Sila log masuk terlebih dahulu.

Dua minggu belajar buat tanjak

21 Julai 2020 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Nor Heryhelmi, menunjukkan tanjak yang dihasilkan di rumahnya di Kampung Paya Kerchut. - Foto Bernama
Nor Heryhelmi, menunjukkan tanjak yang dihasilkan di rumahnya di Kampung Paya Kerchut. - Foto Bernama
A
A
A

JITRA - Dua guru silat hanya mengambil masa kira-kira dua minggu untuk mempelajari teknik pembuatan tanjak yang berkualiti dan kini mereka sudah tidak menang tangan untuk menyiapkan tempahan pelanggan.

Nor Heryhelmi Saibon, 40, berkata, dia bersama rakannya, Mohd Nahar Faizal Yahya Arif, 34, mengajar seni silat di beberapa buah sekolah di tiga daerah di negeri ini dan mengambil peluang mempelajari teknik membuat tanjak ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada Mac lalu.

“Kami mengajar silat di sekolah di Kubang Pasu, Padang Terap dan Kota Setar tapi masa PKP kami tidak dapat mengajar dan perlu mencari pendapatan baharu, jadi dengan masa yang terluang timbul idea untuk belajar cara buat tanjak dan menjualnya.

"Saya pelajari teknik pembuatan tanjak daripada ibu yang memiliki kemahiran menghasilkan tanjak jenis Dendam Tak Sudah selain dapatkan pandangan daripada kenalan yang juga seorang guru silat,” katanya ketika ditemui di sini kelmarin.

Menurutnya, dia dan Mohd Nahar Faizal turut menonton video di YouTube untuk mempelajari pelbagai teknik yang digunakan pembuat tanjak lain bagi mendalami kemahiran mereka.

Nor Heryhelmi melipat kain untuk dijadikan tanjak bagi memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat. - Foto Bernama
Nor Heryhelmi melipat kain untuk dijadikan tanjak bagi memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat. - Foto Bernama

“Dengan melihat di YouTube, kami cuba menghasilkan tanjak dengan kain songket atau kain hitam sehingga ia menjadi,” katanya yang turut berharap busana kepala yang menjadi warisan Melayu itu tidak hilang ditelan zaman.

Katanya, sejak Mac lalu sebanyak 30 unit tanjak yang ditempah pelanggan disiapkan dan kini 50 lagi tempahan diterima daripada pelanggannya yang mahu menggayakan hiasan itu sempena Aidiladha dan sambutan Hari Kebangsaan tidak lama lagi.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Dalam sehari kami dapat siapkan tiga unit dan dijual antara RM55 hingga RM85 seunit mengikut jenis kain, sama ada songket atau kain batik bercorak, tanjak untuk kanak-kanak dan bayi juga kami buat jika ada permintaan,” katanya.

Nor Heryhelmi berkata, antara jenis tanjak yang dihasilkannya termasuk Adie Guru, Balong Raja, Dang Selembu, Nakhoda Trong, Dendam Layar, Bahtera Hitam, Sisir Panglima, Pancung Tak Bertanya, Helang Menyongsong Angin, Helang Menyongsong Langit, Naga Sari dan Ayam Patah Kepak. - Bernama

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Malaysia tak layak bina kapal secanggih LCS
  2. Rayuan terakhir Najib berjalan seperti biasa
  3. Projek ‘kereta terbang’ tidak guna duit rakyat
  4. Metana bukan sebarang gas
  5. Kisah hidup penyerang Salman Rushdie