Sila log masuk terlebih dahulu.

Pengalaman dua kali kena saman

02 Januari 2023 08:10am | Masa membaca: 4 minit
Fauzi kini memiliki lesen untuk berniaga selain mendapat tapak sewa di Larkin bagi meneruskan perniagaannya.
Fauzi kini memiliki lesen untuk berniaga selain mendapat tapak sewa di Larkin bagi meneruskan perniagaannya.
A
A
A

JOHOR BAHRU – Pengalaman berniaga secara ‘lari-lari’ selain disaman sebanyak dua kali oleh pihak Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) susulan tidak memiliki lesen penjaja serta lokasi yang sah merupakan antara pengalaman yang sukar dilupakan oleh peniaga, Fauzi Jamhari, 50.

Menurut Fauzi yang juga bekas pengusaha kantin di salah sebuah sekolah di Johor Bahru itu, dia terpaksa memulakan perniagaannya sendiri susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dua tahun lalu sekali gus menyebabkan sumber rezekinya terjejas.

Justeru, biarpun sedar menjalankan perniagaan secara tidak sah, namun Fauzi tidak mempunyai pilihan selain meneruskan perniagaan dalam usaha menampung perbelanjaan harian ketika itu.

“Setelah tidak dapat meneruskan perniagaan di sekolah berkenaan susulan PKP, saya nekad memulakan perniagaan saya sendiri bersama isteri... walaupun sedar saya tidak ada lesen sebagai penjaja dan juga tapak berniaga yang sah (sewa tapak berniaga).

“Memang mencabar pada mulanya terutama apabila terpaksa cepat-cepat ‘tutup kedai’ atau lari apabila nampak pegawai penguat kuasa datang... kalau tak silap lebih kurang dua hingga tiga bulan juga saya menjalankan perniagaan seperti itu.

“Sehinggalah pada satu ketika saya disaman kerana berniaga tanpa lesen selain berniaga bukan di lokasi atau tapak yang dibenarkan pihak MBJB,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Fauzi, peristiwa dia disaman oleh pihak penguat kuasa itu sebenarnya telah membuka ‘peluang’ perniagaan baharu buatnya apabila pihak MPJB memberi khidmat nasihat kepadanya untuk memohon lesen dan seterusnya memohon tapak selain mengikuti kursus yang disediakan bagi meneruskan perniagaannya itu.

Malah katanya, pihak MBJB turut mengajarnya mengenai kaedah-kaedah yang betul bagi memohon lesen termasuk memohon tapak yang sesuai bagi tujuan sewaan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Biarpun disaman, tetapi saya kemudiannya mendapat ‘peluang’ untuk memohon lesen, tapak berniaga (sewa) termasuk mengambil suntikan (thypod) dan mengikuti kursus yang disediakan.

“Saya telah mengikuti kursus berkenaan yang dijalankan secara dalam talian kerana waktu itu negara dilanda Covid-19. Selama empat jam, saya telah mengikuti kursus berkenaan secara dalam talian sebelum menerima sijil yang kemudiannya dipos ke rumah.

“Kini, saya sudah pun memiliki lesen untuk berniaga yang perlu diperbaharui setiap tahun selain tapak sewa di Larkin yang perlu diperbaharui setiap dua bulan sekali,” jelasnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa