Sila log masuk terlebih dahulu.

Pembangkang ambil pendekatan tunggu dan lihat

13 Julai 2020 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Gambar dari kiri: Abdullah Sani, Mahfuz
Gambar dari kiri: Abdullah Sani, Mahfuz
A
A
A

SHAH ALAM - Ahli Parlimen pembangkang menyatakan pihaknya akan menunggu apa yang bakal berlaku pada sidang Dewan Rakyat hari ini terutama dalam soal usul pertukaran Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Kapar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid berkata, proses perbahasan pastinya akan digunakan sebaik mungkin oleh pembangkang untuk bertanyakan mengapa pertukaran tersebut perlu berlaku.

“Ia suatu proses normal bagi sesuatu usul dibentangkan dan kemudian dibahaskan sebelum proses pengundian berlaku,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Katanya, apa yang dilakukan oleh kerajaan hari ini merupakan sesuatu yang pelik kerana dilihat tidak mengikut peraturan Dewan Rakyat.

“Saya telah melihat peraturannya di mana jika mereka mahu menukar Yang Dipertua Dewan Rakyat ia perlu mempunyai satu tempoh masa dengan kerajaan mengemukakan cadangan nama dan pembangkang diberikan ruang untuk mengusulkan satu nama.

“Selepas itu baru proses pengundian berlaku. Sekarang ini hanya ada satu nama di pihak kerajaan. Itu saja yang boleh saya nyatakan,” katanya.

Sementara itu Ahli Parlimen Pokok Sena daripada Amanah, Datuk Mahfuz Omar berkata, beliau tidak dapat memberikan sebarang ulasan dan menunggu sehingga sidang berlangsung.

Ditanya mengenai keyakinan PH adakah proses pertukaran Yang Dipertua Dewan Rakyat akan berlaku, beliau menyatakan tidak mempunyai maklumat lanjut.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Tunggu esok (hari ini), saya tiada maklumat,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Jihad Qaradawi dalam dunia Islam
  2. Mencari makna dalam berdoa
  3. Bahasa menunjukkan apa?
  4. Mana mungkin PH-PN bekerjasama
  5. 'Henti fitnah DAP'