Sila log masuk terlebih dahulu.

Patuh kepada SOP akan pengaruhi ekonomi

16 Jun 2020 08:35am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan -Foto Bernama
Gambar hiasan -Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - Pematuhan prosedur operasi standard (SOP) secara konsisten bagi menangani penularan wabak koronavirus (Covid-19) boleh meningkatkan keyakinan rakyat, sekali gus membantu kerajaan dalam usaha memulihkan ekonomi negara.

Yang Dipertua Dewan Perniagaan dan Perindustrian Melayu (DPPM) Malaysia Perak, Datuk Muhammad Muhiyuddin Abdullah berkata, kedua-dua faktor itu amat penting kerana ia mampu mempengaruhi psikologi rakyat untuk berdepan pandemik Covid-19.

Beliau berkata, setelah kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula 10 Jun lalu, penglibatan rakyat semakin aktif apabila hotel-hotel mula menerima tempahan, sektor perkhidmatan beroperasi dan kehadiran orang ramai di pusat beli-belah semakin meningkat.

“Malah, kita boleh lihat pematuhan SOP oleh pemilik premis perniagaan juga sangat baik dan pelanggan yang datang juga mengamalkan saranan kerajaan walaupun kelihatan masih berjaga-jaga.

“Dengan ini, kita nampak proses pemulihan ekonomi itu dapat berjalan walaupun secara berperingkat tetapi sekurang-kurangnya aliran atau pergerakan duit itu kembali masuk ke dalam pasaran,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Muhiyuddin berkata, suntikan dana atau bantuan diberikan kerajaan kepada rakyat termasuk peniaga turut meningkatkan keyakinan rakyat.

Beliau berkata, selagi vaksin bagi Covid-19 tidak ditemui, pemilik premis perniagaan serta rakyat perlu terus mengikut garis panduan yang ditetapkan kerajaan kerana ia jaminan terbaik buat masa ini untuk memastikan segala aktiviti dapat dijalankan dan ekonomi dapat diperkukuhkan kembali.

Disyorkan artikel berkaitan ini:
Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Prinsip ABCD dalam membangunkan Pontian
  2. 'Tindakan UMNO memalukan'
  3. 'Pemimpin dipecat boleh tentukan kesahihan tindakan di mahkamah'
  4. Pecat, gantung pemimpin tidak selesaikan masalah - Syed Hamid
  5. 'Ramai pemimpin bakal ikut saya masuk PKR'