Sila log masuk terlebih dahulu.

Sudah terlambat untuk nasihatkan pemimpin: Mohd Annuar

02 Mac 2022 04:11pm | Masa membaca: 4 minit
Mohd Annuar berpandangan setiap nasihat atau teguran yang ingin diberikan kepada pemimpin Melayu pada hari ini dilihat sudah terlambat dan sia-sia. (Gambar hiasan)
Mohd Annuar berpandangan setiap nasihat atau teguran yang ingin diberikan kepada pemimpin Melayu pada hari ini dilihat sudah terlambat dan sia-sia. (Gambar hiasan)
A
A
A

SHAH ALAM - Ahli Dewan Negara Perak, Datuk Seri Mohd Annuar Zaini berpandangan, setiap nasihat atau teguran yang ingin diberikan kepada pemimpin Melayu pada hari ini dilihat sudah terlambat dan sia-sia.

Mohd Annuar yang juga merupakan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Perak menyifatkan golongan itu sudah tidak berminat untuk menerima pandangan daripada sesiapa walaupun bekas guru mereka sendiri.

“Kepada pemimpin hari ini, sudah terlambat untuk dinasihatkan. Saya lihat termasuk kawan-kawan saya yang tidur sebantal, makan semeja, jalan satu kereta, apabila sudah diangkat jadi pemimpin termasuk bekas anak didik saya yang belajar hal-hal politik, cara menulis ucapan, apabila sudah mula diangkat ke jawatan, mereka sudah tidak lagi berminat untuk menerima nasihat.

“Kita yang terlupa bahawa kita sudah jadi imigran, seorang asing kepada mereka apabila kita hantar WhatsApp untuk nasihat. Cara mereka jawab dengan sombong dan bongkak, maknanya kita tidak penting lagi dalam hidup dia.

“Ini kerana 99 orang mengatakan dia sudah hebat, dan memujinya. Kita sahaja kata dia tidak hebat. Apabila mereka sudah sampai jadi pemimpin, sudah terlewat untuk kita nasihatkan mereka,” katanya dalam Program Bersama Johan Jaafar yang berlangsung di Kompleks Karangkraf pada Rabu.

Mohd Annuar
Mohd Annuar

Mohd Annuar berkata, golongan yang memilih kumpulan pemimpin lebih mudah untuk dinasihati kerana mereka terbuka menerima teguran dan pandangan daripada orang berpengalaman.

“Saya lebih suka menasihati golongan yang akan memilih pemimpin kerana kita mengamalkan sistem demokrasi, kita ada hak untuk memilih pemimpin.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Kepada golongan yang memilih pemimpin, kriteria asas memilih janganlah kerana dapat duit dalam ‘envolope’ atau dapat sehelai baju batik, sehelai kain pelikat, sehelai samping, sehelai telekung yang membuatkan faktor untuk memilih. Pilihlah orang yang kita sendiri boleh tahu,” ujarnya.

Dalam pada itu Mohd Annuar berkata, golongan muda mudah menerima perubahan berbanding mereka yang sudah lama membudayakan sesuatu perkara.

Sebagai contoh katanya, pekerja yang sudah mencecah umur 50 tahun dan ke atas dilihat lebih selesa dengan budaya kerja lama walaupun cara itu tidak releven seiring perubahan zaman.

“Saya nampak mereka cukup susah untuk menerima perubahan sebab dia sudah ada budaya kerja lama tetapi yang bersemangat minta nombor telefon apa semua, masih muda, baru keluar universiti dan bawah 40 tahun. Justeru mereka adalah harapan kita untuk menjadi tenaga penggerak,” ujarnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  2. Anjak 30 minit lebih baik
  3. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  4. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI
  5. Takut bersaing, sudahnya kalah