Sila log masuk terlebih dahulu.

Sifat kerohanian pemimpin Melayu Islam kian luntur

18 Februari 2022 07:02am | Masa membaca: 4 minit
Mohd Kamal (kanan) bersama Johan dalam Program Bersama Johan Jaaffar yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.
Mohd Kamal (kanan) bersama Johan dalam Program Bersama Johan Jaaffar yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.
A
A
A

[MUKADIMAH] Sarjana Akademik, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Mohd Kamal Hassan menyifatkan sistem pemerintahan di negara ini yang diimport dari Barat menyebabkan sifat kerohanian dalam pemimpin Melayu Islam kian luntur seterusnya menjadi punca budaya korupsi dan kemunafikan.

Justeru itu, beliau menyarankan satu sistem pendidikan khusus yang berkonsepkan tauhid sebagai pandangan dunia (world view) diwujudkan untuk melahirkan pemimpin politik yang berintegriti di negara ini.Ikuti bual bicara dan kupasan dengan Mohd Kamal mengenai buku tulisannya ‘Corruption and Hypocrisy in Malay Muslim Politics: TheUrgency of Moral-Ethical Transformation’, dalam program bersama Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Bangunan Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.

JOHAN: Prof banyak menghasilkan buku ilmiah tetapi kenapa buku ini dihasilkan pada masa ini?

MOHD KAMAL: Terdapat tiga sebab. Pertama, orang sudah tahu penyakit rasuah, hipokrasi, kemunafikan politik itu sudah menjadi seperti kanser di tahap terminal. Jadi kena ada tindakan yang pantas untuk menyekat kanser itu daripada terus merebak.

Kedua, saya menyasarkan golongan pemimpin dan golongan elit Melayu Islam dalam pemerintahan dan politik dengan harapan golongan pemimpin ini dapat berbuat sesuatu sebab saya percaya masih ada dalam kalangan pemimpin yang jujur, ikhlas walaupun gambaran secara umum orang-orang politik tidaklah begitu baik.

Ketiga, saya sebagai seorang ahli akademik, saya merasa terpanggil untuk memainkan peranan sosial dalam keadaan di mana kita lihat tidak banyak suara-suara ahli akademik yang menceburkan diri dalam soal kecelaruan politik.

Jadi saya rasa, saya terpaksa memainkan peranan. Itulah tiga faktor utama yang mendorong saya menulis buku ini.

Menurut pengakuan dalam buku ini, Prof sudah mencecah usia 80 tahun, sepatutnya menghabiskan masa berehat setelah sekian lama terbabit dalam dunia keilmuan, pengurusan universiti dan sebagainya. Prof melahirkan buku yang akan menjadi kontroversi dan keduanya sudah pasti menggegarkan dan ketiga paling penting saya percaya, tidak akan disenangi oleh sesetengah pihak. Apa sebenarnya yang Prof harapkan daripada penerbitan buku ini?

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Seperti Tan Sri katakan, saya sepatutnya boleh berehat. Tapi dengan keadaan politik yang begitu kacau dengan kemunafikan yang begitu tinggi dan korupsi yang terus menerus, saya tidak boleh berehat. Walaupun saya tahu bahawa waktu di dunia bagi saya sudah hampir tamat. Jadi saya merasa eloklah saya mengambil tindakan untuk bercakap.

Sekurang-kurangnya sebagai orang tua. Kerana saya percaya golongan pemimpin masih menghormati pandangan orang tua yang melihat sesuatu daripada perspektif agama, tidak berat sebelah kepada mana-mana parti politik. Itu satu dorongan bagi saya.

Jadi saya harap juga dengan penulisan ini, saya terlepas daripada dihukum oleh ALLAH SWT di hari kemudian (akhirat). Sebab sebagai mana Tan Sri tahu, dalam Islam, ada hadis mengatakan ‘Sekiranya kamu melihat satu kemungkaran, hendaklah kamu ubahnya dengan kekuasaan jika mampu. Kalau tidak mampu dengan lisan, dengan hati’.

Sekurang-kurangnya saya mengambil pilihan kedua, bersuara dengan tulisan dengan harapan saya tidak akan dipersoalkan. ‘Kamal Hassan, apa yang kamu buat, kamu lihat apa yang berlaku dalam budaya kamu, orang Islam terutama sekali sangat-sangat bercanggah dengan ajaran Islam. Jadi kamu daripada universiti Islam, tidak melakukan sesuatu’. Jadi sekurang-kurangnya saya merasakan dengan itu saya cuba menjalankan tanggungjawab agama saya kepada masyarakat.

Kenapa seorang Mohd Kamal Hassan? Kenapa tidak ratusan atau ribuan yang lain yang ada di universiti tidak mengambil pendirian yang sama?

Itu masing-masing kena jawab. Saya dah begitu muak, bosan dan saya tidak boleh tahan lagi.

Prof menyebutkan tiga perkara yang sekarang ini menjadi masalah besar kepada masyarakat Melayu Islam dalam konteks kepimpinan dan budaya politik kita. Pertama tentunya tentang kekacauan politik, kedua adalah tentang kemungkaran yang Prof sebutkan sudah tidak tertanggung lagi. Ketiga, soal korupsi. Apakah Prof merasa kecewa dengan orang sebangsa dan seagama yang dalam konteks hari ini, abad ke-21, dalam suasana penekanan kepada soal ketakwaan dan Islam, mengamalkan perkara-perkara seperti ini?

Betul seperti yang Tan Sri katakan. Saya memang berasa amat-amat kecewa dengan golongan pemimpin politik orang Melayu. Saya daripada kecil lagi sudah melihat perkembangan politik. Saya dari Kelantan dan di Pasir Mas itu lubuk Pas. Kebetulan ayah saya pemimpin UMNO dan bapa saudara saya pemimpin Pas. Duduk serumah dan waktu itu parti begitu panas sekali..memecahkan (hubungan).

No Image Caption

Saya begitu kecewa dengan parti. Saya berhasrat, kalau beginilah parti politik, saya tidak akan menceburi politik. Tapi saya ikut perkembangan. Sampai kemerdekaan, Alhamdulillah masih Ok. Tapi selepas kemerdekaan, masuk pada zaman kebendaan politik, semakin menurun prestasi moral dan etika. Saya sangka, apabila kita masuk abad ke-21, mengharapkan suatu perkembangan baru dalam dunia. Bukan sahaja di Malaysia, boleh kata hampir semua negara Islam berada dalam keadaan semakin teruk daripada abad ke-20.

Jadi itulah yang menyebabkan kekecewaan saya dengan pemimpin politik yang terpengaruh dengan budaya kebendaan dan sistem politik yang kita import dari Barat berdasarkan kepada sistem permusuhan.

Permusuhan politik itu menyebabkan kita semakin berpecah. Jadi itu sebab saya sangat kecewa.

Apakah salahnya budaya politik yang diimport dari Barat ataupun kita ada pilihan misalnya katakan ada sistem politik Islam yang boleh kita terapkan atau kita manfaatkan supaya mengelakkan tumpuan soal kebendaan, kepentingan peribadi melebihi segala-galanya?

Pertama, bila kita merdeka, bila kita import sistem westminster secara bulat-bulat, kita tidak mengkaji secara mendalam sistem demokrasi Barat. Sistem permusuhan Barat sangat berjalan dengan baik kerana mempunyai kesetiaan yang padu. Sistem musuh itu melahirkan pilihan-pilihan yang terbaik. Tetapi apabila sampai ke sini, ia memecahkan budaya Melayu. Jadi budaya Melayu berteraskan feudalisme, kesetiaan kepada raja, tidak ada nilai musuh. Rakyat menentang raja, rakyat melawan rakyat.

Jadi kita import itu, kita merosakkan budaya Melayu yang berpegang kepada kerjasama, gotong-royong dan menghormati.

Sebenarnya, saya mahu satu sistem budaya politik yang berteraskan pertanggungjawaban kepada Tuhan. Saya tidak mahu sistem politik Islam. Tiada dalam buku ini tentang sistem politik Islam.

Sistem demokrasi boleh kita terima. Bagi saya, sebagai seorang demokrat, saya ingin supaya dimurnikan. Jangan diteruskan unsur-unsur Barat dan itu boleh kita buat. Insya-ALLAH.

Dalam buku ini juga, Prof ada menyebutkan tidak serasinya sistem atau pendekatan politik hari ini dari segi pandangan tradisionalnya yang kita lihat daripada Islam dan Melayu. Apa salahnya di situ?

Sebagaimana yang saya katakan tadi, salahnya bila kita ikut sistem Barat ini maka aspek nilai kerohanian menjadi kurang bernilai. Jadi akan berlaku dikotomi (pemisahan) semula. Kita nak menghapuskan dikotomi agama menjadi ibadah khusus dan politik berada dalam dunia tersendiri. Bebas daripada nilai-nilai kerohanian, keagamaan dan sebagainya. Ini satu-satu bala yang sangat besar dan saya nak balik kepada satu situasi di mana nilai rohaniah dan kebertanggungjawaban kita kepada Tuhan itu diteruskan dalam politik dan ini boleh kita lakukan.

Prof gunakan perkataan rasuah yang disekalikan dengan hipokrasi atau kepura-puraan dalam membayangkan situasi politik Melayu Islam pada hari ini. Kenapa?

Kalau perkataan korupsi itu orang semua dah pakai. Jarang sekali orang menimbulkan soal kemunafikan. Korupsi melibatkan wang dan fokus manusia sekarang ini kepada penyalahgunaan kuasa tentang wang ringgit dan bagaimana wang ringgit itu menjadi unsur korupsi yang besar. Sedangkan kemunafikan dan hipokrasi ialah berbohong serta menipu tapi tidak melibatkan wang ringgit. Kalau saya tidak sebut hipokrasi maka aspek itu akan terpendam. Saya nak tonjolkan aspek hipokrasi dan kepura-puraan yang saya sebut kemunafikan, cakap bohong yang tidak melibatkan wang ringgit. Cuma cakap tidak serupa bikin dan ini sangat bercanggah dengan ajaran Islam. Orang Muslim tidak boleh berbohong. Tapi dalam politik tidak bohong itu dah bodoh.

Tapi kalau kita lihat dua perkataan iaitu korupsi dan hipokrasi, bila kita campurkan ia merupakan satu perkara yang sangat berbahaya dan Prof menghujahkan ia kerosakan paling besar kepada bangsa? Apakah Prof rasa menjadi masalah sebenar kita pada hari ini dalam konteks politik bila kita nak menangani isu seperti ini?

Saya menggali masalah ini kepada akarnya dan bagi saya, mungkin saya salah tapi sebagai orang akademik akar umbinya ialah kelunturan kefahaman tentang akidah tauhid. Sebab kita beragama Islam secara tradisional tidak mendalami aspek hakikat iman kepada ALLAH yang menyebabkan kita melihat segala sesuatu yang kita lakukan ini akhirnya kita bertanggungjawab kepada ALLAH.

Jadi iman, kita orang Melayu percaya kepada Rukun Iman tetapi itu diasingkan daripada tindak tanduk ekonomi dan politik. Jadi bagi saya kita kena kembalikan semula ruang lingkup makna iman dan akidah tauhid.

Bila ada akidah tauhid, ALLAH itu bukan sekadar pencipta. ALLAH itu adalah pengurus dan juga raja sekalian alam dan kuasa adalah amanah yang diberikan oleh ALLAH. Balik kepada akidah tadi, banyak orang tahu sekarang ini ALLAH jadikan kita sebagai khalifah. Tetapi jarang orang mengkaji secara mendalam apa implikasi khalifah di atas bumi ini.

Dalam politik, aspek khalifah langsung tidak dibawa masuk. Jadi mungkin dalam ekonomi ada disebut soal khalifah. Dalam politik tidak sedangkan perkataan khalifah itu dalam sejarah Islam digunakan sebagai pemerintah politik. Jadi saya ingin kembalikan semula makna khalifah iaitu pengurus alam sesuai dengan kehendak Tuhannya iaitu ALLAH SWT.

Nampaknya kita memerlukan pembelajaran semula dalam soal politik jika apa yang Prof harapkan itu jadi keperluan berat yang perlu dilaksanakan dalam konteks politik ini. Bagaimana langkah ke depan yang patut kita lakukan?

Saya seorang akademik. Jadi saya boleh mencetuskan idea. Tapi saya mengharapkan nantinya usaha ke arah transformasi ini akan melahirkan suatu critical mass (gerakkan kritikal) yang akan menggerakkan rakyat umpamanya apa yang dilakukan oleh Datuk Hussamuddin Yaacub melalui Rasuah Busters, itu sesuai sekali dengan ini.

Cuma critical mass yang bakal muncul nanti mesti diasaskan di atas pandangan alam tauhidik. Pandangan alam tauhidik itu hilang dalam sejarah politik kita kerana yang datang ialah pandangan alam yang sekularistik. Pandangan alam yang materialistik, melihat pada dunia.

Akhirat langsung tidak diambil kira dalam percaturan politik ini. Akhirat seolah-olah tidak wujud. Yang wujud hanya dunia dan klausa dilihat sebagai sesuatu yang sangat-sangat penting sedangkan dalam perspektif khalifah, kuasa adalah amanah daripada yang memberi kuasa iaitu ALLAH.

ALLAH boleh tarik kuasa, beri kuasa dan ganti orang lain untuk diberikan kuasa. Jadi saya ingin supaya diadakan satu re-education (pembelajaran semula) dalam pandangan alam tauhidik. Itu satu.

Yang kedua, melahirkan generasi pemimpin baharu. Pemimpin yang dididik di atas pandangan alam tauhidik ini akan dapat membawakan perubahan dan dalam melahirkan pemimpin baharu ini mestilah ada paradigma yang baru.

Apakah Prof rasa mereka akan peduli dengan pandangan ini? Sebab antara lain dalam buku ini Prof juga menyebutkan bahawa apa yang berlaku hari ini adalah petanda krisis dalaman bagi pemimpin dan pengikut parti politik semasa?

Krisis dalaman itu ialah krisis kedangkalan iman dan kemudian putusnya iman dengan akhlak. Jadi akhlak dianggap tidak ada kepentingannya dalam politik. Ini politik Barat. Jadi dalam Islam, iman mesti melahirkan akhlak yang baik. Tapi dalam dunia politik di sinilah ketandusan akhlak. Sebab itulah kita kena melahirkan suatu generasi pemimpin baharu yang menampilkan akhlak yang murni lahir daripada iman yang murni kepada pandangan alam tauhidik tadi.

Kalau saya seorang ahli politik, kenapa saya perlu fikirkan apa yang Prof nak cadangkan tentang soal akhlak dan nilai yang baik? Saya nak kekalkan kuasa saya dan memastikan bahawa rakyat sayang kepada saya. Kalau rakyat mahukan goodies dan sebagainya maka saya terpaksa bagi kepada mereka misalnya. Ini ekosistem politik yang wujud. Macam mana kita nak tangani hal sebegini?

Sebab itu saya tidak mengharapkan kepada generasi yang lama dan konvensional sebab mereka dididik di atas pandangan alam yang konvensional. Yang self centered, keduniaan semata-mata dan tidak melihat apa yang akan berlaku di akhirat nanti. Tidak merasa bertanggungjawab kepada Tuhan dan hanya melihat kedudukan ini. Tapi agama Islam menuntut suatu perlakuan yang tertentu yang sangat-sangat beretika dan bermoral. Ahli politik (hanya memikirkan) yang realistik, pragmatik. Jadi di sini satu kesilapan yang harus diperbetulkan. Kalau ini adalah pandangan yang mewakili generasi-generasi yang lama, saya sudah tidak punya harapan lagi. Saya nak (generasi) yang baru.

Tapi bagaimana kalau mereka juga adalah terbentuk daripada ekosistem yang sama?

Itulah makanya saya mengharapkan nanti institusi pengajian tinggi Islam. Kemudian pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan macam-macam lagi kena ada sistem pendidikan untuk melahirkan pemimpin. Sekarang ini yang ada dalam negara kita ialah katakan Institut Tadbiran Awam Negara (Intan). Itu untuk melahirkan pentadbir. Namun untuk pemimpin politik, parti politik sendiri pun tidak ada suatu sistem melahirkan bakal pemimpin secara sistematik dan saya ingin ini diadakan.Mungkin pada masa depan, sebuah konsortium universiti dan NGO atau Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) boleh diberi tugas seperti Intan umpamanya di mana siapa yang nak masuk politik atau parti politik mesti melalui sistem yang diadakan di Jakim yang berdasar kepada paradigma kepimpinan teokrasi.

Apa masalahnya dalam sistem nilai kita sekarang ini orang yang terbukti misalnya korup disanjung jadi wira dalam masyarakat, mereka adalah hero baru dalam masyarakat Melayu Islam, apa komen Prof?

Orang yang menganggap orang korup ini sebagai wira biasanya ialah dalam kalangan ahli parti politik, penyokong dan kroni. Saya tidak percaya rakyat umum yang tidak menjadi ahli politik menganggap golongan korup ini sebagai wira.

Saya fikir sekarang ini rakyat pada umumnya merasakan golongan yang korup ini sebagai pengkhianat bangsa, bukannya wira. Yang anggap wira itu mungkin anak beranak dia, kawan, kroni dan political beneficiary yang menganggap dia wira.

Tajuk kecil buku ini adalah ‘The Urgency of Moral Ethical Transformation’. Perkataaan urgency (segera) Prof masukkan di situ. Kenapa?

Urgency ini sebab saya katakan awal tadi, kanser sudah di tahap terminal. Kita mengharapkan perkara besar berlaku pada tahun 2018, kemudian sekarang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pun sama. Tapi kalau begini keadaannya, nampaknya kita tidak boleh mengharapkan sesuatu yang besar berlaku. Akan menjadi lebih teruk lagi barangkali.

Penipuan, kemunafikan, beli undi, jadi katak, katak jadi lebih besar lagi barangkali. Sebab itu saya katakan kena bertindak sekarang. Tapi saya tidak katakan bahawa perkara ini boleh selesai dalam dua atau tiga tahun. Bagi saya tiga, empat atau lima tahun barangkali dengan adanya golongan pemimpin tadi dan critical mass yang boleh bawa perubahan besar.

MOHD KAMAL
MOHD KAMAL

Nampaknya Prof agak pesimistik tentang masa depan senario politik Melayu Islam.

Kalau tidak berlaku transformasi, senario masa depan akan lebih dahsyat lagi.

Setakat ini, apakah Prof puas hati dengan reaksi terhadap buku ini?

Setakat ini saya tidak dapat banyak reaksi daripada orang politik. Tapi ada satu reaksi daripada satu parti politik yang saya tidak mahu sebut. Dia kata Prof, saya akan gunakan buku ini sebagai buku teks untuk latih golongan pemuda.

Kalau ada satu nasihat kepada pimpinan politik Melayu Islam hari ini, apa nasihatnya?

Saya merasakan bahawa pimpinan yang tertinggi ialah Perdana Menteri. Saya bukan fokus Perdana Menteri tertentu, saya tengok kepada jawatan Perdana Menteri. Sesiapa yang memegang jawatan Perdana Menteri, jika dia Islam, dia memegang suatu amanah sangat besar bukan sahaja daripada rakyat tetapi daripada ALLAH.

Jadi posisi Perdana Menteri adalah posisi yang sangat penting dan dia mestilah melambangkan integriti, tidak boleh melambangkan complacency, cincai dan kompromi sana sini demi nak menjaga kepentingan parti politik. Dia sudah berada di atas, jadi dia tidak boleh lagi merasakan dia terpaksa melindungi parti politik dia.

Perdana Menteri yang akan datang kalau beragama Islam saya mengharapkan dia akan dapat membawa kepada perubahan yang kita inginkan itu. Jadi kedudukan Perdana Menteri saya katakan sekali lagi sangat penting. Dia akan disoal nanti oleh ALLAH, dia kena ingat itu.

Dia akan disoal setiap perlakuan, ringgit digunakan daripada rakyat, itu akan disoal dari mana, ke mana dan apa kamu buat? Saya harap dia akan sedar dan Perdana Menteri akan menjadi seorang pemimpin yang baik untuk kita. Insya-ALLAH.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  2. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  3. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  4. Sampah angkasa dan mata-mata di langit
  5. 'Harga nasi ayam belum turun'