Sila log masuk terlebih dahulu.

Pemilihan paling sengit sayap UMNO?

11 Mac 2023 07:00am | Masa membaca: 4 minit
Laporan Sinar Harian.
Laporan Sinar Harian.
A
A
A

TANGGAL 11 Mac adalah tarikh penting UMNO yang mengadakan mesyuarat perwakilan dan pemilihan sayap secara serentak di seluruh negara bagi memilih jawatankuasa Wanita, Pemuda dan Puteri di peringkat bahagian dan pusat sesi 2023/2026.

Bagi kebanyakan pemerhati politik, pemilihan kali ini dianggap sangat kritikal kerana memberi gambaran hala tuju UMNO bagi tempoh tiga tahun akan datang.

Tidak hanya ahli, pengundi turut memerhati apakah yang bakal berlaku sewaktu pemilihan nanti kerana dijangka memberi petunjuk sama ada parti keramat Melayu itu kekal positif melakukan perubahan atau mengambil langkah mundur untuk terus selesa dalam kepompongnya.

Secara keseluruhannya, seramai 381 calon layak bertanding pada Pemilihan UMNO sesi 2023/2026 di peringkat pusat.

Bagi persaingan di peringkat sayap, Wanita UMNO mencatatkan sebanyak 71 pencalonan, 140 pencalonan bagi Pemuda dan 55 calon di peringkat Puteri, membabitkan jawatan pengerusi tetap, timbalan pengerusi tetap, ketua, naib ketua dan Exco.

Tumpuan tentu terarah pada pertembungan bagi jawatan Ketua Wanita UMNO antara penyandang, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dan bekas ketuanya, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil yang membuat kemunculan kembali setelah melepaskan jawatan itu pada tahun 2018.

Persaingan bagi Pemuda UMNO pula dianggap paling hangat dengan jumlah pencalonan tertinggi, menunjukkan sudah ramai berani menawarkan diri mencuba, mempamerkan diri dan bertanding secara sihat.

Malah, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO (JPU) 2023, Tan Sri Shahrir Ab Samad sebelum ini menyifatkan bahawa pertandingan berkenaan ada signifikan tersendiri apabila ramai dalam kalangan pemimpin muda yang tawarkan diri.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pertandingan empat penjuru jawatan Ketua Pemuda UMNO juga dianggap sengit babitkan bekas Timbalan Menteri Kewangan merangkap Ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Mohd Shahar Abdullah; Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Armand Azha Abu Hanifah; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau, Dr Muhamad Akmal Saleh dan Meor Hassan Mat Ali.

Perebutan jawatan Ketua Puteri UMNO pula menyaksikan pertembungan enam penjuru antara Ahli MKT UMNO, Datuk Khaidirah Abu Zahar, Datuk Nurul Amal Mohd Fauzi (Naib Ketua Puteri), Dr Masliha Harun (Exco Puteri), Wan Noor Akyilah Wan Shapuddin (Ketua Puteri UMNO Bahagian Pandan), Fadhwa Anuar (Exco Puteri) dan Nurul Hazwani Haslan (Setiausaha Puteri).

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ada cubaan laga-lagakan penyokong Zahid, Bossku: MKT UMNO
  2. Formula 'segar' untuk UMNO
  3. Rahsia teknologi dalam ibadah puasa
  4. Menangani isu-isu dana politik
  5. Muda tidak cukup bagus buat PH?