Sila log masuk terlebih dahulu.

'Pas bukan kalah, cuma belum menang di Johor'

13 Mac 2022 04:26pm | Masa membaca: 4 minit
Mohd Khairuddin Aman
Mohd Khairuddin Aman
A
A
A

SHAH ALAM - Bekas Setiausaha Majlis Syura Ulama, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, menegaskan Pas sebenarnya tidak kalah dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, cuma belum menang.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu berkata, beliau bersyukur kerana Pas berjaya merampas kembali kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Maharani yang pernah dimenangi parti berkenaan, pada Pilihan Raya Umum 2008 dan 2013 lalu.

"Alhamdulillah. Pas menang kembali kerusi DUN Maharani yang pernah dimenangi dulu pada 2008 dan 2013. Boleh menang semula juga kerusi Bukit Pasir jika dicampur dengan undi bekas YB Pas yang bertanding bebas.

"13 kerusi lagi Pas tidak kalah cuma belum menang tetapi Insya- ALLAH terus menang mendapat reda ALLAH. Kalah itu biasa bagi Pas. Menang itu luar biasa. Pas bersedia untuk kalah dan menang dalam pilihan raya kerana neraca kemenangan Pas bukan pada angka undi tetapi pada kerja-kerja perjuangan yang dilaksanakan," katanya.

Untuk rekod Pas hanya menang satu daripada 15 kerusi dipertandingan pada PRN Johor kali iaitu DUN Maharani selepas calonnya Abdul Aziz Talib memperoleh majoriti, 1,037 kerusi dalam pertembungan lima penjuru menentang calon PH, Nor Hayati Bachok; Noor Farah Shamsudin (BN), Lim Kim Joo (Bebas), Riad Ahmad (Pejuang) dan Hanis Asmui (PBM).

Mengulas lanjut, Khairuddin yang juga bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi berkata, Pas boleh terus berjihad sebagai pembangkang kepada kerajaan.

"Pembangkang yang mesra dan bersikap matang. Meskipun belum menang di Johor, Pas masih akan terus mencuba dengan strategi yang baru untuk PRU.

"Muhasabah boleh dibuat namun ahli tetap akan terus patuh dengan arahan kepimpinan, maka kepimpinan mesti membuat keputusan strategi yang lebih tepat dengan kajian yang lebih halus. Harus mendengar pandangan ahli bawahan dan jentera tempatan yang hidup bergelumang dengan rakyat setempat untuk kita mengukur baju di badan sendiri.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

"Kerja dakwah diteruskan. Ahli dan penyokong perlu ditambah dan cawangan-cawangan Pas perlu terus dibuka bermula sekarang. Satu hari kemenangan pilihan raya akan dicipta juga cuma masa sahaja menentukan cepat atau lambat," katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  2. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  3. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  4. Sampah angkasa dan mata-mata di langit
  5. 'Harga nasi ayam belum turun'