Sila log masuk terlebih dahulu.

Usul Tun M cabar pelantikan Speaker akan ditolak mahkamah

24 Julai 2020 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Dr Mahathir Mohamad
Dr Mahathir Mohamad
A
A
A

SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi dijangka mengetepikan usul permohonan saman bagi mencabar pelantikan Datuk Azhar Azizan Harun dan Datuk Seri Azalina Othman Said sebagai Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat sewaktu persidangan Parlimen pada 13 Julai lalu.

Pakar undang-undang daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, permohonan saman pemula dikemukakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersama empat lagi ahli Parlimen itu dilihat tidak kukuh berasaskan hujah yang termaktub dalam Perkara 63 (1) Perlembagaan Persekutuan.
Nik Ahmad Kamal
Nik Ahmad Kamal

Menurutnya, berdasarkan Perkara 63 (1) Perlembagaan Persekutuan, kesahan apa-apa prosiding di dalam mana-mana jawatankuasanya tidak boleh dipersoalkan di dalam mana-mana mahkamah.

“Isu yang ditimbulkan (plaintif) dilihat mempunyai elemen-elemen politik di dalamnya dengan mahkamah akan mengelak daripada membincangkan isu-isu politik kecuali ada peruntukan undang-undang ditimbulkan oleh sesuatu pihak.

Mohammad Tawfik Yaakub
Mohammad Tawfik Yaakub

“Namun, mahkamah pada pandangan saya akan menolak isu-isu yang berkaitan dengan prosiding dalam Parlimen kerana ia adalah bidang kuasa Parlimen dengan berasaskan Perkara 63 Perlembagaan Persekutuan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Dr Mahathir bersama empat ahli Parlimen mengemukakan saman pemula di mahkamah bagi mencabar pelantikan Azhar dan Azalina sebagai Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Mesyuarat Majlis Tertinggi PN pada Sabtu penentu pendirian muktamad Pas?
  2. Parti politik perlu ‘zon bebas ego’
  3. Kit Siang, Wan Azizah mungkin berehat?
  4. Syarat Puteri Gunung Ledang
  5. Utamakan sekuriti makanan dalam Bajet 2023