Sila log masuk terlebih dahulu.

Sukan satukan persahabatan sejagat

27 Januari 2022 07:47am | Masa membaca: 4 minit
Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing diharapkan berlangsung dengan berjaya dan persahabatan antara Malaysia dan China dapat berkekalan buat selama-lamanya.
Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing diharapkan berlangsung dengan berjaya dan persahabatan antara Malaysia dan China dapat berkekalan buat selama-lamanya.
A
A
A

SUDAH dua tahun berlalu dan wabak yang berlaku secara tiba-tiba telah mengganggu rentak kehidupan kita.

Banyak persidangan dan acara antarabangsa telah ditangguhkan atau digantung. Pada Julai 2021, Sukan Olimpik Musim Panas ke-32 di Tokyo, Jepun akhirnya berjaya diadakan selepas setahun ditangguhkan.

Dalam masa kurang daripada 10 hari, satu lagi acara sukan yang penting – Sukan Olimpik Musim Sejuk ke-24 akan diadakan di Beijing, China. Dalam keadaan wabak semasa, tidak mudah untuk mengumpulkan atlet dari seluruh dunia.

Pada 31 Julai 2015, sesi plenari ke-128 Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa telah diadakan di Kuala Lumpur.

Pada mesyuarat itu, Beijing, ibu negara China memenangi hak untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk ke-24. Beijing dan resort ski terkenalnya, Zhangjiakou akan berganding bahu untuk membawa pesta musim sejuk kepada pencinta salji dunia.

Saya berasa bangga apabila hak untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk diumumkan. Sebagai ‘tuan rumah’, kita menyaksikan kelahiran bandar ‘Olimpik Kedua’.

Pada 2008, ‘satu dunia, satu mimpi’ masih terngiang-ngiang di telinga kita. Hari ini Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing akan dirasmikan seperti yang dijadualkan, ‘Bersama-sama menuju masa depan’ akan bergemerlapan dalam salji di negara-negara jiran.

Sebagai sebuah negara tropika yang jauh daripada ais dan salji, hubungan kita dengan Sukan Olimpik Musim Sejuk tidak akan terhenti.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Lim Group yang terkenal di Malaysia melabur dalam pembinaan Taman Ski Miyuan Genting, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa menetapkannya sebagai ski gaya bebas Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing Daerah Zhangjiakou dan tempat luncur salji.

Acara besar yang diadakan di negara yang jauh bukan sahaja menonjolkan imej negara tuan rumah tetapi berfungsi sebagai penggerak utama untuk pembangunan ekonomi Malaysia dan negara-negara ASEAN.

Dapatlah diramalkan bahawa Miyuan Genting Ski Park akan menjadi wadah pelaburan Malaysia yang bersinar bersama-sama Sukan Olimpik Musim Sejuk di hadapan rakyat dunia untuk pembangunan ekonomi kita bagi menambahkan dorongan baharu.

Ia adalah pesona globalisasi. Usaha global yang akhirnya dapat mengalahkan kemusnahan yang disebabkan oleh SARS. Cara berfikir untuk terus mengasingkan diri tidak lagi sesuai untuk dunia internet yang mengikat manusia ini.

Hanya dengan mengambil bahagian dalam persaingan ekonomi global, anda boleh mendapatkan apa yang anda mahu.

Daripada perkembangan ekonomi hingga gaya hidup dan kepercayaan agama, orang mungkin mempunyai pilihan yang berbeza tetapi tidak sukar untuk mendapatkan konsensus global yang sama mengenai usaha mencari kehidupan lebih baik dan terbaik.

Jelas sekali, Sukan Olimpik adalah manifestasi fizikal konsensus global. Sama ada musim panas atau musim sejuk, orang datang bersama-sama dengan visi ‘lebih tinggi, lebih cepat dan lebih kuat.’ Setiap peristiwa, lebih banyak rasa hormat dan konsensus dihubungkan oleh hati serta tangan manusia.

Itulah sebabnya penyahpolitikan mana-mana Sukan Olimpik dan hampir semua jenis pertandingan sukan ditekankan. Sukan itu sendiri adalah kejayaan manusia ke atas diri mereka sendiri, melalui cabaran pengiktirafan diri yang tidak berkaitan secara langsung dengan hak dan kewajipan, malah tiada kaitan juga dengan memerintah dan diperintah.

Perbezaan politik harus diselesaikan melalui dialog dan persaingan itu sendiri tidak boleh menjadi pentas bagi kemahiran persembahan politik.

Bagaimanapun, orang melihat bahawa suara-suara menyisihkan orang lain juga muncul di Sukan Olimpik haruslah dalam bentuk mudah dan jelas. Ia bukan sahaja menyedihkan dalam sejarah Sukan Olimpik tetapi menyedihkan bagi manusia.

Malaysia adalah sebuah negara berbilang agama. Ia adalah konsensus kita yang kukuh bahawa rakyat tanpa mengira pegangan agama, mereka harus berhati baik.

Kepentingan agama selalu mendukung perdamaian dan bukan konfrontasi. Mendukung rasa sayang antara satu sama lain harus daripada hati. Setiap orang mesti tidak bertoleransi terhadap kejanggalan dan ketidakjelasan yang dipupuk oleh apa yang dipanggil ‘kebebasan beragama.’

Bertahun-tahun sebelum China memenangi hak menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk, sejarah kerjasama dan pembangunan antara kedua-dua negara telah dimaklumkan. Tahun 2022 akan menandakan ulang tahun ke-48 hubungan diplomatik antara Malaysia dan China.

China adalah salah satu rakan kongsi Malaysia paling penting. Kedua-dua kerajaan dan elit swasta Malaysia telah berusaha mempromosikan pertukaran dalam pelbagai bidang antara Malaysia dan China selama bertahun-tahun.

Sebagai rakyat Malaysia yang telah menyaksikan pertukaran menyenangkan antara kedua-dua negara sejak sekian lama, saya dapat memberitahu semua orang dengan cara bertanggungjawab bahawa pertukaran dua hala antara Malaysia dan China adalah demi kepentingan Malaysia.

Tidak semuanya sering memuaskan. Kegemilangan itu ada cabarannya. Rakyat perlu mempunyai keyakinan untuk bergerak ke hadapan dengan nilai-nilai arus perdana.

Sudah tentu, kami menantikan bunga, sorakan dan tepukan. Tetapi suasana tersebut mungkin hanya wujud di dunia yang ideal.

Kita harus menghadapi kenyataan keras daripada suara lantang dan gangguan yang tak terduga. Nasib baik jalan di hadapan sentiasa menjadi kekuatan kita untuk dilanjutkan tanpa henti, sama seperti persahabatan kita dengan China yang telah berganding bahu selama hampir setengah abad. Ia akan tetap kuat dan berkekalan selama-lamanya.

Saya selaku Presiden Majlis Senator Malaysia di bawah pimpinan Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri Rais Yatim mengharapkan semoga Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing berjaya dan persahabatan antara Malaysia serta China berkekalan selama-lamanya.

* Datuk Seri Khairudin ES Abd Samad ialah Presiden Majlis Senator Malaysia

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Kabinet baharu berasaskan pertimbangan politik strategik
  2. Jangan takut lapor kes rasuah kepada SPRM Artikel percuma
  3. Wan Junaidi nafi, Ariff belum dapat surat
  4. Kerajaan Perpaduan tiada alasan untuk tangguh lagi
  5. Presiden paling lama memerintah di dunia