Sila log masuk terlebih dahulu.

Langkah tepat warta Akta Pendanaan Politik

03 Februari 2023 08:00am | Masa membaca: 4 minit
Inisiatif mewartakan Akta Pendanaan Politik adalah langkah tepat dalam menambah baik pengurusan organisasi parti politik negara ini. - Gambar hiasan (Gambar kecil: Wan Azrain)
Inisiatif mewartakan Akta Pendanaan Politik adalah langkah tepat dalam menambah baik pengurusan organisasi parti politik negara ini. - Gambar hiasan (Gambar kecil: Wan Azrain)
A
A
A

SHAH ALAM - Inisiatif mewartakan Akta Pendanaan Politik adalah langkah tepat dalam menambah baik pengurusan organisasi parti politik negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutif di sebuah syarikat swasta, Wan Azrain Wan Adnan berkata, langkah dan usaha pelbagai pihak membawa agenda mewartakan Akta Pendanaan Politik sememangnya tindakan tepat terutama dalam mengawal sumber dana yang diperoleh parti politik.

Beliau berkata, isu pendanaan politik di Malaysia masih menjadi suatu perkara yang kabur ketika ini, malah kekal ‘diselubungi misteri’ kerana pelbagai andaian serta tuduhan dilemparkan terhadap hasil pendanaan parti.

Kata beliau, ekoran sumber pendanaan sesebuah parti yang diperoleh itu kabur, sehingga ada terma political economy yang sering digunakan untuk menggambarkan hubungan antara politik dan ekonomi.

Jelasnya, terdapat organisasi atau individu yang mendapat manfaat projek dikurniakan oleh kerajaan semasa, maka pihak tersebut akan membalas kembali jasa tersebut dengan memberi sumbangan dana kepada parti politik mahupun orang politik yang terlibat.

“Contoh terbaik yang boleh dilihat melibatkan isu pendanaan politik adalah kes mahkamah membabitkan bekas Ahli Parlimen Putrajaya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor tidak lama dahulu.

“Selain mewartakan Akta Pendanaan Politik, akta itu juga mestilah memiliki hukuman tegas kepada pesalah agar ia dapat mencegah amalan salah sekali gus meningkatkan integriti badan politik,” katanya kepada Sinar Premium pada Khamis.

Mengulas isu panas melibatkan pembekuan akaun Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Wan Azrain berkata, tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu dilihat tepat pada masanya dan harus dijadikan contoh betapa Akta Pendanaan Politik perlu dilaksanakan dengan segera.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Menurutnya, bagi mengatasi sebarang spekulasi dan tuduhan tidak berasas, maka sesebuah parti perlu memastikan sumber dana diperoleh adalah bersih dan akta yang perlu diwartakan itu adalah jalan penyelesaian tepat.

Sementara itu, Bendahari Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Melaka, Datuk Gue Teck turut bersetuju agar Akta Pendanaan Politik diwartakan demi memastikan elemen integriti dapat ditegakkan.

Ketua Cabang Keadilan Tangga Batu itu berkata, pewartaan akta tersebut penting bagi memastikan wang yang diterima setiap parti adalah bersih dan dapat dikesan sumber pemberiannya.

Jelas beliau lagi, kebanyakan negara telah mewujudkan akta seumpama itu bagi membendung perbuatan dan amalan salah, malah mendapat pandangan positif daripada semua pihak.

“Akta itu juga dapat memastikan semua parti dapat bertanding pada Pilihan Raya Umum (PRU) atau Pilihan Raya Negeri (PRN) dengan adil dan sama rata, tidak ada mana-mana parti mempunyai kelebihan hanya disebabkan memiliki dana yang besar,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Dari anak tani, Ab Rauf kini dijulang Ketua Menteri
  2. Perkara penting untuk pendidikan
  3. Kekang ketagihan telefon pintar
  4. Dilema Melayu atau dilema Tun M kekal relevan?
  5. Rauf calon Ketua Menteri Melaka baharu