Sila log masuk terlebih dahulu.

Warisan seni tradisi perlu dipulihara

10 Februari 2022 08:20am | Masa membaca: 4 minit
Eddin Khoo
Eddin Khoo
A
A
A

[MUKADIMAH] Program Bersama Johan Jaaffar kali ini menampilkan Pengasas Pusaka, Eddin Khoo yang merupakan seorang tokoh budaya, kesenian, pemikir dan juga seorang wartawan. Dalam temu bual yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu, beliau berkongsi mengenai topik kebudayaan dan kesenian di Malaysia serta menjelaskan mengapa warisan seni Melayu semakin dilupakan oleh generasi sekarang.

Wawancara itu dikendalikan oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar.

JOHAN: Kita semua tahu bahawa Pusaka adalah organisasi bukan untung (non profit organisation) tugasnya adalah memelihara tradisi kesenian khususnya kesenian Melayu. Orang Melayu sendiri sudah tidak peduli akan seni budayanya, bagaimana Pusaka ini menjadi kenyataan?

EDDIN KHOO : Sebenarnya kenyataan ini tidak begitu tepat. Sebenarnya minat itu sudah mula berkembang terutama di antara anak muda. Baru-baru ini saya ke Kelantan dan sekarang ini kita sudah memasuki ke generasi baharu yang mengangkat tradisi seperti wayang kulit dan makyong.

Sebenarnya, ramai anak muda di kampung ingin melibatkan diri. Jadi saya rasa semangat itu sudah mula membara dan salah satu yang tidak kita sangka. Masyarakat di sekeliling budaya itu juga mula berkembang minatnya.

Kita semua tahu bahawa tradisi kesenian khususnya seni persembahan ini menghadapi masalah yang tersendiri. Maksudnya tidak sehebat pada satu ketika dahulu. Banyak faktor yang menjadi punca.

Bagaimana Eddin mendapat inspirasi untuk mencari jalan dengan cara tersendiri untuk menyuburkan semula kesenian?

Sebenarnya seni tradisi Melayu, iaitu seni persembahan itu merupakan istilah yang tidak tepat. Sebab ia banyak mengungkapkan falsafah dan pandangan dunia, masyarakat misalnya di Kelantan. Dan juga mengangkat warisan masyarakat tertentu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Saya sebenarnya banyak menggunakan strategi yang agak menarik sebab saya mula menyelami seni tradisi misalnya di Kelantan pada masa yang agak bermasalah ataupun tidak tepat. Saya memasuki di peringkat akar umbi. Sekarang ini sudah hampir tiga dekad saya berkecimpung dalam bidang ini.

Eddin Khoo berkongsi mengenai topik kebudayaan dan kesenian di Malaysia dalam temu bual yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.
Eddin Khoo berkongsi mengenai topik kebudayaan dan kesenian di Malaysia dalam temu bual yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.

Salah satu perkara yang menarik perhatian orang ialah bahawa Eddin mengenang pemain utama seni persembahan di Kelantan. Apa pengalaman saudara yang dapat dilihat dari tokoh yang mendedikasikan diri mereka dalam tradisi kesenian Melayu ini?

Mereka tidak pernah menjadi kaya tetapi mereka meneruskan tradisi itu walau dalam apa situasi sekalipun.

Sebenarnya tokoh-tokoh ini saya anggap sebagai ibu bapa saya sendiri. Saya dapat memahami dengan benar apakah kekuatan mereka. Bagi saya, mereka adalah orang-orang duniawi.

Walaupun orang kampung, pandangan mereka terhadap dunia ini besar. Falsafah hidup mereka yang banyak beri pengajaran kepada hidup saya.

Saya datang kepada mereka dahulu dengan kelulusan ijazah. Namun, mereka telah menghancurkan segala ego yang saya ada dari segi orang yang berpelajaran.

Eddin melihat mereka bukan sahaja sebagai pemain, tetapi sebagai pembawa tradisi, ilmu dan falsafah yang mungkin mereka sendiri tidak faham. Apa agaknya yang penting yang boleh dimanfaatkan dari pertembungan Eddin dengan mereka untuk dihidupkan semula semangat. Kita tahu sekarang makin pupus atau mengalami masalah besar.

Sekarang ini merupakan generasi terakhir yang menerima pengetahuan mengikut tradisi lama yang begitu rumit. Saya rasa yang pertama sekali, kita dapat membuka ruang untuk memahami sejarah yang lebih luas dan mendalam. Luar daripada lingkungan persefahaman sejarah politik dan sejarah Malaysia dan sebagainya.

Bagi mereka, saya rasa mereka agak tertarik dengan saya sebab dari seorang yang bukan Kelantan, berlainan budaya, bangsa dan agama. Selama 15 tahun saya banyak menerokai aspek-aspek yang lebih mendalam.

Kita ambil contoh Dollah Baju Merah dikenali sebagai Dalang Samseng, pemain wayang kulit yang tersohor di Kelantan. Apa yang menarik pada beliau?

Bagi saya, dia mempunyai satu semangat yang memberontak. Semangat itu sangat kuat dan keras. Paling banyak saya dapat mengangkat dari generasi ini adalah maruah diri mereka yang tidak jual kepada kuasa, wang tetapi berpegang kepada semangat percaya pada diri sendiri.

Mereka tidak kaya, meneruskan kehidupan seperti biasa macam orang lain. Keadaan kewangannya bermasalah. Terutamanya kalau keras kepala seperti Pak Dollah.

Pusaka telah berkembang dan mendampingi 20 komuniti seluruh Malaysia yang terbabit dengan kuda kepang, tradisi tarian Mah Meri, Tarian Portugis di Melaka dan sebagainya. Ertinya Pusaka telah mengembangkan sayap ke komuniti lain ?

Ya, Kelantan merupakan asas kami. Tetapi, sejak itu kita telah mula berkembang dan sekarang merangkumi 28 kumpulan dari Johor hingga ke Perlis dan Sabah, Sarawak.

Bagaimana menghidupkan seni tradisi ini yang hampir sebahagian daripadanya mungkin sangat kurang atau nazak.

Bagaimana usaha Pusaka? Apakah Pusaka juga menjadi peranan untuk menggerak dan menghidupkan semua tradisi ini?

Walaupun kita bergiat begitu, tetapi saya tidak menggunakan bahasa sebegitu. Sebab kita tidak mahu masyarakat terlibat terasa tertekan. Mereka harus mempunyai semangat yang kuat.

Jadi, Pusaka sebenarnya penuntut kepada tokoh seni ini. Tapi, mungkin kita boleh berbincang bagaimana struktur boleh diadakan dalam masyarakat berkenaan.

Apa masalah kita yang sebenarnya dalam tradisi kebudayaan dan juga dalam usaha pemuliharaan kesenian di Malaysia? Adakah sebab kita mempunyai kementerian yang tidak bergerak ataupun sikap rakyat yang tidak mementingkan kebudayaan ?

Sebenarnya saya rasa ini semua dalam satu putaran. Tetapi masalahnya jauh lebih mendalam, ini masalah yang melibatkan cara pemikiran, gaya hidup dan ideologi kita.

Ideologi telah banyak membawa kesan yang buruk kepada seni Melayu yang sangat kaya hasil daripada hakikat yang dia beraneka ragam. Usaha untuk menyatukan budaya Melayu itu ada satu haluan sahaja. Ini membawa banyak masalah.

Kita perlu memelihara budaya ini sebab ia adalah pintu dan jendela untuk kita memahami sesuatu jiwa masyarakat itu.

Siapakah Eddin sebenarnya? Saudara bukan Melayu malah berbapakan Cina, ibu pula berketurunan Sri Lanka. Bukan beragama Islam. Tetapi apa yang Eddin mahu lakukan untuk memastikan bahawa tradisi kesenian khususnya Melayu, Cina, India dan sebagainya dapat tumbuh dan jadi sebahagian warisan rakyat Malaysia.

Saya bukan ada tujuan atau misi, tetapi saya sebagai anak bumi tidak boleh membenarkan seni dan tradisi ini dipinggirkan begitu terutama oleh mereka yang berkuasa dan mempunyai ideologi untuk menipu kita tentang betapa bermasalah dan rumit masyarakat kita dan sejarah kita.

Sekarang saya rasa, ideologi kemurnian itu menjadi satu cabaran yang utama. Setiap masyarakat ingin memurnikan diri mereka. Tetapi kita merupakan budaya yang liar dan kena terima hakikat ini. Selain itu, mereka juga cuba mengaturkan mengikut hasrat politik berdasarkan politik semasa.

Adakah Eddin berpuas hati dengan apa yang dilakukan oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) pada masa ini ?

Setiap kesenian ada cara dan tradisi mereka sendiri. Dan saya tidak pernah sekali mengutuk atau merendahkan usaha kementerian. Tetapi kementerian merupakan satu birokrasi. Jadi, mereka ada haluan dan cara mereka yang berbirokrasi.

Apa bezanya tradisi kesenian di Malaysia, di kalangan kelompok etnik yang kita ada dengan tradisi kesenian di Indonesia yang jauh lebih beragam dan sebagainya? Adakah Eddin merasakan bahawa tradisi kesenian kebudayaan itu lebih terpelihara?

Di Indonesia, saya akan menggunakan istilah menghormati. Sangat dihormati tradisi dan sejarah mereka. Tetapi ini hasil dari hakikat bahawa Indonesia itu merupakan satu masyarakat yang berevolusi dan banyak mementingkan jati diri dalam usaha memerdekakan rakyat mereka.

Apa maknanya jati diri dalam konteks manifestasi kesenian atau kebudayaan bagi sesuatu bangsa dan negara?

Jati diri itu adalah kesetiaan sebenarnya daripada wasiat nenek moyang. Konsep moyang sangat penting dalam kebudayaan orang Melayu pada keseluruhannya. Tetapi sekarang ini sudah mula disingkirkan.

Dan sikap seperti menganaktirikan sebahagian daripada budaya ini merupakan satu masalah. Ini yang saya katakan, proses kemurnian sedang berlaku.

Ia tidak bercanggah sebenarnya dengan orang Melayu yang berada di sini pada hari ini, tetapi proses membawa ideologi kepada orang Melayu itu adalah sesuatu yang harus kita tangani.

Kita tahu dalam banyak konteks terutamanya di Indonesia pada suatu ketika dahulu, ada usaha untuk menggunakan kebudayaan dalam bentuk dogma untuk memastikan pemikiran itu sesuai dengan aliran semasa sebab itu wujud situasi, misalnya Parti Komunis Indonesia (PKI) merasakan perlu untuk mendominasi pemikiran rakyat, jadi mereka gunakan kesusasteraan itu. Bukankah bahaya apabila kebudayaan digunakan untuk tujuan tersebut?

Sudah pasti, kita tahu apa yang berlaku di Indonesia hasil daripada usaha bukan sahaja PKI, tetapi Presiden Soekarno sendiri untuk memainkan budaya. Misalnya, dia telah memusnahkan keroncong. Keroncong merupakan kegemaran saya, tetapi apabila ia diangkat sebagai lagu rakyat dan lagu patriotik, ia telah membinasakan tradisi keroncong. Jadi apa-apa pun yang disenikan merupakan sesuatu yang memerdekakan dan membebaskan jiwa kita.

Dikir barat dan boria suatu ketika dahulu digunakan sebagai alat propaganda pemerintah, apakah itu merosakkan tradisi dan kesenian?

Ya, tetapi kebanyakan individu yang membawa lagu seperti itu sebenarnya jauh lebih bijak daripada penganjur. Walaupun mereka akan membuat persembahan berbentuk sedemikian, mereka tidak terlalu percaya pun dengan haluan politik berkenaan. Ia merupakan salah satu daripada sumber pendapatan mereka. Merujuk pada buku James Scott mengenai evolusi petani, banyak pandangan sinis terhadap ahli politik, kadang-kadang untuk mendapatkan sarung dan sebagainya. Ini satu pemikiran anarkis yang sangat menarik. Tetapi bimbingan atau eksperimen pada tahun 70an itu harus dikaji semula apakah usaha, kompleks budaya negara dan sebagainya untuk melestarikan tradisi itu telah membawa satu yang tidak begitu positif.

Apakah kita sebuah negara yang berkebudayaan?

Ya, sebab itu kita tidak berhaluan kepada sikap keterlaluan. Pada asasnya, masyarakat kita saling menghormati dan ini adalah hasil daripada keturunan yang menganggap kepelbagaian itu sesuatu yang semula jadi.

Kalau begitu keadaannya, kenapa hilang keghairahan dan minat yang besar terhadap kebudayaan? Kita lebih banyak disogokkan dengan karya tidak begitu tinggi kelasnya serta hiburan popular yang melampaui tradisi dan cita rasa rakyat?

Masalah kebudayaan lembap atau culture mediocraty ini berlaku atas banyak sebab. Salah satunya ialah kita sebenarnya tidak memberi tumpuan kepada asas kesenian dan kebudayaan. Kita banyak budaya tiruan. Bagaimanapun, kita juga banyak terlibat untuk membangkitkan teater yang bereksperimen. Semangat seperti ini harus dihidupkan kembali. Ada yang mengatakan tahap budaya kita tidak begitu tinggi, jadi kita harus mula memupuk semangat kebudayaan itu. Satu daripada usaha dan aspirasi Pusaka adalah untuk membawa dua generasi seniman iaitu moden dan kontemporari dengan seniman tradisional untuk menjalinkan hubungan yang lebih mendalam.

Saudara banyak dikaitkan dengan Pusaka untuk memelihara jiwa bangsa, adakah kerja itu berbaloi setakat ini?

Ia telah memberi ilham dan makna yang sangat mendalam selama tiga dekad kepada saya. Semua masyarakat yang terlibat dengan usaha Pusaka ini merupakan keluarga kita dan tidak boleh ditinggalkan begitu sahaja. Kita telah berjaya mengangkat seni ini ke satu generasi baharu di setiap tempat persembahan kita, misalnya di Perancis dan Singapura. Kita juga telah pergi dengan kumpulan wayang kulit selama 40 hari di Amerika Syarikat dan penonton sangat kagum. Sebenarnya maruah seni persembahan ini yang kami bawa. Jadi, saya tidak pernah langsung ada rasa kecewa atau menyesal.

Salah satu daripada masalah masyarakat moden ini, tumpuan dan kegilaan yang terlalu berat kepada hal-hal material, kita tidak pernah mengukur diri kita daripada jiwa dan kekuatan dalaman, tetapi dari segi kekayaan dan aset. Apakah kita juga menghadapi krisis kehilangan jiwa?

Ya, itu pasti. Kita dalam era media sosial di mana ini merupakan satu zaman di mana proses penyisihan sudah merebak. Sekarang kita harus renung kembali kerana kini kita tidak menitikberatkan aspek kemanusiaan sebaliknya lebih tertumpu pada sains dan teknologi. Kita telah mewujudkan satu masyarakat yang bersifat robotik. Dalam bahasa Melayu pun kita kurang menggunakan perkatan jiwa, malah kurang percaya dengan istilah seperti jiwa atau semangat. Misalnya, aspek-aspek tasawuf dalam keagaamaan kita sudah mula diketepikan. Jadi ini merupakan satu krisis kewujudan dalam bentuk dan ciri tersebut dalam masyarakat kita.

Eddin Khoo (kanan) ketika diwawancara oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar ketika Program Bersama Johan Jaaffar di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.
Eddin Khoo (kanan) ketika diwawancara oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar ketika Program Bersama Johan Jaaffar di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.

Salah satu kekuatan kesenian kita suatu ketika dahulu ialah adanya kelompok patron atau penaung istana yang membantu menyuburkan kesenian. Apakah pada masa ini kita mempunyai pembiayaan yang secukupnya daripada pihak berwajib atau yang berminat, misalnya institusi bukan kerajaan dan syarikat swasta untuk membantu kegiatan keseniaan?

Sebenarnya di Malaysia tidak ada tradisi penaung seperti itu. Walaupun pernah dahulu, ada ketika makyong masuk ke istana Kelantan dan ada joget Terengganu, tetapi pada asasnya, seni-seni ini diangkat oleh masyarakat mereka sendiri. Ini merupakan masalah sekarang ialah masyarakat tertentu diberitahu tentang perkara atau budaya yang perlu diamalkan dan diangkat, jadi ia menjadi bencana kerana masyarakat sendiri tidak mengangkat seni tersebut. Saya masih percaya bahawa pegangan kepada kebudayaan ini jauh lebih mendalam daripada kepercayaan kepada politik, ideologi dan hukum hakam.

Kalau diperhatikan, salah satu isu besar yang dihadapi oleh mana-mana negara membangun adalah ‘identity contestation’ yang ditentukan oleh agama, aspek nasionalisme yang sempit. Apakah kita juga perlu menggunakan identiti untuk menunjukkan siapa kita dalam konteks kebudayaan dan keseniaan?

Saya tidak begitu senang dengan istilah identiti sebab ia sering membawa kepada satu kekerasan dalam budaya. Hakikat budaya kita ialah kita sangat cair. Misalnya, saya cakap saya seorang berbangsa Cina, sedangkan saya sebenarnya ialah orang Cina Peranakan. Misalnya, saya bukan orang Tamil, saya Tamil minoriti dari Sri Lanka. Jadi, banyak hal yang rumit ini memberi nyawa kepada keunikan Malaysia termasuk dalam kalangan orang Melayu.

Saudara pernah mengikuti pengajian Sains Politik dan Falsafah Islam di New Castle, United Kingdom. Apa sebenarnya yang dapat dimanfaatkan dalam konteks saudara sebagai bukan orang Melayu yang beragama Islam?

Keakraban saya dengan Islam sudah lama. Saya diasuh oleh seorang wanita Melayu bernama Rahmah. Dia bersama-sama anak-anaknya membesar di rumah saya. Jadi, secara semula jadi kami mengikut perlakuan seperti makanan-makanan yang mereka boleh makan. Sebelum saya boleh melafazkan kata-kata berkaitan agama, saya sudah mula mengalunkan lagu Maulid Nabi Muhammad SAW. Saya sebenarnya mengikuti pengajian Sains Politik dan Falsafah tetapi bercabang kepada Islam. Ia membuka satu gambaran dan tradisi pengetahuan yang sangat mendalam. Sehingga hari ini, saya menganggap falsafah Islam itu adalah asas kepada pemikiran saya.

Ramai yang tidak tahu saudara merupakan anak kepada mendiang tokoh sejarawan dan ilmuwan terbilang, Profesor Emeritus Tan Sri Datuk Dr Khoo Kay Kim. Apakah nilai yang ditanamkan oleh mendiang bapa kepada saudara?

Maruah adalah sangat penting kerana ayah saya bukanlah seorang yang pandai dengan material dan wang. Semuanya dijaga oleh ibu saya sebab dia (ayah) tidak tahu nak guna mesin ATM pun. Maruah dan kebebasan itu penting, kita harus mencari hajat kehidupan dan kita harus diberi kebebasan. Ayah saya sebenarnya seorang yang agak lucu dan tidak begitu serius di rumah. Apabila saya lanjutkan pelajaran ke universiti, dia telah memberi satu ajaran yang sangat penting. Kita masuk ke universiti untuk mencuba dan tahu segalanya, walaupun mustahil namun pada akhirnya kita akan tahu apa yang kita mampu tahu. Dari segi itu, ia merupakan satu cahaya bagi saya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. GEG: Jangan sekadar akta tanpa kuat kuasa
  2. PH perlu terbuka kerjasama dengan UMNO jika...
  3. Isu LCS beri imej buruk kepada negara: ABIM
  4. Belum setanding produk luar negara
  5. Perlukah keluarkan duit saham ketika kegawatan?