Sila log masuk terlebih dahulu.

Jangan sentuh wang KWSP sebelum bersara

18 Januari 2023 10:39am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

PENULARAN virus Covid-19 semenjak awal tahun 2020 yang lalu telah banyak merubah kehidupan semua orang di serata dunia termasuk dI Malaysia.

Akibat daripada penularan virus Covid-19 ini di dalam negara kita, pelbagai langkah drastik terpaksa diambil bagi membendung penularannya.

Antara langkah paling drastik yang telah diambil adalah dengan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Perintah PKP ini telah menyebabkan banyak sektor perniagaan, ekonomi dan pekerjaan ditutup.

Penutupan sektor-sektor ini telah mengganggu kehidupan ramai. Antara yang paling terjejas adalah golongan peniaga kecil-kecilan dan mereka yang bekerja sendiri.

Sumber pendapatan orang ramai juga banyak yang terjejas. Walaupun perintah PKP ini sudah sampai ke penghujungnya, penularan virus Covid-19 ini dalam negara kita masih belum berakhir.

Pelbagai langkah lain yang terpaksa diambil bagi melindungi tahap kesihatan dan keselamatan orang ramai daripada dijangkiti dengan virus Covid-19 ini serta mutasi-mutasi baharu yang lebih berbahaya dan mudah menjangkiti orang ramai.

Pelbagai langkah drastik juga terpaksa diberikan bagi memastikan semua pihak yang terjejas dengan penularan virus Covid-19 ini dapat meneruskan kehidupan mereka.

Antara langkah yang diambil adalah dengan membenarkan orang ramai mengeluarkan wang simpanan persaraan mereka daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Disyorkan artikel berkaitan ini:

KWSP yang ditubuhkan pada 1951 merupakan antara tabung simpanan persaraan tertua dan terbesar di dunia.

Tujuan utama KWSP ini ditubuhkan adalah untuk menjadi organisasi keselamatan sosial terutamanya dalam menyediakan manfaat persaraan kepada para pekerja sektor swasta dan berpencen di Malaysia.

KWSP memainkan peranan penting sebagai penjaga simpanan persaraan ahli KWSP dengan menyediakan perlindungan kewangan kepada para ahli KWSP atau waris mereka.

KWSP PENTING UNTUK PERSARAAN

Wang KWSP ini adalah penting untuk kegunaan pekerja selepas mereka bersara kelak. Kita tidak tahu selama mana kita akan hidup selepas bersara nanti.

Adalah penting untuk kita ketahui dengan kemajuan dunia sains dan teknologi perubatan, umur manusia makin lama makin panjang.

Pemanjangan had usia manusia ini menuntut semua pihak untuk lebih bersiap sedia bagi hadapi segala kemungkinan luar jangka terutamanya dari aspek kewangan. Kita tidak boleh menafikan kepentingan wang dalam kehidupan seharian kita.

Wang adalah penting supaya kita dapat meneruskan kehidupan seharian kita tanpa mengharapkan bantuan serta menyusahkan orang sekeliling. Wang menjadi lebih penting selepas kita bersara kelak.

Apabila usia meningkat, lebih banyak wang yang diperlukan dalam kehidupan kita. Ini adalah kerana peningkatan usia manusia akan memberi kesan terhadap kehidupan seharian mereka terutamanya dari aspek kesihatan.

Usia lanjut akan menyebabkan tahap kesihatan kita menurun. Penurunan tahap kesihatan ini akan mengundang kepada pelbagai jenis penyakit. Bagi merawati penyakit-penyakit ini, kita memerlukan wang bagi melakukan proses rawatan.

Usia yang lanjut juga akan menyukarkan proses carian kerja kerana tenaga pun semakin berkurangan. Ini akan membantutkan lagi usaha untuk mencari sumber pendapatan apabila kita semua sudah sampai pada usia bersara kelak.

Ramai majikan di luar sana pun lebih gemar mendapatkan tenaga kerja dari kalangan orang muda yang lebih sihat dan bertenaga.

Oleh yang demikian, adalah penting supaya kita memiliki sumber kewangan yang benar-benar kukuh bagi menampung kehidupan kita selepas bersara.

SIMPANAN KECEMASAN

Penting supaya orang ramai untuk memiliki simpanan wang untuk hadapi waktu-waktu kecemasan. Selain daripada menyimpan wang di dalam KWSP untuk simpanan waktu persaraan, orang ramai juga perlu menyimpan wang untuk kegunaan waktu kecemasan.

Setiap orang perlu menyimpan sedikit wang bagi digunakan ketika ia diperlukan tanpa perlu menyentuh simpanan persaraan mereka.

Orang ramai perlu belajar pengurusan kewangan bagi mengurus aspek kewangan harian mereka. Amalan berjimat cermat perlu diamalkan dalam kehidupan seharian bagi memastikan terdapat lebihan wang untuk disimpan dan digunakan ketika waktu kecemasan.

Terpulang pada diri individu masing-masing, sebanyak mana yang mereka ingin simpan wang mereka untuk kegunaan waktu kecemasan. Walaupun wang dijimat dan disimpan adalah sedikit, namun sekiranya ianya dilakukan setiap masa, wang yang berjaya dijimat dan disimpan berkenaan akan menjadi banyak.

Bak kata pepatah, sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. Sikap menyimpan wang untuk kegunaan waktu kecemasan perlu disemai di waktu kecil lagi.

Generasi muda khususnya golongan kanak-kanak harus dilatih dari awal untuk menabung, mengamalkan sikap berjimat cermat serta tidak membazir supaya mereka tidak menjadi kalam kabut dari sudut pengurusan kewangan apabila mereka menjadi dewasa kelak.

* Profesor Madya Dr Muzaffar Syah Mallow ialah pensyarah di Fakulti Syariah & Undang – Undang (FSU), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Dari anak tani, Ab Rauf kini dijulang Ketua Menteri
  2. Perkara penting untuk pendidikan
  3. Kekang ketagihan telefon pintar
  4. Dilema Melayu atau dilema Tun M kekal relevan?
  5. Rauf calon Ketua Menteri Melaka baharu