Sila log masuk terlebih dahulu.

‘Kami makan apa saja supaya tak mati’

25 Ogos 2020 08:00am | Masa membaca: 4 minitSuzie Suzianna terpaksa berniaga dalam talian untuk menampung kehilangan sumber pendapatan selepas gajinya dipotong majikan selama tiga bulan.
Suzie Suzianna terpaksa berniaga dalam talian untuk menampung kehilangan sumber pendapatan selepas gajinya dipotong majikan selama tiga bulan.
A
A
A

[LAPORAN KHAS] SHAH ALAM - Kerap kali keluarganya terpaksa makan nasi goreng dan bubur sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan sejak 18 Mac lalu.

Itulah situasi yang dialami kebanyakan keluarga berpendapatan rendah (B40) terutamanya di bandar-bandar implikasi penularan wabak koronavirus (Covid-19).

Seorang wanita, Hamidah Mat Satar, 49, berkata, beliau dan suami yang menanggung dua anak serta seorang cucu merasai kepahitan kesan penularan virus yang telah meragut hampir 800,000 nyawa di seluruh dunia.

Dia yang mengusahakan perniagaan nasi lemak terpaksa menghentikan operasi perniagaan atas arahan kerajaan pada Mac lalu.

Suaminya pula tidak mendapat gaji berikutan kedai alat perkakasan yang diusahakan majikannya tidak dibenarkan beroperasi.

“Impak Covid-19 memang teruk, pendapatan satu keluarga terputus serta-merta, kami pula memang tak dapat bantuan daripada mana-mana pihak sebelum ini.

“Itu yang ada terpaksa makan nasi goreng atau buat bubur saja sepanjang hari sebab tak ada duit nak beli lauk,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Pangsapuri Blok F, Puchong Permai di sini.

Hamidah berkata, ada ketika suaminya pergi menjala ikan di lombong dan jika ada rezeki adalah lauk untuk dinikmati bersama.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Katanya, kadangkala kalau bernasib baik dia menerima bantuan hasil sumbangan makanan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang diagihkan di pangsapuri yang didiaminya.

“Kadang-kadang itu dapat jugalah merasa makan lauk sardin kalau ada pihak beri sumbangan. Masa PKP semua duduk di rumah jadi beras cepatlah habis, kami makan apa saja yang ada supaya tak mati.

“Saya bersyukur bila kerajaan umumkan beri Bantuan Prihatin Nasional (BPN) selepas itu,” katanya.
Halimah
Halimah

Seorang ibu tunggal, Suzie Suzianna Mohamed Hamidon, 32 dari Gombak berkata, separuh daripada gajinya dipotong selama tiga bulan sejak Mac ketika kerajaan melaksanakan PKP disebabkan Covid-19.

Katanya, perkara itu menyebabkan dia terjejas dan terbeban dengan masalah kewangan disebabkan perlu menyara dua anak yang berusia dua dan empat tahun.

Menurutnya, dia kemudian mencari ikhtiar mengambil tempahan daripada pelanggan atas talian dengan menjual pelbagai jenis makanan bagi mendapatkan duit sampingan.

Seorang lagi ibu tunggal, Halimah Rejab, 50 berkata, larangan mengadakan sebarang majlis keramaian menyebabkan dia yang mengambil upah memasang pelamin hilang punca pendapatan.

“Tidak dibenarkan aktiviti menjaja semasa PKP juga menyebabkan duit tambahan daripada menjual donut juga hilang.

“Jadi sepanjang tiga bulan itu saya hanya harapkan duit bantuan zakat dan duit bulanan anak-anak yang sudah bekerja,“ katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa