Sila log masuk terlebih dahulu.

'Lawan parti kerana tak puas hati tindakan tidak bertanggungjawab'
Artikel percuma

29 Julai 2023 08:00am | Masa membaca: 4 minit
Laporan Sinar Harian 
pada 27 Julai lalu.
Laporan Sinar Harian pada 27 Julai lalu.
A
A
A

PUTRAJAYA - Tindakan beberapa ahli DAP yang bertindak melawan keputusan parti disebabkan tiada dalam senarai calon untuk bertanding pada pilihan raya negeri (PRN) diibaratkan sebagai tidak bertanggungjawab.

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook berkata, setiap nama diketengahkan parti melalui proses-proses yang ditetapkan dan berdasarkan jawatankuasa pemilihan calon.

Menurutnya, sudah menjadi kebiasaan apabila terdapat calon yang digugurkan daripada bertanding akan membangkitkan pelbagai isu dan tuduhan kepada parti.

“Dalam keadaan ada pertukaran calon, sudah tentu ada pihak yang tidak berpuas hati lalu buat dakwaan dan sebagainya.

“Mengapa semasa (mereka) jadi calon, dia tidak kata pula ada maharaja? Jawapan saya senang, ini perkara biasa dalam politik. Sedangkan kepimpinan (sebelum ini) lebih kurang sama.

“Dalam politik, kita tidak boleh lihat kepada satu dua orang. Kalau tidak puas hati, dia nak lawan parti. Saya rasa ini satu perbuatan yang tidak bertanggungjawab.

“Apabila tidak dicalonkan, dia nak lawan parti. Jadi, ini tidak adil,” katanya kepada Sinar Harian.

Pada Rabu, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bagan Dalam, M Satees mendakwa senarai calon DAP untuk bertanding pada pilihan raya negeri (PRN) Pulau Pinang 12 Ogos ini ditentukan oleh hanya seorang ‘maharaja’.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Satees yang digugurkan DAP daripada mempertahankan kerusi itu mendakwa lagi, ‘individu’ terbabit menggunakan kuasanya untuk membuat keputusan sendiri.

Dalam masa sama, bekas Ketua Cawangan DAP Batu Kawan, David Marshel bakal bertanding sebagai calon Bebas bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Prai selepas mengumumkan keluar daripada parti itu pada Rabu.

Menurut Anthony, sekiranya terdapat ahli yang bertanding sebagai calon Bebas, keahlian mereka secara automatik digugurkan dan tidak boleh kembali kepada parti berdasarkan perlembagaan.

“Saya tidak suka bergaduh dengan mana-mana pihak. Kalau mereka rasa mereka ini hebat nak jadi calon Bebas, saya tidak boleh halang mereka.

“Itu hak sebagai seorang rakyat Malaysia dari segi undang-undang untuk bertanding dalam pilihan raya.

“Dalam parti, kita punya semangat ialah tidak ada mana-mana individu lebih besar daripada parti termasuk saya sendiri.

“Kalau katakan saya bertindak secara bersendirian, bertanding secara Bebas, saya juga tergugur,” jelas beliau.

Terkini
  1. [EKSKLUSIF] Bilik sempit sampai kena solat atas katil
  2. Pelajar IPTS, penghantar makanan majoriti penyewa
  3. [INFOGRAFIK] Lima projek impak tinggi NETR
  4. ‘ELINT’ tewas kepada 'HUMINT'
  5. Bilik satu depa bikin sesak dada
Artikel Berkaitan