Sila log masuk terlebih dahulu.

Saudi dan vaksin Sinovac

16 Jun 2021 08:10am | Masa membaca: 4 minit
Vaksin Sinovac keluaran China diberikan kepada golongan warga emas berusia 60 tahun ke atas dalam Fasa 2 Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bermula 19 April. - Foto Bernama
Vaksin Sinovac keluaran China diberikan kepada golongan warga emas berusia 60 tahun ke atas dalam Fasa 2 Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bermula 19 April. - Foto Bernama
A
A
A

AWANG sokong sangat usaha kerajaan kita nak bincang dengan kerajaan Arab Saudi tentang isu vaksin Sinovac.

Hal itu penting oleh sebab ramai juga rakyat Malaysia yang sudah disuntik dengan vaksin itu.

Menurut beritanya, kerajaan Arab Saudi menganggap vaksin Sinovac dari China belum memenuhi syarat yang ditetapkan. Buat masa ini, Arab Saudi hanya mengiktiraf vaksin Pfizer dan AstraZeneca.

Awang berharap Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar akan bekerja rapat dengan Menteri Agama untuk menyelesaikan masalah ini.

Ia bukan masalah Malaysia sahaja, Indonesia juga menghadapi masalah yang sama. Rakyatnya ramai yang telah disuntik dengan vaksin jenama itu.

Malah sebahagian besar vaksin untuk negara itu ialah dari jenama Sinovac. Sudah tentu ia akan jejaskan peluang jemaah mereka pergi ke Makkah.

Menurut Khairy, kerajaan akan minta kelonggaran bagi yang sudah disuntik vaksin itu untuk tujuan menunaikan haji. Kerajaan bagaimanapun sudah putuskan tak membenarkan rakyat kita ke Makkah tahun ini.

Awang setuju sangat dengan Khairy bahawa agak sukar untuk memuaskan hati semua pihak. Ada negara yang hanya iktiraf satu jenama dan tak terima jenama yang lain.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Oleh itu, tentulah tak mungkin seseorang disuntik dengan Sinovac kalau nak ke China, Pfizer kalau nak ke Makkah atau AstraZeneca untuk ke Eropah.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO, DAP mungkin bekerjasama?
  2. Bahaya mengaku berilmu tetapi ego
  3. Sakit yang tidak nampak sakit
  4. Bantuan senjata di Ukraine diseleweng?
  5. Makin berkurang waktu kerja