Sila log masuk terlebih dahulu.

Rakyat sengsara gangguan air kali ketujuh

11 November 2020 07:00am | Masa membaca: 4 minit
Izyan Farhana, 26, menadah air ke dalam baldi sebagai persediaan gangguan bekalan air berikutan pencemaran sumber air mentah ketika tinjauan di sekitar Au3 Keramat semalam. - Foto Bernama
Izyan Farhana, 26, menadah air ke dalam baldi sebagai persediaan gangguan bekalan air berikutan pencemaran sumber air mentah ketika tinjauan di sekitar Au3 Keramat semalam. - Foto Bernama
A
A
A

KIRA-KIRA 1.2 juta penduduk Lembah Klang sekali lagi mengalami gangguan bekalan air berskala mega susulan Loji Rawatan Air (LRA) Rantau Panjang serta LRA Sungai Selangor Fasa 1, 2, dan 3 terpaksa dihenti tugas semalam berikutan pencemaran sumber air mentah.

Gangguan bekalan air itu merangkumi 1,279 kawasan di Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

Apa yang mendukacitakan, penutupan terbaharu empat loji kendalian syarikat Air Selangor Sdn Bhd itu adalah kali ketujuh tahun ini disebabkan masalah yang sama iaitu pencemaran sungai.

Gangguan bekalan air secara kecil-kecilan seperti paip pecah boleh dikatakan perkara biasa di negara ini. Berdasarkan Laporan Tahunan Suruhanjaya Perkhidmatan Air 2019, gangguan bekalan air di Selangor sepanjang 2018 adalah sebanyak 11,074 atau purata 30 kes setiap hari.

Bagaimanapun, gangguan bekalan air berskala besar yang melibatkan jutaan penduduk Lembah Klang tidak sepatutnya berlarutan di sebuah negeri termaju di Malaysia.

Lebih malang, isu pencemaran sungai terus menjadi duri dalam daging yang menyeksa penduduk lebih-lebih lagi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat sekarang.

Setakat ini, dua pendakwaan berasingan ke atas beberapa pengurus dan pemilik kilang telah dibuat berhubung pembuangan sisa berbahaya ke dalam Sungai Gong yang merupakan anak Sungai Selangor di Rawang. Namun, nampaknya pencemaran terus terjadi.

Justeru, kerajaan tidak boleh berdiam diri mengenai kemungkinan terdapat lebih ramai lagi penjenayah alam sekitar di luar sana khususnya di sepanjang Sungai Selangor.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pada masa sama, Air Selangor perlu bekerjasama dengan agensi berkaitan untuk memperbetul keadaan. Sebagai pengguna, penduduk sudah muak dan tidak mahu mendengar sebarang alasan lagi.

Pembekal sepatutnya sentiasa bersikap proaktif dan berusaha memastikan bekalan berkualiti berterusan demi memenuhi keperluan pelanggan.

Jika tidak, kerajaan negeri wajar menimbangkan insentif kepada pengguna yang terjejas termasuk memberi air percuma untuk tempoh tertentu.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  2. Anjak 30 minit lebih baik
  3. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  4. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI
  5. Takut bersaing, sudahnya kalah