Sila log masuk terlebih dahulu.

Harapan cerah Rukun Negara

28 Jun 2020 07:15am | Masa membaca: 4 minit
Dr Chandra Muzaffar
Dr Chandra Muzaffar
A
A
A

SEBAHAGIAN besar rakyat Malaysia menyambut baik cadangan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersempena dengan ulang tahun ke-50 pengisytiharan Rukun Negara untuk memasukkan unsur-unsur falsafah nasional dalam acara dan aktiviti perayaan Hari Kebangsaan 2020.

Menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah, sejumlah agensi di bawah kementeriannya akan terlibat dalam usaha memupuk komitmen dan sikap menghargai rakyat Malaysia terhadap Rukun Negara. Sebagai rancangan jangka panjang pula, pendidikan Rukun Negara akan dilaksanakan di sekolah, universiti dan organisasi lain.

Jika diimbas tiga tahun yang lalu pada 23 Januari 2017, sekelompok kecil aktivis telah melancarkan kempen umum untuk memperkuatkan peranan Rukun Negara dalam kehidupan bangsa.

Ia berikutan arah tuju negara yang tidak jelas terutamanya berhubung identiti dan watak Malaysia, maka perlunya kerajaan menegaskan kembali komitmen kita terhadap falsafah nasional dengan aspirasi dan prinsipnya yang jelas telah dinyatakan oleh Yang di-Pertuan Agong keempat pada 31 Ogos 1970.

Pada mulanya, kami berpendapat bahawa cara terbaik untuk memperkasa Rukun Negara adalah menjadikannya mukadimah Perlembagaan Malaysia. Tetapi prosesnya sangat sukar kerana Barisan Nasional (BN) dan gabungan pemerintah tidak memiliki majoriti dua pertiga di Parlimen.

Kami kemudian beralih pula kepada Majlis Raja-raja untuk mendapatkan panduan sebelum kumpulan kempen ini berurusan dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang baru berkuasa pada 9 Mei 2018. Saya juga menghantar sejumlah dokumen yang berkaitan Rukun Negara kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan 221 ahli Parlimen yang lain.

Permintaan kami adalah sederhana iaitu menyokong pernyataan Majlis Raja-raja untuk menegakkan Rukun Negara sebagai ‘kompas panduan’ untuk negara dan rakyat. Tetapi tidak ada pengakuan daripada Perdana Menteri dan sebilangan besar ahli Parlimen pada masa itu.

Ketika Muhyiddin dilantik sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac, saya melihat peluang lain untuk mendorong pemberdayaan Rukun Negara. Semua dokumen yang berkaitan dengan kempen kami sebelumnya telah diserahkan kepada seorang pembantu Perdana Menteri pada 15 Jun lalu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Maklum balas segera yang kami peroleh dalam beberapa hari terakhir adalah ukuran komitmen Muhyiddin terhadap Rukun Negara sebagai seni bina penting dalam mewujudkan negara Malaysia yang bersatu, demokratik, adil, liberal dan progresif. Ini memberikan harapan untuk masa kini dan masa depan.

Masyarakat secara keseluruhan dan bukan hanya pemerintah masa kini juga harus menilai pelaksanaan Rukun Negara. Sejauh mana kita mengikuti aturan hukum, salah satu prinsip Rukun Negara atau berapa banyak yang telah kita capai dalam perjalanan kita menuju masyarakat progresif yang berorientasi sains dan teknologi.

Ini adalah kegagalan kita untuk menilai secara kritis dan jujur ​​mengenai aspirasi dan prinsip sebuah negara yang ideal.

* Dr Chandra Muzaffar ialah bekas Pengerusi Yayasan Perpaduan Malaysia

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Musuh UMNO takutkan rakyat, PRU15 tahun ini macam 'cerita hantu'
  2. Ekonomi negara berisiko jadi 'overheating' jika...
  3. Mahasiswa mahu jaminan kerja, gaji lebih baik
  4. Penuhi tuntutan rakyat
  5. Pertimbangan Agong mungkin ambil kira jaminan sokongan majoriti PM