengenai perkara ini. Walaupun patung-patung tokoh komunis telah dibuang, tidak ada keraguan tentang wira negara dan ahli politik yang lebih baharu digambarkan dalam bentuk seni ini.

Tradisi meminum vodka berterusan semasa majlis perkahwinan dan hari lahir serta terdapat tradisi muzik dan tarian yang kuat yang melibatkan lelaki dan wanita.

Aspek-aspek ini semuanya memberikan pencerahan, tetapi apa yang membuatkan saya membuat kesimpulan bahawa Uzbekistan adalah negara paling optimistik yang pernah saya lawati tahun ini ialah bertemu dengan golongan mudanya, yang amat menyedari tentang legasi sejarah dan kedudukan geopolitik mereka dan sudah bersemangat tinggi untuk membangunkan semula pencerahan dan kehebatan ekonomi hari ini.

Bercakap kepada pelajar di sebuah sekolah berbahasa Inggeris, saya kagum dengan sintesis persoalan politik, ekonomi dan saintifik, dan para pelajar melihat Malaysia sebagai sebuah negara contoh teladan.

Sesungguhnya, pengajaran yang berguna boleh berlaku secara dua hala, dan saya berharap pada tahun 2023, organisasi yang saya terlibat sama dapat bekerjasama dengan kementerian berkaitan untuk menjadikan sebahagian daripada pelajaran ini menjadi realiti.

* Tunku Zain Al-‘Abidin ialah Presiden Pengasas IDEAS

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Formula 'segar' untuk UMNO
  2. Rahsia teknologi dalam ibadah puasa
  3. Menangani isu-isu dana politik
  4. Muda tidak cukup bagus buat PH?
  5. 'Penjara 30 tahun lebih baik'