Sila log masuk terlebih dahulu.

1,000 pekerja sektor penerbangan dijangka dibuang kerja

14 Jun 2020 07:20am | Masa membaca: 4 minit
Gambar kecil: Ismail Nasaruddin - Foto 123rf
Gambar kecil: Ismail Nasaruddin - Foto 123rf
A
A
A

SHAH ALAM - Hampir 1,000 pekerja sektor penerbangan di negara ini dijangka dibuang kerja dalam tempoh terdekat sekiranya kerajaan tidak menyediakan peruntukan untuk membiayai syarikat penerbangan yang terjejas akibat pandemik koronavirus (Covid-19).

Presiden Kesatuan Kebangsaan Anak-anak Kapal Kabin Malaysia (Nufam), Ismail Nasaruddin berkata, ia juga akan menjejaskan keseluruhan rantaian industri penerbangan termasuk rakyat marhaen jika syarikat penerbangan tambang murah ditutup.

“Kita anggarkan hampir 1,000 pekerja sektor penerbangan daripada semua bahagian termasuk juruterbang, jurutera dan kru kabin akan hilang kerja tidak lama lagi kalau kerajaan tidak beri bantuan kepada industri penerbangan yang sedang tenat sekarang.

“Kita juga jangka lebih ramai lagi dibuang selepas ini jika keadaan ini berterusan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini semalam.

Mengulas lanjut, Ismail berkata, situasi itu ibarat detik getir buat pekerja sektor itu kerana sebelum dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu, sudah ramai pekerja syarikat penerbangan diberhentikan kerja dan tidak disambung kontrak.

No Image Caption

Berikutan itu, beliau berkata, dalam keadaan kritikal sekarang, kerajaan perlu membantu memulihkan semula industri penerbangan kerana industri itu sendiri sebelum ini turut membantu meningkatkan perkembangan ekonomi negara.

“Tidak wajar kalau kerajaan tidak membantu dalam keadaan wabak Covid-19 ketika ini yang kita tahu memberi impak buruk kepada kesemua sektor termasuk penerbangan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Dalam keadaan teruk sekarang, saya berpendapat kerajaan perlu merangka satu pelan rangsangan kepada syarikat-syarikat penerbangan yang terjejas agar mereka dapat meneruskan operasi,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Jihad Qaradawi dalam dunia Islam
  2. Mencari makna dalam berdoa
  3. Bahasa menunjukkan apa?
  4. Mana mungkin PH-PN bekerjasama
  5. 'Henti fitnah DAP'