Sila log masuk terlebih dahulu.

Perlawanan untuk direnungkan
Artikel percuma

29 Julai 2023 08:40am | Masa membaca: 4 minit
A
A
A

PERLAWANAN akhir Perseorangan Lelaki di Wimbledon memberikan bukti paling meyakinkan setakat ini mengenai pertukaran kuasa dalam dunia tenis.

Carlos Alcaraz yang berusia 20 tahun menewaskan pemain senior yang 16 tahun lebih tua daripadanya, Novak Djokovic dalam perlawanan lima set yang mendebarkan.

Pemain Sepanyol itu menafikan kemenangan Grand Slam ke-24 di Grand Slam pemain Serbia itu, yang akan melebarkan jurangnya ke atas Rafael Nadal (22) dan Roger Federer (20).

(Bersedialah untuk berhujah tentang siapakah pemain yang 'terhebat sepanjang zaman', kerana hal ini bukan hanya tentang statistik, tetapi kekuatan relatif pesaing sezaman, dan tingkah laku pemain - idea 'kehebatan' ini ditakrifkan secara pelbagai.)

Dalam menerangkan pemarkahan tenis kepada bukan peminat tenis, saya diingatkan bahawa adalah mungkin bagi pemain untuk memenangi lebih sedikit mata untuk memenangi perlawanan atau untuk skor bagi membayangkan keputusan yang menunjukkan seolah-olah kemenangan berat sebelah walhal permainan sebenarnya kompetitif: 'permainan berlanjutan ke dius' selalunya adalah bagaimana seseorang yang menanggung kekalahan 0-6 memberikan alasan menyedapkan hati.

Disebabkan status persekutuan Malaysia dan penggunaan sistem pengundian First-Past-The-Post (sistem pengundian yang memilih pemenang berdasarkan undian terbanyak), politik pilihan raya kita boleh mempamerkan beberapa kualiti yang serupa.

Sebenarnya secara teori mungkin satu parti boleh memenangi setiap kerusi di semua Dewan Undangan Negeri (DUN), tetapi masih kalah di Dewan Rakyat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Satu sebab mungkin kerana pengundi sengaja memilih parti yang berbeza di peringkat negeri dan Persekutuan, tetapi walaupun sikap pengundi sebegitu, faktor utama adalah persempadanan bahagian pilihan raya dan pengagihan pengundi: sebuah parti mungkin memenangi kerusi Parlimen, tetapi parti lain mungkin memenangi kerusi DUN di dalamnya.

Insiden jarang berlaku iaitu enam negeri yang akan mengundi secara berasingan daripada Dewan Rakyat jelas telah menghasilkan jumlah analisis dan ramalan yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Penelitian terhadap media sosial menunjukkan bahawa pilihan raya ini adalah mengenai isu mata pencarian (terutamanya kos sara hidup dan peluang), identiti dan kestabilan negara (isu 3R iaitu kaum, agama dan raja), dan pertandingan antara personaliti (biasanya pemimpin parti dan tokoh-tokoh besar, lebih banyak daripada calon baharu yang diumumkan). Pemberat geografi antara aspek ini akan menentukan keputusannya.

Ahli perniagaan dan diplomat, bagaimanapun menekankan kepentingan kestabilan. Hal ini adalah untuk memastikan pemulihan berterusan keyakinan pelabur dan pelaksanaan berterusan pembaharuan yang diperlukan.

Namun, walaupun 'kestabilan' sering dianggap sebagai kata kod untuk 'meneruskan kerajaan yang sama' (dan biasanya dieksploitasi oleh penyandang), ia tidak selalu digunakan.

Dalam sesetengah kes apabila kerajaan lemah dan tidak berfungsi tanpa agenda dasar yang jelas, perubahan dalam kerajaan sebenarnya mungkin akan mengembalikan kestabilan.

Justeru, walaupun kerusi Parlimen tidak dipertandingkan, keputusan pilihan raya negeri akan diperhatikan dengan teliti kerana kesannya terhadap politik persekutuan. Ada yang yakin bahawa gelombang kejutan boleh menyebabkan kerajaan perpaduan tumbang.

DEMOKRASI BERPELEMBAGAAN

Dalam kebanyakan negara demokrasi, yang lebih penting dalam jangka panjang adalah kestabilan dan kesinambungan institusi. Hal ini bermakna sekiranya berlaku pertukaran kerajaan, institusi lain sesebuah negara dapat terus berfungsi, memberikan jaminan walaupun dasar diubah.

Ini termasuk badan kehakiman dan perkhidmatan awam, tetapi juga pelbagai suruhanjaya berkanun, polis, angkatan tentera dan monarki. Apabila institusi sedemikian terlalu dikompromi oleh politik, kita tidak lagi berfungsi sebagai sebuah demokrasi berperlembagaan.

Dalam ucapan baru-baru ini saya tetap yakin tentang daya tahan institusi kita yang semakin meningkat - terutamanya Parlimen - tetapi beberapa orang rakan telah memberi amaran kepada saya tentang sebaliknya. Mereka memberitahu saya bahawa semakin ramai anak muda Malaysia benar-benar memusuhi tujuan perlembagaan.

Visi utopia mereka tentang Malaysia pada masa depan tidak mengandungi Perlembagaan, Parlimen atau monarki sama sekali dan usaha Tunku Abdul Rahman dan rakan-rakannya untuk Merdeka dan Malaysia tidak dihormati, malah diperlekehkan.

Pandangan polarisasi sedemikian akan membawa kita kepada krisis perlembagaan - atau lebih teruk - dan itulah sebabnya saya terus bimbang dengan kemajuan perlahan pendidikan sivik di sekolah kita.

Sudah tentu, hal itu harus termasuk sukan, di mana Bapa Malaysia sering menyamakan peraturan sukan dengan kedaulatan undang-undang.

Jadi adalah bagus bahawa wanita Malaysia sedang berjuang menentang pasukan negara lain dalam Piala Billie Jean King yang sedang berlangsung.

Sudah tentu ia akan menjadi inspirasi tambahan jika Wimbledon dimenangi buat kali pertama oleh seorang wanita Islam, berbangsa Arab dan berketurunan Afrika.

Malangnya Ons Jabeur, yang saya lontarkan sokongan di Centre Court tahun lepas juga - sekali lagi tidak berjaya. Beliau menyifatkannya sebagai "kekalahan yang paling menyakitkan dalam kerjaya saya" dan berikrar untuk mencuba lagi.

Semoga begitulah sikap calon-calon yang tidak berjaya dalam pilihan raya negeri yang akan datang!

* Tunku Zain Al-‘Abidin ialah Presiden Pengasas Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS).

Terkini
  1. [EKSKLUSIF] Bilik sempit sampai kena solat atas katil
  2. Pelajar IPTS, penghantar makanan majoriti penyewa
  3. [INFOGRAFIK] Lima projek impak tinggi NETR
  4. ‘ELINT’ tewas kepada 'HUMINT'
  5. Bilik satu depa bikin sesak dada
Artikel Berkaitan