Sila log masuk terlebih dahulu.

Rakyat lega, Bantuan Prihatin Elektrik amat membantu!

21 Jun 2020 06:50am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan - Foto 123RF
Gambar hiasan - Foto 123RF
A
A
A

SHAH ALAM - Pengumuman kerajaan menerusi Bantuan Prihatin Elektrik tambahan berjumlah RM942 juta kepada pengguna elektrik dalam kategori domestik di Semenanjung semalam mendapat maklum balas positif daripada rakyat.

Timbalan Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, pengumuman bantuan itu sebagai satu berita baik yang boleh meredakan kemarahan kebanyakan pengguna yang mengadu tertekan serta tidak berpuas hati selepas melihat jumlah bil elektrik mereka melambung sebelum ini.

Mohd Yusof
Mohd Yusof

“Pengecualian dan potongan bayaran bil elektrik untuk tempoh tiga bulan bagi bil April, Mei dan Jun amat membantu khususnya kepada pengguna yang terkesan sewaktu PKP seperti hilang kerja, gaji tidak dibayar, gaji dipotong dan sebagainya,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Kerajaan lulus Bantuan Prihatin Elektrik tambahan RM942 juta

Sementara itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Othman berkata, langkah diambil kerajaan ini disifatkan sebagai langkah proaktif yang amat diperlukan semua khususnya golongan B40 serta mereka yang terjejas sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga hilang pekerjaan.

“Rakyat perlu bersyukur dan menghargai keprihatinan kerajaan serta TNB (Tenaga Nasional Berhad) terutama dalam tempoh sekarang,” katanya.

Dalam pada itu, pengumuman Bantuan Prihatin Elektrik Tambahan turut disambut baik oleh beberapa pemimpin pembangkang yang menyifatkannya sebagai hak yang memang harus diterima oleh rakyat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Nadzim
Nadzim

Ahli Parlimen Wangsa Maju, Datin Dr Tan Yee Kew mengakui, bantuan tambahan itu lebih baik dan amat bermakna buat rakyat yang terjejas akibat Covid-19.

“Walaupun bukan semua menerimanya tetapi saya faham kerana bukan senang kerajaan mengeluarkan dana yang besar untuk bantu golongan yang terjejas kerana PKP,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini semalam.

Bagi Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng pula, rakyat wajar mendapat bantuan itu kerana penggunaan elektrik domestik rumah mereka meningkat disebabkan kepatuhan terhadap PKP demi mengekang penularan Covid-19.

Bagaimanapun, katanya, TNB perlu melonggarkan tempoh bayaran tunggakan kerana jumlah bil yang diterima untuk kiraan tiga bulan sekali gus itu membebankan pengguna.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa