Sila log masuk terlebih dahulu.

Selamatkan spesies Harimau Malaya

03 Ogos 2020 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Harimau Malaya diletakkan dalam senarai merah spesies sangat terancam. - Foto 123RF
Harimau Malaya diletakkan dalam senarai merah spesies sangat terancam. - Foto 123RF
A
A
A

ATAS sifat keberanian, kegagahan dan kekuatan, haiwan yang digelar Raja Rimba diangkat martabatnya untuk dijadikan simbol dalam Jata Negara sejak mula penubuhan Negeri-negeri Melayu Bersekutu sehinggalah tertubuhnya Kerajaan Persekutuan Malaysia hari ini.

Namun, untuk jangka masa lima hingga 10 tahun akan datang, apalah maknanya lagi pada simbol dua harimau itu jika kita akan kehilangannya buat selama-lamanya.

Itulah kenyataan yang perlu diakui apabila Harimau Malaya (panthera tigris jackson) yang dijadikan simbol pada maskot sukan, agensi kerajaan dan swasta seperti PDRM, kastam, Maybank, Proton dan lambang perjuangan skuad bola sepak kebangsaan sudah terlalu sedikit bilangannya pada hari ini.

Menurut dapatan awal Survey Harimau Kebangsaan (2016-2018) oleh Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) melalui Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Semenanjung Malaysia, populasi harimau kini adalah kurang daripada 200 ekor.

Ketua Pengarah Perhilitan, Datuk Abdul Kadir Abu Hashim berkata, Harimau Malaya sebagai khazanah negara perlu dipertahankan.

Hari Harimau Sedunia 2020 disambut setiap 29 Julai merupakan cabaran besar bagi pihaknya dalam memastikan Harimau Malaya terus wujud dan membiak.

Harimau Malaya adalah hidupan liar yang terancam dan dilindungi sepenuhnya mengikut Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716).

“Harimau Malaya perlu dilindungi sepenuhnya supaya ia tidak diancam kepupusan. Malah berdasarkan International Union for Conservation of Nature (IUCN), Harimau Malaya diletakkan dalam senarai merah spesies sangat terancam," kata beliau.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Menurut Abdul Kadir, walaupun Harimau Malaya diberi perlindungan undang-undang, namun pemburuan haram, kemusnahan hutan sebagai habitat semula jadi dan kemurungan pembiakbakaan tetap menjadi ancaman kepada haiwan mamalia itu.

Khazanah

Malaysia seharusnya berbangga kerana memiliki salah satu daripada enam sub spesies harimau yang wujud di planet ini iaitu Harimau Malaya.

Pengiktirafan nama Malaya itu diberi selepas kajian mendapati spesies itu hanya terdapat di Semenanjung Malaysia dan disahkan sebagai sub spesies berasingan daripada sub spesies Harimau Indochina melalui ujian genetik dan filogenik pada tahun 2004.

Lima lagi sub spesies ialah Harimau Siberia (panthera tigris altaica), Harimau Bengal (panthera tigris tigris), Harimau China Selatan (panthera tigris amoyensis), Harimau Indochina (panthera tigris corbetti) dan Harimau Sumatera (panthera tigris sumatrae).

Tiga lagi sub spesies sudah diisytihar pupus ialah Harimau Bali (panthera tigris balica), Harimau Jawa (panthera tigris sondaica) dan Harimau Kaspia (panthera tigris virgata).

Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah berkata, pihaknya memandang serius keperluan untuk memastikan kelangsungan hidup Harimau Malaya.

Antara langkah yang dilaksanakan ialah Program Perlindungan dan Rondaan Biodiversiti (BP3) bermula pada Jun tahun ini sebagai pengukuhan kepada Operasi Bersepadu Khazanah (OBK) sedia ada. BP3 diperkukuhkan lagi dengan pelantikan seramai 100 orang veteran Angkatan Tentera Malaysia dan 50 orang asli sebagai renjer hidupan liar.

"Menerusi pelan ini, empat strategi diwujudkan untuk memastikan kelangsungan populasi liar harimau di Malaysia iaitu perlindungan habitat, perlindungan spesis, pengurusan konflik manusia - harimau dan penyelidikan.

“Pada tahun ini, OBK telah berjaya menangkap 82 orang pesalah melibatkan 36 kes tangkapan dan sebanyak 460 jerat telah dimusnahkan.

“Sebanyak 10 kes telah dibawa ke mahkamah dan daripada jumlah tersebut, lima kes telah selesai melibatkan keseluruhan denda sebanyak RM150,000 dengan nilai sitaan berjumlah RM2.7 juta,” katanya.

Kepada komuniti, anda juga boleh menyokong menyelamatkan Harimau Malaya menerusi memberi sumbangan kepada tabung pemuliharaan Harimau Malaya yang sah, melaporkan kejadian aktiviti pemburuan haram dan meningkatkan ilmu mengenai kepentingan harimau sebagai penanda kestabilan ekosistem di dalam hutan negara.

* Mohd Hazrizal Mohd Hanapiah ialah Eksekutif Strategi Kandungan Sinar Harian

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. MBS galas tanggungjawab berat PM Arab Saudi
  2. Drama tikam lidah sidang akhbar
  3. Paling murah jika genap penggal
  4. Jika salah, heret sahaja saya ke mahkamah: Siti Nur Atiqah
  5. Kenal pasti keadaan kewangan sebelum buat tabungan